Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
30 mars 2022

AI-lösning maxar värdet på trädet

På ett år har de gått från skiss till färdig produkt, en AI-lösning som känner igen en stock bland tusentals andra. Taigatech hjälper Sveriges sågverk att få ut mesta möjliga av varje unik stock.

- Vår lösning bidrar till en mer hållbar skogsindustri, med bättre virkeskvalitet och en effektiv resursanvändning, säger Christoffer Johnsson, vd för Taigatech.

 

Idén föddes redan under studietiden. Vid ett sågverksbesök förstod de blivande civilingenjörerna att en av industrins största utmaningar är spårbarhet.

 

Genom att fotografera varje stocks ändyta – som är lika unik som ett fingeravtryck – kan den enskilda stocken följas genom hela produktionsprocessen. Lösningen gör det möjligt att spara och bättre utnyttja alla viktiga data som samlas in om varje stock, så att sågverken kan få ut fler brädor och större värden av varje stock.

 

I ett tidigt skede fick Taigatech stöd av Almi för att utveckla, testa och verifiera sin lösning. Svarade lösningen mot kundbehoven och hur såg marknaden ut?

Almis stöd har betytt jättemycket för oss. Vi fick möjlighet att testa vår hypotes och verifiera om idén var genomförbar
Arvid Viktorsson, systemutvecklare och medgrundare av Taigatech

Taigatech har nu ingått partnerskap med mjukvarubolaget Annevo i Göteborg, vars startup-studio hjälper innovatörer att utveckla och paketera produkten och förbereda för tillväxtresan.

 

- Annevo är väldigt duktiga på att ge support till sina bolag, men det är alltid värdefullt att någon utifrån tittar på idén, planen och resan, säger Linda Elfving, rådgivare på Almi Väst. 

 

Inspiration och erfarenheter från våra kunder

Läs mer här >>

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?