Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
5 mars 2019

SKAPA söker 2019 års bästa uppfinnare och innovatörer

SKAPA-priset
Förra året vann Joakim Staberg SKAPA-priset med sin teknik för högkvalitativ infärgning av textiltråd.

Har du en riktigt bra innovation? Då kan du tävla om Sveriges största utvecklingspris före den 23 april. Över en miljon kronor delas ut.

– Sverige har genom åren hållit sig i framkant när det gäller innovation. Stiftelsen SKAPA vill genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer skapa en bättre värld och samtidigt bidra till att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen, säger landshövding Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA.

 

550 000 kronor delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset. För unga lovande uppfinnare, födda mellan 1989 och 1999, finns också möjlighet att tävla om 250 000 kronor i SKAPA-talang för unga innovatörer.

 

– Det är viktigt att uppmärksamma unga innovatörer i ett tidigt skedde för att öka deras intresse samt ge dem möjligheter till fortsatt engagemang och fokus kring större innovationsprojekt i framtiden. Vi vill nå unga innovatörer som representerar båda könen, vilket innebär att vi gärna ser fler kvinnliga sökande, säger Minoo Akhtarzand.

 

I år delar stiftelsen även ut ett nationellt pris, SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith, på 100 000 kronor till en person som är en förebild och som bidragit starkt till en framgångsrik kommersialiserad innovation, men som inte är entreprenören.

Så här ansöker du

Ansökan fylls i direkt här på stiftelsens hemsida.

Man kan söka själv eller nominera någon annan. Ansökningstiden går ut 23 april 2019.

 

Tips! Vid bedömningarna fäster juryn stor vikt vid kreativiteten liksom marknad och potentiell lönsamhet. Annat som bedöms är teknisk höjd, den immaterialrättsliga situationen, sökandens och projektets bakgrund samt samhällsnyttan.

Pristagare på länsnivå

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional jury bestående av representanter från Science Parks, Almi, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare för SKAPA-priset och en länsvinnare för SKAPA-talang för unga innovatörer. Länsvinnarna går sedan vidare för att delta i tävlingen på den nationella nivån.

 

I varje län hålls en länsprisutdelning med landshövdingen som prisutdelare. Där delas priser på minst 10 000 kronor ut till varje länsvinnare.

 

Nationell bedömning och prisutdelning

På Stockholmsmässan i Stockholm den 14 november får länsvinnarna chansen att göra en kort, publik, presentation av sitt projekt som då bedöms av en kvalificerad panel. Ett pitchpris utdelas till den bästa pitchen.


Utdelning av priset sker i Stockholm den 14 november 2019 under SKAPA Innovationsgala.

SKAPA-priset

I över 30 år har stiftelsen SKAPA delat ut SKAPA-priset, ett innovationspris till minne av uppfinnaren Alfred Nobel.

 

Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

 

För mer information, kontakta:
Bo Hallgren, projektledare, 070-665 04 83, projektledare@skapapriset.se

Tidigare vinnare

Förra årets vinnare av SKAPA-priset var innovatören Joakim Staberg. Han har utvecklat en teknik med vilken man kan få en snabb och högkvalitativ infärgning av en textil tråd samtidigt som tråden används för brodyr i produktion.

 

Förra året vann Ahmed Mireé SKAPA-talang för unga innovatörer med "E-Z Pin" som är en sprint som inte kläms fast och därmed underlättar användningen av handbrandsläckare.

 

Här kan du läsa mer om alla tidigare vinnare.