Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Intervjublogg med Sara Wallin
6 november 2018

BLOGG - Tillväxt i företaget annars avvecklas du

 

Finns osäkerhet om första tillväxtstegen.

Fler västsvenska företag vill växa. De visar en undersökning från Almi. Den visar också att företagen vill lära sig mer om finansiering och externa kontakter.

Sara Wallin, vd på Almi Väst har intervjuat Britt-Marie Bergfalk, affärsrådgivare på Almi Väst om vikten av att växa.

 

Hur märker ni på Almi i vardagen att fler företag vill växa?

– Fler företag ringer oss och diskuterar mer allmänt om att de vill ta nästa steg. Därför har jag samma känsla i kontakten med företag som undersökningen visar. Det finns en vilja och ambition att utvecklas och växa. En vanlig fråga från mindre företag är var man ska börja och frågor om hur man skapar en lönsam tillväxt, inte bara snabb tillväxt.

 

Varför är det viktigt att växa?

– Om du inte utvecklas avvecklas du. Och tillväxt är sättet vi kan mäta på. Det gäller att hitta utmaningar i det lilla och låta verksamheten utvecklas med dem.

 

Vad kommer drivkraften att vilja växa från?

– Min erfarenhet är att det handlar om en passion om vad man gör. Det handlar inte om ökad lönsamhet i första hand, utan nya möjligheter och en vilja att utvecklas. Just nu är det mycket frågeställningar kring digitalisering och affärsmodeller och de krav som ställs på företag i förändring. En viktig skiljelinje bland företag är om man ser det som hot eller möjlighet. Alltså om företag ser förändringskrav såsom exempelvis digitalisering innebär en möjlighet till att växa genom att ta fram nya digitaliserade mervärden för kunderna och nya affärsmodeller. Eller som något man inte vill ska beröra en.

– Det händer så otroligt mycket nu inom alla branscher, inte minst inom digitaliseringen. De som tycker att det här är ett hot och för stora kostnader att ställa om, de kommer att försvinna.

 

Vad är utmärkande för entreprenörer som får sina företag att växa?

– Jag ser två kategorier av entreprenörer. Vissa har svårt att släppa kontrollen. Men om du ska växa måste du skapa annan företagskultur. Sedan har du entreprenören som vill utmanas och rekrytera personer som utmanar. Jag tycker att jag märker ett vägskäl mellan de två kategorierna.

Inom områden där förändringar sker fort just nu skulle jag vilja se att fler skapade nätverk med exempelvis start up-bolag som drivs av yngre och har mer kunskap om digitaliseringarnas fördelar, exempelvis. Vi behöver mer mångfald för att skapa större tillväxtkraft i bolaget.

 

Vilka är de prioriterade tillväxtfrågorna du får?

– Ofta är inte finansiering det först prioriterade starten på tillväxtresan. Det kan handla om hur man strukturerar en ledning som kan få till en tillväxt. Hitta flaskhalsar i organisationen. Sedan kommer finansieringsfrågan.

 

Vad behöver de företagen?

– Kunskap. Dels vad som är en optimal finansiering, vad för kapital passar för olika typer av satsningar och hur finansiärer resonerar. Etablerade bolag som vill växa behöver ha mycket rådgivning kring finansiering av rörelsekapitalbehov eller annan finansiering. De behöver rätt individuell rådgivning så det inte exempelvis dränerar sin likviditet.

 

Om du skulle ge ett par konkreta råd inför en tillväxtsatsning, vilka är det?

– Ta hjälp med ekonomistyrning, löpande likviditetsprognoser, affärsutveckling. Och ta in externa ledamöter i styrelsen. Tänk då på att det inte ska vara någon som är lik dig själv. Din kompetens har du redan.

 

Om intervjubloggen

Jag heter Sara Wallin och är VD för Almi Väst. På Almi Väst möter vi många företagare varje dag. I vårt arbete med att bidra till att skapa bärkraftiga företag möter vi dem dessutom i spännande utvecklingsfaser.

Alla mötena innebär att vi snabbt ser trender, utvecklar vår kompetens och får stor kunskap om det västsvenska näringslivet. De här kunskaperna vill vi inte sitta inne med, vi vill självklart förmedla dem till er. Därför kommer jag att intervjua medarbetare. Under intervjuserien lyfter vi frågor som företagsöverlåtelser, hur man ska agera för att få finansiering till innovation, mångfald och jämställdhet i styrelser, företagande som nyckel till integration och mycket mer. Om du följer med på min intervjuresa kommer du att bli en bättre företagsledare.

 

 

 

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?