Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Intervjublogg med Sara Wallin
14 december 2017

BLOGG - ”Riskkapitalet borde titta mer skelögt på marknaden”

Sara Wallin funderar på vem som får mest tillgång till kapital.

Bland årets gasellföretag, de lönsamma snabbväxarna, i Västra Götalands leds 40 procent av kvinnor. Samtidigt är det väldigt mansdominerat på start up-scenen. En slutsats jag drar av det är att de som finansierar nya spännande idéer tittar lite för mycket åt ett håll. Kanske riskkapitalet borde titta mer skelögt på marknaden.

 

Jag tänker dock börja den här texten med en ny undersökning, som kanske kan uppfattas som lite navelskådande. Men jag kan inte låta bli att vara glad över resultatet i vår senaste NKI-undersökning. Över 90 procent av kunderna ger oss fyra eller femma på en femgradig skala. Det tycker vi så klart är mycket bra. Framför allt känns det bra att kunderna säger att vår rådgivning och våra lån gör nytta och skapar förutsättningar för lönsam tillväxt.


Det arbete vi gör märks också på listan över gasellföretag jag tidigare nämnde. Bland gasellerna i Västra Götaland är eller har 22 procent varit kunder hos Almi Väst.


Eftersom vi jobbar hårt med mångfaldsfrågan, i den starka övertygelse att just mångfald skapar mer tillväxt, hållbara beslut och fler bärkraftiga företag, är det intressant att se att många av gasellentreprenörerna har sin bakgrund i andra länder än Sverige, och att nära hälften leds av kvinnor. Det är synd om inte riskkapitalets företrädare tar vara på det.

 

Hur ska då fler kvinnor få möjlighet att pitcha framför investerare för att förverkliga sina skalbara idéer?
Jo, ett sätt är så klart att fler ska intressera sig för deras idéer och de branscher de verkar i. Ett annat sätt är att vi hjälps åt att byta fler flickors Askunge-dröm om att målet i livet är att hitta rätt prins mot drömmen att bli nästa Estée Lauder (som har byggt upp ett globalt innovativt bolag som omsätter över 7 billioner dollar).


Ett hinder är att vi har för få kvinnor som Estee Lauder att ha som förebilder. Jag hoppas att vi kommer få betydligt fler som henne i vår tid. Men då gäller det också att vi som investerar i nästa generation av entreprenörer ser potentialen i de företag som startas av kvinnor.

Vinst är hållbar tillväxt

På Almi upplever vi samma sak som andra finansieringsaktörer. Vi har haft stor efterfrågan på våra lån. Det gäller nyinvesteringar såväl som förvärv. Både kring start up och scale up har vi historisk stor utlåning. Samtidigt som vi har historiskt låg konkursnivå bland våra kunder.


Den starka utveckling som våra kunder upplever smittar så klart av sig i de nöjda svar vi får i kundundersökningar.


Hur ska man då hantera den konjunktur vi är i? Som jag ser det är det viktigt att växa hållbart. För oss på Almi innebär det att ha med sig vinst i tillväxtresan, att styra mot en bättre lönsamhet.

 

Då kan du skapa likviditet som gör att du klarar dig bättre när lågkonjunkturen kommer. Och kommer inte någon nedgång för ditt företag står du med en starkare kassa i pole position för tillfällen att förvärva bolag. Det är betydligt billigare att köpa upp kompetens och konkurrenter i en sviktande konjunktur.

 

Apropå värdering av företag. På Almi Väst får vi just nu många förfrågningar från privata investerare om intressanta bolag. De vet att vi har kontakt med många spännande tillväxtföretag. En trend vi ser är dock att många av de privata investerarna pekar på att värderingsnivåerna just nu är för höga, inte minst tack vare eller på grund av att tillgången på kapital är så stor.

Hur göra affärer av AI

Det nalkas mot nytt år. Många i näringslivet tar julledigt. Tänk på att boka upp affärsmöten inför starten av nästa år redan nu, så du kommer tillbaka till en hyfsat välfylld kalender. Då minskar du risken för likviditetsbrist i februari.

 

När du ändå bokar upp tycker jag att du ska anmäla dig till vårt Vinterprat  den 17 januari. Det kommer handla om hur man gör affärer av artificiell intelligens (AI). Jag lovar att det blir spännande samtal.
Tre bolag får dessutom möjlighet att pitcha för vår panel, som består av Staffan Truvé (Recorded Future), Per Adamsson (Volvo Group Venture Capital), Henrik Saxborn (Castellum), Jane Walerud (Walerud Ventures), Katarina Brud (MobilityXLab) och Christian Björkman (Almi Invest). Anmäl ditt intresse och investeringsmemorandum till sofia.hjelmberg@almi.se om du vill vara en av de tre.

 

Om intervjubloggen
Jag heter Sara Wallin och är VD för Almi Väst. På Almi Väst möter vi många företagare varje dag. I vårt arbete med att bidra till att skapa bärkraftiga företag möter vi dem dessutom i spännande utvecklingsfaser.


Alla mötena innebär att vi snabbt ser trender, utvecklar vår kompetens och får stor kunskap om det västsvenska näringslivet. De här kunskaperna vill vi inte sitta inne med, vi vill självklart förmedla dem till er. Därför kommer jag att intervjua medarbetare. Under intervjuserien lyfter vi frågor som företagsöverlåtelser, hur man ska agera för att få finansiering till innovation, mångfald och jämställdhet i styrelser, företagande som nyckel till integration och mycket mer. Om du följer med på min intervjuresa kommer du att bli en bättre företagsledare.

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?