Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
6 oktober 2020

Insikt: Mentorskapet kan ge ovärderliga insikter till ditt företagande

När ditt företag växer möter du hela tiden nya utmaningar. Ett ypperligt sätt att hitta rätt väg framåt är att ta hjälp av en mentor, en person som har gjort samma tillväxtresa tidigare och får dig att sätta fart i rätt riktning.   


Mentorskap handlar om att företagare som vill ta sitt företag till en ny nivå tar hjälp av en person utifrån. Ofta sker det i regelbundna möten eller samtal. 
– En mentor är någon som har erfarenhet av det område som du vill utveckla med ditt företag och som har kompetens som behövs i din verksamhet, säger Nouhad Runesson, Rådgivare på Almi. 
 
Hon förklarar att Almi inleder sin rådgivning med en utvecklingsdialog med sina kunder. Där kartläggs företagets behov och utvecklingspotential och utifrån matchas företaget, eller adepten, ihop med en mentor som Almi har i sin mentorsbank. Och matchningen handlar inte om branschspecifika kunskaper utan utgår mer från erfarenheter av att driva bolag. 
– Många mentorer har drivit och utvecklat växande bolag. De kan vara duktiga på till exempel marknad och sälj, produktutveckling eller på att expandera i internationella marknader. De blir ett bollplank kring just det som adepten vill utveckla. 
 
Almis rekommendation är att ha regelbundna möten med mentorn minst en gång i månaden. Vad får då mentorn ut av det hela? En förutsättning är att de är personer som vill dela med sig av sin kunskap och då är det ofta tillfredställande att se hur deras tips tas emot på ett konstruktivt sätt och skapar bättre förutsättningar för andra. Samtidigt får de insikter i branscher som de kanske inte kände till tidigare, så det är också ett givande och tagande mellan adepten och mentorn. För att relationen ska vara givande måste adepten vara beredd att dela med sig av sina tankar och öppna upp sin verksamhet så att mentorn kan får den information som behövs för att kunna bidra. 
– Adepten behöver bjuda på sig själv och vara ärlig med de utvecklingsområden som man har, säger Nouhad Runesson. 
 
Många företagare som tagit hjälp av mentorer tycker att det varit skönt att bolla idéer eftersom det ofta kan bli ensamt i toppen när man driver företag. En vanlig insikt är också att mentorerna ger kraft för företaget att röra sig i rätt riktning.  
– Jag har haft kunder som sagt att de visste vad de skulle göra men att mentorn blev någon som sparkade dem i baken, säger Nouhad Runesson som själv varit egenföretagare. 
– Hade jag vetat om mentorskap var ett alternativ då hade jag hoppat på det direkt. Det innebär så mycket kompetens och erfarenheter från en person som har varit med om just det som man själv planerar att göra, det kan vara helt ovärderligt.  

Nouhad Runesson, Rådgivare Almi Väst

Vill du veta mer om Almi och våra erbjudanden? Vi berättar gärna mer!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort!
*
*
*
*
?