Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

FerraPod, ett unikt skalskydd i världsklass

1926 startades Stockholm Verkstadsaktiebolag, som idag är ett familjeägt företag med uppdrag inom smide. För tre år sedan hände något som tog VD Jarmo Sääfs företagande till en helt ny nivå. En kund ville ha en lösning som skulle visa sig vara något som blev mycket efterfrågat.

Karolina butler, Jarmo Sääf, grundare Crowbar Security Solutions
Karolina och Jarmo, grundare, tillsammans med sina två anställda Niklas och Stefan

Jarmo Sääf har en lång bakgrund som smed, och driver sedan 2014 Stockholm Verkstadsaktiebolag. Han är omtyckt av kunderna och trivs med att hitta på smarta lösningar. Det var just en sådan lösning som har tagit Jarmo ut på en större företagsresa än vad han hade planerat. Ett datacenter som hade varit nöjda med ett flertal jobb med smides- och plåtarbeten som Jarmo hade gjort åt dem, behövde en lösning till en kund. De ville ha en skyddslösning för att skalskydda servrar, som höll svensk säkerhetsklass 3 och kunde monteras på plats.

 

- Jag tog fram ett modulsystem som kunde byggas på plats hos kunden, utan heta arbeten, påverkan av luftflöden eller att smutsa ner. Efter ett antal turer fick jag det testat och godkänt, säger Jarmo.

 

Systemet fick varumärket FerraPod. FerraPod fungerar som ett skyddsklassat förråd och kan exempelvis skydda dataservrar, generatorer eller andra känsliga skyddsvärda produkter.

 

Det finns andra lösningar för fysiskt skalskydd på marknaden, men inga andra produkter som går att montera på plats utan heta arbeten. 

Efterfrågan var stor och jag blev nerringd. Jag insåg att jag behövde hjälp, och fick tag på Karolina
Jarmo

Karolina, en vän sedan länge, klev in som affärsutvecklare och VD. Tillsammans bildade de Crowbar Security Solutions AB, och tar nu produkten FerraPod ut på marknaden.

Hur jobbar ni med hållbarhet?

- FerraPod skräddarsys efter kundens behov och den är också enkel att bygga om, bygga till eller flytta, säger Karolina. De allra flesta burarna ritas specifikt för kunden, men många av komponenterna är standard. Komponenterna är helt återbrukbara och eftersom de inte svetsas kan de demonteras och remonteras i all oändlighet om man vill. Svenskt stål och fossilfria transporter har också stort fokus för Crowbar.  

På vilket sätt har Almi kunnat bidra?

- Vi har stor nytta av att kliva ur vardagen och tillsammans med ”vår Anneli” titta på verksamheten och prioriteringar från ”utsidan” eller med helikoptersyn, säger Karolina. 

 

Att tillsammans både konkret jobba med affärsplaner och att sitta och snacka om affärer och händelser gör att vi lättare kunnat skala bort onödiga aktiviteter och få rätt fokus.
Karolina

Tillväxtrådgivningen på Almi är något som alla företag som vill växa borde försöka få ta del av. Vi fick möjlighet att delta i den affärsutveckling och coachning som Almi och Tillväxt Sthlm erbjuder. Det har varit viktigt för oss på vägen till mot internationalisering och för att snabbare hitta skalbara affärsmodeller kopplade till våra världsunika produkter.

 

Något som Karolina och Jarmo vill lyfta upp som en kul och hedrande sak var att Almi nominerade dem till IVA’s företagstävling Smart industri 2019 där de gick till final och slutligen kom på 5e plats.

Vad har varit de stora utmaningarna? 

- De stora utmaningarna har varit resurser, både tid och pengar, säger Karolina. Vi är en liten organsisation, och vi har produktutvecklat och levererat ett 20-tal FerraPod-projekt till kund samtidigt som vi byggt en digital design och produktionsmiljö i Inventor, CAD, med målet att kunder själva ska kunna designa sin FerraPod. 

 

Där är de inte ännu riktigt, men de jobbar själva enbart digitalt med design och produktion i miljön nu.

 

- Cad-projektet har vi nått framgång med nu, men har varit en stor utmaning, säger Karolina. När någon enda liten detalj blir fel kan en hel bur påverkas och behöva byggas om i värsta fall.

 

Andra utmaningar har varit monteringsteam, det vill säga att hitta rätt kombination av kompetenser.

En stor utmaning är ju också att nå ut på marknaden med en banbrytande produkt som är unik, att få etablerade byggproducenter att förstå att den här möjligheten finns att bygga ett gallersystem med FerraPods unika egenskaper.

 

Hur ska ni växa och nå era mål? 

Karolina berättar att Crowbar Security Solutions är redo att växa, och öka sin omsättning rejält. De etablerar sig i Sverige först, och siktar sedan vidare mot övriga länder i Norden. Företaget har anställt en försäljningsansvarig för att kunna nå ut stort på marknaden.

Det krävs högre säkerhetsskydd i allmänhet. Det är ingen som kan matcha vår produkt i dagsläget och det kommer i framtiden bli en ökad efterfrågan på säkerhetslösningar.
Karolina

Vad händer framöver för er?

- Vi kör så det ryker! Vi lanserar en Container-bur på marknaden, alltså en FerraPod-bur installerad i en container för att med en skyddsklassad bur hjälpa till att minska stölder och skydda värdefulla maskiner, verktyg eller annat man förvarar där. Byggbranschen har behov av en lösning då förluster av maskiner gör att byggen står stilla, med risk för förseningar, högre kostnader och de kan t.o.m. riskera viten. 

 

Vi håller också på med ett utvecklingsprojekt för att ta fram nästa FerraPod-produkt, och det är full fart framåt med de FerraPodsystem och produkter vi har på marknaden.

Vi önskar Jarmo och Karolina ett stort lycka till på deras tillväxtresa!

Vill du också boka ett möte med oss på Almi? Klicka här. 

Jarmos och Karolinas tre bästa tips till entreprenörer: 

 

  • Hitta bra partners
  • Var lyhörd mot vad kunderna har för önskemål - använd som partner i utveckling
  • Hitta en bra backofficelösning, allt från projekt-dokumentation till ekonomi, så frigörs din tid!
Ferrapodd galler
Ett FerraPod-galler
Dörr med Ferrapod-text

Vill du läsa om andra tillväxtföretag eller veta mer om vårt projekt som stöttar företag i tillväxt? Klicka här