Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
5 december 2019

Årets Framtidsgasell: P-appen ritade om branschen

Henrik Hallgren, vd Parkster
Henrik Hallgren, vd Parkster, tog emot priset på scen.

Genom att digitalisera parkerings­betalningar har Parkster på knappt tio år förändrat våra beteenden och en hel bransch. Efter Sverige har appbolaget siktet inställt på Europa. Nu har företaget utsetts till årets Framtidsgasell.

Att betala för sin parkeringsbiljett i mobilen, i stället för vid en p-automat, ser många som en självklarhet i dag. Men när Parkster startades 2010, efter att vd:n Henrik Hallgren fått tre p-böter inom loppet av en månad, visste han inte vilket skifte bolaget stod för.

 

"När vi startade hade vi svårt att föreställa oss vilken succé det här skulle kunna bli, men i dag finns städer i Sverige där 80–90 procent av parkeringsbetalningarna sker digitalt", säger Henrik Hallgren, vd för Parkster som utsetts till årets Framtids­gasell. Priset delas ut i samarbete med Google och Almi, två av Di Gasells samarbetspartners.

Bild på Sara Brandt och Anna Wikland
Anna Wikland, Sverigechef Google & Sara Brandt, vice vd Almi, delade ut priset till årets framtidsgasell 2019.

På knappt ett decennium har bolaget, vars affärsidé är att erbjuda köp av parkeringsbiljetter från mobilen till samma pris som i parkeringsautomaterna, bidragit till att digitalisera och förändra en hel bransch – men också förvandlat vardagsbeteenden och underlättat möjligheten för gemene man att göra rätt för sig.

 

"Vi berör miljontals människor som i stället för att börja sin dag med frustration över strulande p-automater, får en smidig start. Genom en sådan liten sak puttar vi samhället i en lite mer positiv riktning. Inte minst p-vakter vittnar om att attityden till dem har skiftat med app-betalningarna."

 

Inom en nära framtid planerar före­taget att göra betalningar ännu lättare genom att skicka ut påminnelser om att starta och avsluta sin parkering, en tjänst som kommer att rullas ut under nästa år. Samtidigt fortsätter bolaget sin expansion i Tyskland och inom tre år är planen att finnas i fler länder.

 

När tror du att den sista p-automaten plockas bort i Sverige?

 

"Jag tror inte att de kommer att försvinna helt, men redan nu vet vi att det finns kommuner som slutat köpa in p-automater, så framtiden för vår bransch ser ljus ut."

Lena Jonsson, vd & grundare WermKon

Årets kvinnliga gasell 

På Gasell-galan i Malmö vann Lena Jonsson, grundare och ägare till WermKon AB, det prestigefulla priset Årets Kvinnliga Gasell.

 

Läs juryns motivering här