Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
15 november 2019

Vinnare av årets SKAPA-pris!

Elypta vinner årets skapa pris 2019
Minoo Ahktarzand, ordförande SKAPA, Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, och Karl Bergman, vd på Elypta som tog emot priset under kvällen.

Francesco Gatto vinner SKAPA-priset på 500 000 kronor för Elypta, ett diagnostiskt kit för att upptäcka återfall i cancer.

Under torsdagen tilldelades uppfinnaren Francesco Gatto från Stockholm SKAPA-priset på 500 000 kronor för sin uppfinning Elypta som är ett diagnostiskt kit för att upptäcka återfall i cancer.

 

Motiveringen lyder:
"Överlevnad vid cancersjukdomar har blivit allt bättre även om denna sjukdom ännu inte är helt besegrad. Man vet att vissa cancerpatienter kan få återfall. En tidig upptäckt kan öka sannolikheten för överlevnad och dessutom spara resurser för samhället. Årets pristagare har utvecklat en diagnostik som genom ett blod- eller urinprov tidigt upptäcker om cancern är på väg tillbaka. Den är skonsamt mot patienten som slipper biopsier och röntgenundersökningar. Under 2020 kommer produkten att lanseras för forskningsapplikationer. Den första produkten avsedd för patienter kommer att vara detektion av njurcancer men testet är mer eller mindre generellt och kommer att utvecklas för andra tumörformer."

 

I kategorin SKAPA-talang för unga innovatörer prisades följande uppfinnare:
Isabella Palmgren, Nicolas Maxant och Emil Vestman för uppfinningen Mimbox som tilldelades 125 000 kronor.

Isak Werme och Martin Werme tilldelades 75 000 kronor för uppfinningen Dry Weld.
Karolina Malmlöv för uppfinningen Sellamigo med 50 000 kronor.

 

För första gången delades även pris ut i kategorin SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith som gick till Gunnar Troili, från företaget Tobii med motiveringen:
"Gunnar har varit instrumental i Tobiis framgång och i framtagandet av Tobiis produkter. Gunnar har dock sällan eller aldrig fått allmänhetens uppmärksamhet. Han är en utmärkt representant för de personer som varit avgörande för att ett projekt som nått kommersiell framgång men som inte är entreprenören."

Om SKAPA-priset

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Isabella palmgren
Minoo Ahktarzand, ordförande SKAPA, Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, och Isabella Palmgren, Mimbox.