Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Läkaren som blev entreprenör - renar luft för barn

Att bli förälder ställer ofta saker på sin spets. För Conny Karlsson var det under en barnvagnspromenad som idén till hans företag föddes. Nu, ett par år senare har han bytt bransch från läkare till entreprenör, idén har blivit verklighet och produkten MyAtmosphere är på väg att lanseras. Och enligt Conny hade det inte hänt om det inte vore för Almi.

Vi tar oss tillbaka 7 år i tiden. Conny Karlsson var narkosläkare och nybliven pappa. När han besökte vänner i Stockholm och gick med sin nyfödde son i barnvagn i centrala Stockholm funderade han över luftföroreningarna.

Conny Karlsson, grundare av Livable Orb
Jag funderade på om det går att göra något för att skydda sig, och kanske framför allt barnen vars lungor inte är fullt utvecklade än. Men där och då tänkte jag att det har säkert någon redan tänkt på.

Han kunde dock inte släppa tanken på idén och på företagande. Han visste också att föräldrar är en tacksam målgrupp, och drivet att göra skillnad för samhället var starkt. Han tog kontakt med Christian Brantö på Almi Sörmland, genom Almis innovationsrådgivning. 


- Jag och Christian har haft väldigt bra kontakt. Man får mycket klokheter från honom. Han sätter fingret på många bra saker som gör att man funderar en extra gång. Det verkar också som att han tycker att det är roligt att få vara med och se vad som händer.

 

Conny tog också kontakt med Nyföretagarcentrum och var med i deras mentorprogram.

Det var en mycket bra öppnare för mig, som helt har bytt bransch från läkare som aldrig har hållit på med business

Från Almi fick han utöver rådgivning verifieringsmedel i två omgångar. Först till en nyhetsgranskning för att utreda patentläget och vilka möjligheter det fanns för eget skydd. Det fanns många luftrenare på marknaden, men ingenting som var anpassat just för barn och barnvagnar. Då kom hans profession som läkare till nytta. På små barn använder man ofta syrgastält och kuvöser, eftersom det är svårt att sätta mask på dem och så kom idén fram att sätta ett överdrag på barnvagnen för att skydda barnet mot luftföroreningar.

 

Han fick hjälp av Almi igen, med finansiering för att tillverka den första prototypen och göra tester. Överdraget och sättet att placera luftrenaren i vagnen testades på Rise och där visade det sig att överdraget inte ens behövdes. Luftrenaren i vagnen räckte för att rena luften tillräckligt mycket.

 

Det var fullt nödvändigt med de lånen, och en fantastisk möjlighet att de finns.

Produkten, som heter MyAtmosphere, skapar en skyddande miljö runt barnet i vagnen, och renar luften med så mycket som 97%. Den reducerar också pollen och exempelvis viruspartiklar (som covid-19). Men den har en annan funktion också. MyAtmosphere är utrustad med sensorer som mäter luftkvaliteten i barnvagnen och även utanför vagnen. Det innebär att Livable Orb kan samla in data om luftföroreningar på gatunivå och därigenom bidra till att bygga mer hälsosamma städer i framtiden. 


Hur ser det ut framöver?


Conny är grundare och VD och jobbar operativt i företaget. De andra i teamet var från början hans mentorer, och är nu delägare och styrelsemedlemmar. Två personer till kommer att gå in mer operativt nu.


- Vi har landat ett avtal med en stor internationell aktör som vi samarbetar med. Planen är att integrera vår teknik i deras produkter, med planerad global lansering nästa höst.

 

Livable Orb håller också på att utveckla en produkt som går att köpa som förälder. Första marknad att gå in på blir Indien, av olika anledningar. Det är en av världens starkast växande ekonomier, och 21 av världens 30 mest förorenade städer ligger där så de är väl medvetna om problemet.

 

Vi önskar Conny och Livable Orb stort lycka till och tacka för att vi får vara med på resan!

My Atmosphere är en bärbar luftrenare som sätts in i barnvagnar. Tester visar att luften blir 97% renare än luften utanför vagnen. 

Vill du också boka ett möte med oss? Gör det här