Vill bygga miljardindustri på odling av ostron
Idag klassat som invasiv art, i morgon en möjlig miljardindustri. Ostrea Aquaculture Sweden kämpar nu för att bli pionjär inom storskalig och hållbar odling av stillahavsostron på Sydkoster.

Efterfrågan på ”havets salta kyssar” ökar stadigt. Men trots att vi i dag har stora vilda bestånd av stillahavsostron i svenska vatten importeras varje år ca 400 ton från bland annat Frankrike.
– I stället för att importera borde vi satsa på att utveckla kontrollerade odlingar i egna, friska vatten. Vi har en fantastisk resurs längs hela västkusten och skulle här kunna bygga en ny hållbar industri, säger Christian Vorbeck, vd på Ostrea Aquaculture.
Hans vision är ett Ostrea med över 200 anställda, en anläggning på ca 20 000 kvm och en omsättning på ca 1 miljard kronor år2030. Men utan tillstånd från myndigheterna stannar det bara vid en dröm. Beslutet väntas komma under våren och kan avgöra Ostreas framtid.

Vill odla sterila ostronyngel
Dramat kretsar kring det omdebatterade stillahavsostronet Gigas (Magallana gigas/Crassostrea gigas). I Sverige klassas det idag som en invasiv, främmande art, som inte får spridas ytterligare, medan man i många andra länder har accepterat att arten finns och därför både skördar och odlar ostronet.
Och det är här som Ostrea vill skriva om historien. Man har ansökt om att få importera och odla sterila ostronyngel, som inte kan föröka sig, och baserat på dessa bygga upp en inhemsk ostronindustri.
Kläckeri nav i en framtida ostronindustri
Ostrea odlar sedan flera år tillbaka det europeiska ostronet Ostraea edulis – ”Havets drottning” - som anses vara i en klass för sig när det gäller kvalitet och smak. Men detta ostron är känsligt och trots att Ostrea har lagt ner stora forskningsresurser på att försöka lösa utmaningarna är larv- och yngeldödligheten fortfarande hög.
− Vi får ännu inte fram tillräckligt stora volymer med Ostrea edulis, säger Christian Vorbeck. Därför vill vi även börja odla stillahavsostronet som växer snabbare och är mindre känsligt. Detta i kombination med att vi också kan sälja yngel till andra odlare skulle medföra en förbättrad cashflow som gör att vi även kan satsa ytterligare på forskning och odling av Ostrea edulis.
Ostrea har ansökt om medel från Jordbruksverkets Vattenbruksprogram för odling av stillahavsostron i syfte att säkra sin ekonomi och även kunna bygga kompetens för att ta fram en svensk stam av sterila ostronyngel. Kläckeriet kan bli navet för en framtida ostronindustri.
Ett portföljbolag i Almi Invest
- Vi har ägare som tror på oss och vi har forskarresurser för att utveckla teknologin. Nu krävs en politisk vision som bidrar till att skapa en svensk ostronindustri i de kustnära samhällena från Malmö och upp till Strömstad, säger Christian Vorbeck.
Almi Invest är idag näst största ägare i Ostrea. Bland övriga ägare finns GU Ventures och flera privatpersoner.
− Vår investering i Ostrea bygger på, förutom att vi långsiktigt tror på en bra affär, att det sedan decennier råder en underproduktion av Ostrea edulis samt att kontrollerad odling av ostron både är bra för haven och potentiellt kan bidra till en stark tillväxt av de naturliga bestånden, säger Patrik Sjöstrand, Investment Manager på Almi Invest.
Almi bidrar med ett helt paket av insatser
Almi Väst har bidragit med bland annat strategisk affärsutveckling, finansiering och utveckling av företagets hållbarhetsarbete.
− Almi är fantastiskt, ni erbjuder ett perfekt paket och fyller verkligen en funktion som är svår att hitta hos en privat aktör, säger Christian. Vi har en samhällsvision, att bygga något nytt för landet i form av en hållbar bruksindustri på landsbygden i modern tappning, och tack vare Almi kan vi finansiera oss tills vi börjar tjäna pengar.

