Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
5 mars 2021

Insikt : Styrelsen ska kunna utmana den egna världsbilden

I turbulenta tider har bolag särskilt stor nytta av ett aktivt styrelsearbete. En styrelse där ledamöter har olika kön, ålder och bakgrund har bättre förutsättningar att fatta rätt strategiska beslut som skapar tillväxt. 
 
– I stort sett alla som äger och driver bolag tänker strategiskt kring sin omvärld och framtid. Men det långt från alla som formaliserar detta genom att sätta ihop en styrelse som jobbar aktivt. Det kan vara det som kan krävs för att kunna fortsätta växa, säger Marcus Claesson, Rådgivare på Almi och förklarar att sammansättningen i styrelsen också är viktig. 
 
– Diversifiering är bra, det är värdefullt att ta med ledamöter som inte tycker precis som du utan som istället utmanar din världsbild och dina idéer. Människor är olika beroende på kön, ålder och bakgrund. Det berikar styrelsearbetet och resultatet blir ofta en bättre analys av vad som är rätt väg framåt.  
 
Som rådgivare på Almi Väst stöttar Marcus Claesson olika typer av företag i Skaraborg med finansiering och företagsutveckling. Han träffar egenföretagare som sköter styrelsearbetet på minsta möjliga nivå och större bolag som tagit in en extern VD och har en styrelse som lägger den långsiktiga strategin. Själv har han bland annat en bakgrund som affärsrådgivare på bank och erfarenheter från att starta upp ett hotell och från att driva livsmedelsbutik. Han förstår att företagare lätt har fokus på de operativa delarna. 
– Styrelsen ska inte jobba med operativa frågor utan istället lägga strategier som gör att bolaget når de mål som sätts. Det är väldigt viktigt att ta sig tid att hoppa ur vardagens ekorrehjul för att få andra perspektiv, särskilt nu under pandemin där många fått ställa om sin affärsmodell drastiskt.  
 
När företag växer blir tydligt att de som driver det inte kan vara bra på allt. Då behövs hjälp utifrån. Om du till exempel funderar på att utvidga affären utanför Sverige kan du knyta till dig en styrelseledamot som du vet gjort internationella tillväxtresor med andra bolag. Att hitta rätt personer för din styrelse kan vara svårt och det krävs att du letar utanför ditt eget nätverk och din egen bransch. Ännu svårare blir det om du väljer bort kompetenta kandidater utifrån deras kön eller bakgrund. 
– En väl sammansatt styrelse speglar den målgrupp du vill nå, men också den omvärld som påverkar din verksamhet. Almi har ett brett nätverk och vi kan hjälpa till med att öppna rätt dörrar för att kunna skapa en styrelse som passar ditt företag.  

 

Marcus Claesson, Rådgivare Almi Väst