Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Intervjublogg med Sara Wallin
29 januari 2020

BLOGG - Så skapar du en bra karta för framtida tillväxt

En tydlig bild över hur den ekonomiska situationen är i företaget, tillsammans med ett verktyg som visar hur olika affärsbeslut påverkar på sikt. Almis tjänster Visualisera och Simulera din affär har på kort tid blivit mycket populära.

– Företagare som använder verktygen får en aha-upplevelse. De ser snabbt och enkelt hur små förändringar och investeringar kan göra stor skillnad, säger Elin Freidlitz, rådgivare på Almi Väst, i en intervju med Sara Wallin, vd på Almi Väst.

 

Vilka är fördelarna?

– De stora fördelarna är att det är enkla, pedagogiska och visuella verktyg där företagaren får en helhetsbild över sin ekonomiska situation. Och hur en förändring kan påverka ekonomin.

 

Varför är det så viktigt?

– Man behöver ha en förståelse för nuläget inför en investering. Även om företagaren inte är intresserad av ekonomi blir det en tydlig karta över hur situationen ser ut. Det är ju inte så enkelt att högre omsättning skapar ökad lönsamhet. Framför allt handlar det om likviditet. Kundfordringar, lager, personalkostnader, och hur man hanterar dem kan göra stor skillnad i vilka möjligheter företagaren skapar sig.

 

Hur påverkar kunskapen finansieringsbehovet?

– Lån ska ju egentligen vara framåtriktade satsningar. Genom att ha kontroll över ekonomin och skapa rätt rutiner för fakturering, ha rätt kredittider och andra lösningar stärker man likviditeten med små justeringar. Med hjälp av ”Simulera din affär” kan företagaren lägga upp en tydlig strategi och handlingsplan för att växa på ett kontrollerat sätt.

– Man kan också förutse hinder för tillväxt och på så sätt arbeta med lösningar för hur man ska växa med lönsamhet. ”Om jag tar det här beslutet kommer mitt kassaflöde att påverkas så här. Kan jag då fatta det beslutet?”. På det här sättet får du en fin karta för framtiden, så att du kan växa stabilt och med lönsamhet.

 

Om intervjubloggen

Jag heter Sara Wallin och är VD för Almi Väst. På Almi Väst möter vi många företagare varje dag. I vårt arbete med att bidra till att skapa bärkraftiga företag möter vi dem dessutom i spännande utvecklingsfaser.

Alla mötena innebär att vi snabbt ser trender, utvecklar vår kompetens och får stor kunskap om det västsvenska näringslivet. De här kunskaperna vill vi inte sitta inne med, vi vill självklart förmedla dem till er. Därför kommer jag att intervjua medarbetare. Under intervjuserien lyfter vi frågor som företagsöverlåtelser, hur man ska agera för att få finansiering till innovation, mångfald och jämställdhet i styrelser, företagande som nyckel till integration och mycket mer. Om du följer med på min intervjuresa kommer du att bli en bättre företagsledare.

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?