Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Intervjublogg med Sara Wallin
15 mars 2017

BLOGG - Almi Västs ordförande: ”Vi kan göra mer än idag”

Sara Wallin intervjuar Sune Nilsson.

Det finns mycket kapital att tillgå för företag som vill växa just nu. Ändå är Almi Västs framtida roll mycket viktig. Sara Wallin, vd på Almi Väst, har intervjuat Sune Nilsson, ordförande för Almi Väst sedan sju år. Sune har själv en bakgrund som entreprenör och har varit CEO och därefter styrelseledamot för Sigma under många år.

 

Bankernas utlåning till företag ökar och det finns mycket riskkapital. Varför ska då Almi finnas?
– Almi är en fantastisk verksamhet som får för lite uppmärksamhet. De som går in med riskkapital vill ha ägarandelar. Almi Väst lånar ut pengar till företagare som vill äga själva. Samtidigt tar vi en betydligt större risk än affärsbankerna. Det gör att vi blir en brygga för dem som inte kan finansiera enbart med eget kapital parat med banklån. Det gör att vi spelar en stor roll för tillväxten i regionen.

 

Vad skulle Almi kunna ha för framtida roll?
– Jag tycker den vi har är en utmärkt roll. Det skulle kunna gå att öka på den och vi kan göra ännu mer än idag. Men det är upp till våra ägare: regionen tillsammans med näringsdepartementet och vårt moderbolag. Jag tycker att man behöver satsa extra i tillväxtregionerna, som Stockholm, Västsverige och Skåne. Det gynnar tillväxten i hela landet.

 

Vad tillför ni?
– Vi tillför mycket som är grunden för tillväxt. Till företagaren som kommer har vi en viktig rådgivningsfunktion. Som företagare kan du vara lite väl optimistisk i din tanke. Många av våra rådgivare har drivit företag själva eller suttit i nyckelpositioner i tillväxtföretag. Så vi förstår att det ofta kommer ta lite längre tid än företagaren tror. Vi förstår affärsidé, marknaden, konkurrenssituationen. Det här gör inte bankerna på samma sätt. Vi har också ett underleverantörsnät av rådgivare inom olika områden, som arbetar som konsulter åt oss.

 

På så sett förverkligas fler idéer och blir bärkraftiga företag?
När ett företag växer behöver man ha ett resonemangsforum. Där går ofta ensamma företagare fel. Precis som större företag har en styrelse behöver en företagare bollplank på sin resa. Almi kan bidra med kontaktnät av styrelseledamöter, mentorer och rådgivare som kan vara med under expansionsfasen. Vill man expandera i andra länder, exempelvis, är det ofta stora kulturfrågor som är hinder. Då är det bra att ha personer med den erfarenheten runt omkring sig.

 

Så Almi är mer likt ett konsultföretag än bankerna?
Almi är ett tjänste- och konsultföretag som i slutändan lånar ut pengar. Vi gör inte själva marknadsundersökningen, som ett managementföretag skulle göra, men vi går igenom den som är gjord och ser om den är rimlig i relation till företagets mål. Sedan har vi kassan och kan låna ut pengar, vilket inte ett vanligt konsultföretag gör. Det glappet fyller vi.

 

Om intervjubloggen
Jag heter Sara Wallin och är VD för Almi Väst. På Almi Väst möter vi många företagare varje dag. I vårt arbete med att bidra till att skapa bärkraftiga företag möter vi dem dessutom i spännande utvecklingsfaser.


Alla mötena innebär att vi snabbt ser trender, utvecklar vår kompetens och får stor kunskap om det västsvenska näringslivet. De här kunskaperna vill vi inte sitta inne med, vi vill självklart förmedla dem till er. Därför kommer jag att intervjua medarbetare. Under intervjuserien lyfter vi frågor som företagsöverlåtelser, hur man ska agera för att få finansiering till innovation, mångfald och jämställdhet i styrelser, företagande som nyckel till integration och mycket mer. Om du följer med på min intervjuresa kommer du att bli en bättre företagsledare.

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?