Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
17 september 2018

Almi-kunden Rebu Burubwa korad till Årets Unga Pionjär i Väst

Nyligen tog Rebu Burubwa emot priset som Årets Unga Pionjär i Väst. Därmed är han en av fem tävlande när Sverigefinalen går av stapeln den 16 oktober på Stockholms Slott.

17-åring gammal kom Rebu Burubwa som flykting till Sverige från Kongo. Drygt 11 år senare driver han Rutasoka, som importerar kaffe från sitt hemland.

Hans affärsidé har visat sig vara så pass framgångsrik att korades till en av tre vinnare när delfinalen hölls i Väst.

Så här löd motiveringen:

”Rebu Burwaba räddar, med sitt bolag Rutasoka Coffee, liv och förbättrar villkoren för människorna i de lokalsamhällen där kaffet odlas. Inte genom att vara en välgörenhetsorganisation utan genom bärkraftigt hållbart företagande.  Bland annat har två miljoner kronor investerats i en kvinnoklinik i Kongo, där det senaste året förlösts över 400 barn, en viktig insats i ett land som har ett av världens högsta barnadödlighetstal. Rebu Burwaba tillför sin bransch ett modernt hållbart entreprenörskap byggt på en viktig mission.”

Vinnarna från Region Väst kommer nu att möta vinnarna i de övriga 4 regionfinalerna den 16 oktober.

Bakgrund 

Inspirationen till priset Årets Nybyggare är bland annat hämtad från Vilhelm Mobergs svit om svenskarnas migrationshistoria för drygt ett hundra år sedan. Då lämnade människor landet för att skapa sig en ny tillvaro, man blev nybyggare som ett resultat av ett uppbrott. I vår tid har en liknande migrationsrörelse skett i motsatt riktning. Det är människor som har flyttat till Sverige för att bygga nytt. Sverige har förändrats och fortsätter att förändra sig. Välkommen till vår nya hemsida där du träffar hjältar som är med och förändrar vårt land till det bättre.

Källa: Åretsnybyggare.se