Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
10 november 2023

Vinnarna av Sveriges största uppfinnarpris utsedda

I den sprakande Gyllene salen i Stockholm stadshus prisades landets främsta innovatörer under SKAPA-galan på torsdagen. 

Skapa-priset är Sveriges största innovationspris till minne av Alfred Nobel. Tidigare i år delades priset ut på länsnivå, av lokala jurys där Almis olika bolag funnits representerade. Då tilldelades länsvinnarna 10 000 kronor var. Under torsdagen var det hög tid att utse den nationella vinnaren under SKAPA-galan, där priset var 500 000 kronor.

 

Priset delades ut av talmannen Andreas Norlén, som såg det som ett hedersuppdrag.

 

- Tack för att jag får vara här i kväll! Pristagarna och de nominerade har alla visat prov på engagemang, nytänkande och kraft. Ni verkar alla i en stolt tradition av svenska uppfinnare, sade Andreas Norlén innan han presenterade vinnaren.

Galan leddes av juryns vice ordförande Björn Florman och ordförande Minoo Akhtarzand.
Galan leddes av juryns vice ordförande Björn Florman och ordförande Minoo Akhtarzand.

Årets vinnare av Sveriges största uppfinnarpris, SKAPA-priset

Under jubel och rungande applåder i den majestätiska salen fick Björn Holmström gå upp på scenen och ta emot Sveriges största uppfinnarpris för sin innovation WET NANO. Uppfinningen gör att halvledarfabriker, som annars gör av med miljontals kubikliter vatten om året och som dessutom förorenar det med kemikalier, i stället kan rena vattnet på nanonivå genom membrandestillation och därmed minska kemikaliebehovet. Efter processen renas vattnet och släpps åter ut i naturen, helt utan föroreningar.

 

Det var en mycket förvånad Björn Holmström som tog emot priset.

 

- Det kom som en blixt från klar himmel, jag var inte alls beredd på det. Men det är klart att priset betyder jättemycket, som en fjäder i hatten, säger han.

 

WET NANO har fått finansiering i form av ett innovationslån från Almi och framöver ska de träffa Almi Invest.

 

- Jag har slitit med forskningen i sju år och företaget i tre, så att få priset är ju personligen jättekul. Det betyder också mycket, nu när vi ska göra nyemission, att kunna visa på att vi fått credd.

Björn Holmström vann SKAPA-priset som delades ut av talman Andreas Norlén.
Björn Holmström vann SKAPA-priset som delades ut av talman Andreas Norlén.

Vinnare av SKAPA-talang för unga innovatörer. 

En annan vinnare är 20-åriga Wilma Emanuelsson, som fick SKAPA Talangs förstapris på 125 000 kronor. Priset delas ut till unga innovatörer under 30 år och Wilma Emanuelsson prisades för sin innovation iTrack Reading. Eyetrackingtekniken gör att du kan få en text uppläst för dig samtidigt som du läser den, genom att dina ögonrörelser blir avlästa. Tekniken är till stor hjälp för bland annat personer med dyslexi och koncentrationssvårigheter.

 

- Priset betyder otroligt, otroligt mycket – för mig och hela mitt team. Min medgrundare, Lee Johannisson, är en stor del av detta också. Priset kom som en chock och vid det absolut bästa tidspunkten, säger hon.

 

Redan när Wilma Emanuelsson var sju år gammal bestämde hon sig, efter förluster i datorspel, för att hon skulle bli världens bästa hacker. Sedan tog det en positiv vändning när hon som elvaåring tipsade sin kommun om IT-säkerhetsluckor.

 

Idén om iTrack Reading föddes efter ett samtal med en vän med dyslexi.

 

- Hon hade sagt till sina lärare att hon ville ha högre betyg, varpå de svarade att ”nej det behöver du inte. Ett godkänt är allt du behöver som dyslektiker, du behöver inte nå högre”. Då förstod jag att jag ville använda mina tekniska kunskaper för att bidra med en positiv inverkan på hennes skolgång. Sedan har det här blivit lite större, och det är jag väldigt tacksam för, säger Wilma Emanuelsson.

 

Andrapriset i SKAPA Talang, på 75 000 kronor, gick till Filip Peters för sin innovation Acorai Heart Monitor – en ny standard i hjärtsviktsövervakning. Tredjepriset på 50 000 kronor gick till Zaid Saeed för LINQUER, ett moderkort till kvantdatorer.

Zaid Saeed, Wilma Emanuelsson, Andreas Norlén, Björn Holmström, Patrik Holmström och Angelica Smedberg.
Zaid Saeed, Wilma Emanuelsson, Andreas Norlén, Björn Holmström, Patrik Holmström och Angelica Smedberg.

Fler vinnare 

Under SKAPA-galan fick tre personer pitcha sin innovation och företagsidé, varpå en av dem tilldelades 3 000 kronor för bästa pitch. Vinnare blev Angelica Smedberg för Sisterhood, en app som hjälper våldsutsatta kvinnor att bland annat dokumentera vad hon utsatts för vilket blir en stor hjälp i rättssalen. För innovationen tilldelades hon dessutom ett hederspris.


Även Linnéa Falkinger fick ett hederspris för CashewMeetly, en plantbaserad råvara som ersätter animaliskt kött i olika maträtter.

 

Ninni Antelme, Flocazur AB, tilldelades SKAPA-accelerationsstipendium för kvinnor, till minne av Margareta Andersson, på 250 000 kronor.

 

Joakim Blomqvist, Insightgap Psychology AB, fick SKAPA-accelerationsstipendium, till minne av Agne Johansson, på 250 000 kronor.

 

Patrik Holmström, Softube AB, tilldelades SKAPA Förebild, till minne av Leffe Smith, på 100 000 kronor.

Angelica Smedberg vann pitchpriset och ett hederspris för appen Sisterhood.
Angelica Smedberg vann pitchpriset och ett hederspris för appen Sisterhood.

Stort grattis säger vi till alla vinnare och till samtliga nominerade!

Alla vinnare av 2023 SKAPA
Alla vinnare av 2023 SKAPA
Skapa logotype

Om Stiftelsen SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

 

www.stiftelsenskapa.se