Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
29 maj 2020

Med Almis Brygglån och uppfinningsrikedom klarar Matbruket en vår i kris

För företaget Matbruket kom Corona som en stor smäll. De bedriver verksamhet inom restaurang och catering. Som hyresgäster hos Värmlands museum och Sliperiet i Borgvik är de beroende av museernas verksamhet som nu fått stänga.
- Brygglånet möjliggör att vi kan hålla oss flytande, säger Marita Magnusson, ägare av Matbruket.

Årets första två månader startade bra men sedan avstannade allt mer eller mindre. Med anledning av situationen med Covid-19 så fick Värmlands museum stänga. Detta medförde också stor inverkan på restaurangen Matbruket och dess café i samma byggnad som också fick stänga helt till en början. All konferens och gruppverksamhet blev avbruten liksom den traditionella lunchverksamheten.
Vårens bokningar med bland annat bröllop och konferenser minskade drastiskt.

 

- På en dag gick vi från att ha 100 matgäster till 10 stycken. Vi blev chockade över hur gästerna försvann så snabbt. Vi förstod att detta var på allvar, säger Niklas Pettersson, kökschef.

Marita och Niklas insåg snabbt att något måste göras. Men att få ekonomiskt stöd var inte helt lätt då de som nystartade inte kunde visa upp något bokslut och därför inte omfattades av flera av de ekonomiska stöd som presenterades från regeringen. Att korttidspermittera personal gick inte heller då personalen är timanställd. De stötte också på utmaningar vid förhandlingar med banker. Räddningen blev Brygglånet hos Almi.


- Lånet täcker löner och leverantörsskulder, vilket har gjort att vi kan hålla oss flytande. Vår Almi-rådgivare Per-Olov Johansson har varit jättebra att bolla med, säger Marita och fortsätter.


- Vi har också hela tiden haft en god dialog med Värmlands museum som ger oss hyresfritt så länge museet är stängt.

Brygglånet täcker löner och leverantörsskulder, vilket har gjort att vi kan hålla oss flytande. Lånet tillsammans med våra nya erbjudanden har räddat oss.
Marita Magnusson, ägare Matbruket

Marita och Niklas driver också restaurangen vid Sliperiet i Borgvik. Där fick man klartecken att öppna i mitten av maj då de har andra möjligheter till att äta ute.


- Vår räddning är nog att vi har flera ben att stå på och vi får helt enkelt fortsätta kämpa. Vi har märkt att man inte klarar sig utan sociala medier och att det är viktigt med en digital närvaro, säger Marita.

Värmlands museum och dess restaurang har ett otroligt fint läge med grönskande park och älven som slingrar sig runt. När det vackrare vädret tittar fram finns även möjligheten att öppna upp alla dörrar i den nya paviljongen och erbjuda lunch där. Men att förutspå framtiden är svårt.


- Vi vet att den här pandemin har ändrat människors beteende. Antingen är man trött på det instängda livet och vill bara ut, eller så sitter försiktigheten kvar. Dessutom kommer fler ha sämre ekonomi, vilket påverkar hur vi går ut och äter, säger Marita.

 

- Vi vet inte hur läget ser ut i höst och jul och därför måste vi vara otroligt snabba, flexibla och ha lätt att ställa om vår verksamhet. Vi kommer aldrig tumma på vår kvalité för det kännetecknar oss på Matbruket, men man kan fortfarande göra andra, enklare saker, säger Niklas.

Niklas Pettersson, Kökschef.

Om Matbruket

 

Svensk nyfikenhet med värmländsk finess – så lyder vår filosofi. Här serveras modern och genuin mat i en kulturell miljö. Här blir måltiden en upplevelse. Vi jobbar med de bästa råvarorna och alltid i säsong. Vår restaurang och café ligger i Värmlands museum på vackra Sandgrundsudden.

 

Läs mer om Matbruket.