Grattis Mekina - årets Framtidsgasell 2018

Entreprenören Catrine Sageryd vill ta byggbranschen mot en mer hållbar framtid. Hennes bolag Mekina har räddat 37 000 elverktyg, startat en egen utbildning och hjälpt nyanlända in på arbetsmarknaden. I veckan vann Mekina Framtidsgasellen för sitt nytänkande i en traditionell bransch.
Den 4 december hyllades Sveriges mest snabbväxande företag under finalen av Di Gasell på Konserthuset i Stockholm. Det nyinsiftade priset Framtidsgasellen är framtaget av Almi och Google i samarbete med Dagens industri. Priset delas ut till ett företag som visar en stark vision att förändra och förbättra världen genom innovation och kreativt entreprenörskap.
Serieentreprenören Catrine Sageryd hade erfarenhet av att driva callcenter i Thailand, sälja spikmattor och driva eventbolag. Men byggbranschen var något helt nytt när hon 2013 fick infallet att köpa ett konkursbo med inriktning mot service av elverktyg. Affärsidén handlar om att byta slit och släng-mentaliteten i byggbranschen mot ett hållbarhetstänk. Genom att lämna in verktygen på reparation, i stället för att slänga dem och köpa nya, sparas både pengar och miljö.
Förutom inkråmet fick hon även ta över bolagets stora skulder och ett skamfilat varumärke. Den första utmaningen blev att återskapa ett gott förtroende bland kunderna.
- Men jag hade på känn att själva affärsidén egentligen var helt rätt. Jag kommer ihåg när det första verktyget lämnades in för reparation – en bilmaskin. Jag tittade på den och hade ingen aning om vad det var för något, berättar Catrine Sageryd, vd för Mekina.
En månad senare ringde hon sin pappa Kjell Andersson, som då jobbade som produktchef på Hitachi Power Tools.
- Jag sa att nu säger du upp dig och kommer hit, det här kommer att funka. Hans kontaktnät och goda rykte hjälpte mycket för att få kunderna att våga komma tillbaka hit, säger Catrine Sageryd.
Målsättningen är att allt ska flyta på så pass smidigt att det ska vara mödan värd för byggbolagen.
- Det kostar stora pengar när en byggarbetsplats står stilla. Därför köper många nya verktyg när något går sönder, eftersom det går snabbare än att reparera. Särskilt i en högkonjunktur när byggbolagen har gott om pengar att röra sig med, säger Catrine Sageryd.
Ytterligare en utmaning har varit att hitta rätt kompetens.
Mekinaskolan, bolagets egen utbildning för servicetekniker, håller till i verkstaden i Solna. Skolan är ett initiativ i samarbete med Solna stad för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden.
Utöver att Mekina räddat 37 000 elverktyg är företaget garantiverkstad för över 20 märken, återförsäljare av nya verktyg och på gång att lansera en webbshop för reservdelar.
Som kvinna och vd i en traditionellt manlig bransch har Catrine fått möta en del fördomar genom dåliga skämt och kunder som tror att de ringt fel och hamnat på ekonomiavdelningen när de nått vd:n. Men det har även funnits fördelar, menar hon. Att en kvinna hade tagit över det gamla konkursade bolaget drog uppmärksamhet både från medier och kunder.
- Det är en förändring på gång. Visst får man en del klappar på huvudet, men medvetenheten är större. Kunderna vill ha ökad jämställdhet och jag försöker även tänka på det när jag anställer, att få in fler tjejer, säger Catrine Sageryd.
Fakta Mekina
Ort: Solna.
Verksamhet: Elverktygsreparatör och återförsäljare.
Ägare: Huvudägare Catrine Sageryd och Kjell Andersson.
Tillväxt 2014–2017: 174 procent.
Omsättning 2017: 18,4 Mkr.
Resultat efter finansnetto 2017: 1,2 Mkr.
Antal anställda 2017: 10
Kriterier för gasellföretag
- En omsättning som överstiger 10 miljoner kronor.
- Minst tio anställda.
- Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret i undersökningsperioden.
- Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.
- Ett positivt samlat rörelseresultat för de fyra senaste räkenskapsåren.
- I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
- Sunda finanser.
Snabbfakta om Di Gasell
Dagens industri gör varje år en undersökning där Bisnode tar fram ett underlag som Di sedan går igenom och förädlar genom att titta på ett antal olika kriterier, Gasellundersökningen utgår alltid från företagets fyra senaste årsredovisningar. Det är mindre än en procent av Sveriges aktiebolag som uppfyller kraven att få kalla sig Gasellföretag. I år har totalt 1340 företag fått utmärkelsen.
Almi är sedan 12 år tillbaka sponsor av Di Gasell.