Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
21 december 2022

En hälsning i juletid från Almi Nords VD

”Gud så snabbt man blir beroende (allt du vill när du vill). Av röda himlar i slow-motion (ta en bild, och en bild till). Vi gick från skeptiker till troende (gör som dom vill).”

Det är ingen skräll att Joakim Bergs album ”Jag fortsätter glömma” är det mest spelade när Spotify sammanställer vad som nått mina musiköron under 2022. Albumet andas Kent, både i text och melodi. Textraden ovan är från låten ”Var vi kom ifrån” och ringar för mig in att det råder inflation. Informationsinflation. Vad är viktigt, vad är bråttom och vad är rätt och riktigt? När jag funderar på detta formas också mina nyårslöften. Återkommer till det.

Det kan måhända te sig dystopiskt att sammanfatta det gångna året genom att titta till de stora händelserna. Krig i vår närhet, pandemins efterdyningar, inflation och en energikris som biter tag om såväl företag som privatpersoner. Numera inte enbart i de södra delarna av landet utan även uppe hos oss. Men. Man behöver inte blåsa ut ett ljus för att få ett annat att lysa starkare. Vi behöver tillåta oss att hålla två (kanske ännu fler) tankar i huvudet samtidigt. För även om det finns en del orosmoln att förhålla sig till, får vi inte glömma de människor, idéer, företag och initiativ som gör gott.

Vi i Almi Nord har förmånen att träffa många av de som bidrar till ett bättre samhälle. Våra små och medelstora företag. Under 2022 har vi i Almi Nord genomfört affärsutvecklingsinsatser inom hållbarhet och hållbart företagande som aldrig förr med företag runtom i Norr- och Västerbotten. Våra gröna lån har möjliggjort satsningar och investeringar i den hållbara omställningen. Vår landsände är i många avseenden föregångare inom den gröna omställningen, inte bara i Sverige utan även i världen. Ambitionsnivån är hög bland företagen vi träffar och ses oftast som ett sätt att utvecklas, växa och göra gott snarare än ett måste. Min övertygelse är att den resa många små och medelstora företag gör just nu borgar för ett starkt och växande norra Sverige under lång tid framöver. Men vi behöver hjälpas åt att bli fler i våra två nordligaste län för att möjliggöra tillväxten i den takt vi önskar. Det är viktigt och relativt bråttom. Vi är i runda slängar 523 000 potentiella ambassadörer bosatta i Norr- och Västerbotten. Om vi tillsammans hjälps åt att informera en rätt och riktig bild av den fantastiska plats vi kallar vårt hem är jag säker på att det når igenom även en informationsinflation och bidrar till att göra våra breddgrader ännu attraktivare för inflyttning.


Under 2023 vill vi i Almi Nord träffa ännu fler företag och med vår breda kompetens inom finansiering och affärsutveckling bidra till fler växande företag. Vi vill vara en självklar partner för företag som vill växa och utvecklas hållbart. Ser fram emot att ses på andra sidan årsskiftet. Innan dess vill jag å hela Almi Nords vägnar tacka alla de företag och samarbetspartners vi fått jobba med under 2022 och önska en god jul och ett gott nytt år!


Nyårslöftet var det ja. Under 2023 ska jag byta ut röda himlar i slow-motion (inte alla men det finns en gräns) i mina flöden och istället lägga tiden på att utveckla mitt ambassadörskap. Ambassadör för norra Sverige. Häftig titel. Och det fina är att alla som vill kan titulera sig ambassadör.


Ha en fin jul och nyår. Ta hand om varandra.

 

Julhälsningar,

 

Fredric Genberg
Vd, Almi Nord