Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Intervjublogg med Sara Wallin
27 augusti 2017

BLOGG - Lyckat mentorskap: ”Det är viktigt att man tycker om varandra”

Sara Wallin intervjuar Nouhad Runesson.

Mentor är som att ha en personlig tränare i sitt företag. Då gäller det att adept och mentor klickar och tycker om varandra.


Sara Wallin, vd på Almi Väst, intervjuar Nouhad Runesson, mentorhandledare på Almi i Skövde.

 

När mentorskap inte blir bra, vad gör man för fel?
– Det är framför allt två saker. När adepten inte tar till sig mentorns råd eller när mentorn inte lyssnar på adepten.

 

Hur menar du kring lyssna?
– Att vara ett bollplank och lyssnande är mentorns viktigaste uppgifter. Försöka ta till sig det adepten säger, men även utmana adepten. Då behöver man kunna läsa mellan raderna. Ibland kommer det fram mer än vad man förväntar från början. En mentor prackar inte på sina kunskaper, utan utgår från adeptens vilja och mål med verksamheten.

 

Hur får ni fram par som passar?
– När jag matchar ett par utgår jag från företagets behov, och att man är lyhörd i det behovet.
Under det år mentorn träffar adepten är jag ett bollplank mellan dem, följer upp så att allt fungerar som det var tänkt. På Almi förslår vi alltid att de ska göra en handlingsplan, sätta upp mötestider och ha fokus på själva processen.


– När det kommer till personer är de mjuka värdena viktiga. Jag frågar om egenskaper de har och egenskaper de önskar. Det är viktigt att man tycker om varandra och lär känna varandra. Jag berättar varför jag matchat just de två, både utifrån behov och person.

 

Varför är det personliga så viktigt?
– Det krävs för att adepten ska våga öppna sig och vara helt transparent kring sitt företag.

 

Hur ska man våga öppna sig, det kan ju vara konkurrentsituationer?
– Det hotet eliminerar vi genom att enbart matcha företagare med mentorer som kommer från annan bransch. En mentor från en annan bransch än den egna innebär också en annan synvinkel . Det blir nytänk och det brukar uppfattas mycket positivt.

 

Hur ser du på mentorskapet?
– Det är ett väldigt bra verktyg. Hade jag känt till det när jag själv drev eget företag, som jag gjort inom både restaurang, försäljning och elektronik, skulle jag absolut hoppat på det.

 

Vad tycker du är det bästa att det mynnar ut i?
– Det är utvecklingen hos företagen som mentorssamarbetet leder till. Målet är ju olika för varje mentorpar. Det kan vara lönsamhetsutveckling, vända från röda siffror till plus, lägga grunden för internationell tillväxt, hur jobba med anställda när man växer. Företagaren får ett verktyg att jobba med för att nå sina mål.


– Mentor kan också vara en ingång, och det är det väldigt ofta, till att börja ta en extern hjälp i sitt företagande. Från att ha haft en Mentor, som ju blir som en slags träningens personliga tränare för företaget, kanske nästa steg är att ta in en extern styrelseledamot. Och på så sätt börja ett aktivt styrelsearbete.

 

Om intervjubloggen
Jag heter Sara Wallin och är VD för Almi Väst. På Almi Väst möter vi många företagare varje dag. I vårt arbete med att bidra till att skapa bärkraftiga företag möter vi dem dessutom i spännande utvecklingsfaser.


Alla mötena innebär att vi snabbt ser trender, utvecklar vår kompetens och får stor kunskap om det västsvenska näringslivet. De här kunskaperna vill vi inte sitta inne med, vi vill självklart förmedla dem till er. Därför kommer jag att intervjua medarbetare. Under intervjuserien lyfter vi frågor som företagsöverlåtelser, hur man ska agera för att få finansiering till innovation, mångfald och jämställdhet i styrelser, företagande som nyckel till integration och mycket mer. Om du följer med på min intervjuresa kommer du att bli en bättre företagsledare.

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?