Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
18 juni 2019

Värmländsk 3D-teknik kan revolutionera båtbranschen

En unik båtresa har precis på börjats i The Wood Region, Sysslebäck. En resa som involverat flera delar av det värmländska innovationssystemet och som gett snabbt resultat. Göran Brandt, entreprenör och segelentusiast, har med hjälp av 3D-teknik skrivit ut 3 skrovsektioner till en 7,5 meter lång del till en helt ny typ av segelbåt.

- Det här är ett jättebra exempel på hur vi kan samverka och bidra till att entreprenörer snabbt kan gå från idé till prototyp och test, säger Martin Bergstrand, rådgivare Almi Värmland.

 

Den teknik Göran Brandt, vd Inshore Sweden, just nu testar innebär att det bara tar två till tre dagar att göra den så kallade kärnan till skrovet som är den första delen i båttillverkningen. Med traditionell metod tar det lika många månader. Redan i februari skrevs båten ut i skala 1:5 och nu är den första kärnan i full storlek klar. På kärnan lamineras sedan olika typer av material och skapar på så sätt en stark sandwichkonstruktion. Det är inte bara tillverkningsmetoden som är unik. Göran Brandt har även utvecklat en helt ny typ av skrov som snart kan testas i skarpt läge.

Jag har fått enormt bra stöd och hjälp. Det har bidragit till en snabb process och jag hoppas kunna sjösätta i Fryken redan i höst.
Göran Brandt, vd Inshore Sweden

Sting Bioeconomy, Region Värmland, Paper Province, Almi och lokala företagare har på olika sätt varit med och stöttat på vägen mot en fullskalig båtproduktion. Almi Värmland har bland annat stöttat med finansiering. Nu väntar nästa steg i båtbygget som kommer att ske på plats i Värmland.

Inshore Sweden är ett bra exempel hur Almis finansieringslösningar i tidiga skeden i kombination med rådgivning och stora nätverk kan bidra till en snabb utveckling av idéer.

 

Har du också en idé du vill testa? Ta kontakt med Martin Bergstrand på Almi Värmland, tel. 070-680 48 80.

 

Fakta om segelbåten Inshore 24

 

Båten har ett unikt skrov, Concave Hull, fällbar mast och fällbart roder och köl. Tanken är att Inshore24 ska bli den första båden i en serie av segel- och motorbåtar.

 

Total längd : 7,5 meter

Längd i vattenlinjen: 7 meter

Bredd: 2,3 meter

Vikt: 850 kg

Djup: 0,3 - 1,5 m

Fock: 11 kvm

Storsegel: 15 kvm

Gennaker: 25 kvm