Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
4 november 2020

Från deltagare i Almis mentorprogram till att toppen av Tillväxtligan 2020

- Där hade vi riktigt tur! Vi ångrar inte en sekund att vi var med i mentorprogrammet. Med Håkan Larsson som mentor funkade det riktigt, riktigt bra berättar Patrik Ekhagen.
Patrik är en av tre delägare på Mer El AB som alla är tidigare deltagare av Almis mentorprogram.
Almi erbjuder ett flertal tjänster inom finansiering och affärsutveckling för att bidra till bolags utveckling och tillväxt. Ett av dessa erbjudanden är mentorprogrammet.

Mer El AB är ett elinstallationsföretag som grundades i Kristinehamn i 1997. 2004 öppnades även ett kontor i Hällefors berättar Patrik och fortsätter. Vi håller på med allt inom branschen från små serviceuppdrag till större projekt. Ägarkonstellationen är jag, Anders Lindén och Andreas Törnkvist. Vi tog över firman 2013 och har drivit den sedan dess.

201 började gänget på Mer El att gå på möten och träffa Louise Larsson, rådgivare på Almi Värmland.
- Vi har träffat Louise ett antal gånger säger Patrik. Efter ett tag så blev det att Almi frågade oss om mentorprogrammet vilket vi först var lite skeptiska till. Vi tyckte inte att vi hade tid.
Det har varit högkonjunktur i branschen vilket inneburit hög arbetsbelastning för Mer El AB, men efter några möten med Almi så valde de att hoppa på.

Patrik Ekhagen tar emot ett symboliskt pris för att Mer El just nu toppar tillväxtligan av Almi Värmlands rådgivare Peter Christenson.

Hur har arbete med Almis mentorprogram sett ut?
- Vi hade lite önskemål till en början med vad vi ville ha för mentor berättar Patrik. Vi har ju otroligt mycket kunder i Kristinehamn, och Almi kom med förslag på personer i samma geografiska område.
Det visade sig att de flesta av Almis förslag hade Mer El redan en affärsrelation med.
- Det blir väldigt personligt fortsätter Patrik, man känner ju folk då det är en liten stad. Vi lämnade önskemål om att vi ville ha någon från Karlstad eller någon från närliggande ort.

Vi har fått bättre uppföljning på våra större projekt.
Patrik Ekhagen

Almi lyckade föreslog då Håkan Larsson som var divisionschef på Würth. Idag är han vice VD på Würth Sverige.
- Så han lyckades de få med och det var ju fruktansvärt bra säger Patrik. En riktig lyckoträff! Han var med oss i ett år som mentor via mentorprogrammet hos Almi.

Ett år av utveckling med hjälp av mentorskap
Det hela började med föreläsningar och träffar hos Almi. Sedan träffade vi Håkan, våran mentor på egen hand. Håkan ska ha en eloge för han tog verkligen oss och detta uppdrag superseriöst. Han la ner sig och drev på.
Patrik berättar att Håkan hjälpte Mer El med allt från deras styrelsearbete till prognoser för projekt. "Vi har fått bättre uppföljning på våra större projekt. Sedan hjälpte han även oss med att komma igång med medarbetarsamtal. Vi är ju ändå 17 anställda inkluderat oss tre delägare, så vi kände att det var en viktig bit. Han hjälpte oss ta fram mallar för medarbetarsamtal.
Han hjälper oss fortfarande. Just nu med att sätta tydliga rollbeskrivningar.
- Det är ju viktigt att alla vet vad de ska göra och att det görs rätt - inkluderat oss tre delägare säger Patrik och fortsätter. Vi ångrar inte en sekund att vi var med i mentorprogrammet. Med Håkan Larsson funkade det riktigt, riktigt bra.

Idag är Håkan fortfarande med Mer El och hjälper till med styrelsearbete. Det var 2017 som Mer El gick med i mentorprogrammet. "Att vara med i mentorprogrammet är en möjlighet som vi företagare kanske inte förstår vikten av alla gånger poängterar Patrik. Det är just att man får in någon utifrån som har fräscha, friska ögon. Det är enkelt att bli hemmablind. Med en mentor får man in någon som kan skaka liv i saker och ting igen".

Almis mentorprogram
Med Almis mentorprogram får du som företagare tillgång till en erfaren mentor som kan vara ditt stöd och bollplank. Mentorerna som Almi knutit till sig har olika kompetenser och branscherfarenheter, vilket gör att vi kan erbjuda dig någon som sitter på den kompetens och erfarenhet som du söker.
Din mentor hjälper dig att identifiera ditt nuläge för att sedan styrkor, svagheter, ambitioner och prioriteringar. Ni jobbar tillsammans målinriktat efter det inledande samtalet.

Tillväxtligan 2020
Inte nog med att Mer el är en trogen Almi kund som har haft stor nytta av vår affärsutveckling så ligger de även just nu i täten på tillväxtligan.
Tillväxtligan är en topplista med de bolag som gjorts störst tillväxt i Värmland.
Tillväxtligan utses två gånger per år och utgår från omsättningsökning, baserat på bokslut och följande specificerade kriterier:
- 5-249 anställda
- 5-500 Mkr i omsättning
- rörelseresultat >100 000 kr
- sunda finanser
- tillväxten ska i allt väsentligt ha skett organiskt

Tillväxtligan är ett sätt för oss att lyfta de bolag som lyckats med det där extra. Det är inte bara ett erkännande för bolaget själv utan även ett sätt för oss andra att inspireras.

Mer El hade en tillväxt på hela 162 procent under 2019. Nedan finner du övriga bolag som placerat sig på listan.

Hur känns det att toppa tillväxtligan då?
Det känns jätteroligt, naturligtvis. Vi har varit med på listan förut, 2016 tror jag. Då var vi uppe och nosade på 9-10e plats i första etappen. Det är ju samma nu, etapp 1 - så vi får väl se hur det tar sig säger Patrik Ekhagen.

Tillväxtligan 2020, Etapp 1:
1. Mer El AB, omsättningsökning > 100%
2. Ekshärads Byggservice AB, omsättningsökning > 100%
3. SP-Gruppen AB, omsättningsökning > 75%
4. Karlstad Hudklinik/ CK Management AB, omsättningsökning > 75%
5. ProSeal AB, omsättningsökning > 75%
6. Häggmark & Söner AB, omsättningsökning > 50%
7. CG Grundels Fönstersystem AB, omsättningsökning > 50%
8. R.L.T Rör & Liningteknik AB, omsättningsökning > 50%
9. Hesselius Entreprenad AB, omsättningsökning > 50%
10. AKJ Energiteknik AB, omsättningsökning > 50%

Tillväxtligan 2020, Etapp 1:
1. Mer El AB
2. Ekshärads Byggservice AB
3. SP-Gruppen AB
4. Karlstad Hudklinik/ CK Management AB
5. ProSeal AB
6. Häggmark & Söner AB
7. CG Grundels Fönstersystem AB
8. R.L.T Rör & Liningteknik AB
9. Hesselius Entreprenad AB
10. AKJ Energiteknik AB

Se fullständig lista i slutet av artikeln.