Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
29 november 2022

De blå näringarna skalar upp

Musselfeed på väg ut i världen

De är ensamma om sin patentsökta metod för att förädla blåmusslan till klimatsmart proteinmjöl. Nu skalar startupen Musselfeed upp och siktar på att bli världens ledande leverantör.

Musselfeed tillverkar musselmjöl och musselpulver som kan användas i djurfoder, livsmedel eller som smaksättare i matlagning. Verksamheten vilar på mångårig forskning av marinbiologen Odd Lindahl.

 

Bolaget har nu tagit steget från pilotanläggning till kommersiell produktion tack vara en första såddrunda under förra året då man tog in 7 miljoner i externt kapital, varav 1,5 miljoner i lån från Almi.

 

Nyligen har Musselfeed öppnat en ny runda på 10 miljoner kronor för att bolaget ska kunna öppna fler affärsområden. Man räknar med att tiofaldiga produktionen under 2023 och uppnå lönsamhet i slutet av 2024.

Fabriken på Ellös på Orust har just nu en produktionskapacitet på 30 ton musselmjöl och pulver som tillverkas av svinn från öns största MSC-certifierade ekologiska musselodlingar.

Samarbete med internationell aktör

- Med det nya kapitalet ska vi bygga marknaden och stärka försäljningskraften, men även göra de tekniska framsteg som krävs för att vår produktionsmetod ska bli säljbar, säger Jessica Vacklid, vd för Musselfeed.

 

Musselpulvrets segertåg i världen ska möjliggöras genom att fler producenter köper in sig på Musselfeeds patentsökta och innovativa produktionsmetod, men det är en liten bit kvar innan man kan erbjuda en blueprint av fabriken.

 

- Vi sitter just nu och förhandlar samarbetsavtal med en stor internationell aktör som själva vill producera musselmjöl. Här handlar det om enormt större volymer än vad vi själva kan processa.

 

I januari går parterna in i en gemensam förstudie tillsammans, som i praktiken blir ett skarpt affärsutvecklingsprojekt med metodutvärdering.

Sidoprodukten krossade musselskal används idag till jordförbättring inom det lokala jordbruket. Det är en sidoström med stor potential och nästa år kommer fler affärsmöjligheter för skalen att utforskas.

Kan snabbt bli stora volymer

Nästa år beräknas 80 procent av Musselfeeds produktion att gå till djurfoder. Nyfikenheten har väckts hos bland annat äggproducenter efter studier som visar att musselmjöl i hönsmat ger ett riktigt premiumägg, med mer omega-3, högre vita och gulare gula.

 

- Jag pratade precis med en äggproducent som behöver 30 ton per år till sina 18 000 höns, säger Jessica Vacklid. Det handlar om så stora volymer att en eller två nya kunder kan ge oss ett genombrott.

 

Samtidigt växer intresset för musselpulver som livsmedel och smaksättare. Bland de kunder som signats finns livsmedelsföretaget Le Spice som har lanserat fyra olika gourmetprodukter med musselpulver i sitt sortiment.

Jessica Vacklid

När jag om i kontakt med Musselfeed reste sig håret på armarna. Jag vill jobba med det som kallas impact och här var det så många rätt, säger vd Jessica Vacklid.

En av de mest hållbara havsprodukterna

 

  • Blåmusslor renar naturligt haven från kväve och fosfor
  • Musselpulvret har ett högt innehåll av protein samt nyttiga fetter
  • När musselpulver ersätter rött kött får slutprodukten 30 - 160 gånger lägre klimatpåverkan
  • I foderprodukter minskar behovet av ohållbara källor som fisk- och sojamjöl