Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

#divingdeeper

I sommar vill vi inspirera dig till att drömma fritt och att våga tänka nytt. Vilken uppfinning önskar du att du hade uppfunnit? Om du skulle starta ett företag, vilket typ av företag skulle du starta då? Vilken innovation önskar du skulle finnas inom kort? Följ vår sommarkampanj i sociala medier där vi på Almi Uppsala delar med oss av våra svar på dessa frågor. Dela gärna med dig av svaret på frågorna du också! Följ hashtaggen #divingdeeper och #almiuppsala

 

Välkommen att följa @almiuppsala på Facebook, Linkedin och Instagram.

Inledningsvis vill vi dela med oss av en krönika skriven av vår vd Bengt-Åke Ljudén.

Bengt-AkeLjuden_1200x629.pngJag läste om en kvinna som hade en dröm om att byta inriktning och leva ett annat liv. Hon tänkte på det varje dag men gjorde ingenting för att närma sig den eller förverkliga den. Hon gick helt enkelt och väntade på att något skulle hända eller förändras. Hon beskriver det som att hon satt i ett väntrum och väntade på att bli inropad. Hon säger att det var som om hon redan accepterat att drömmen skulle förbli en dröm.

 

Plötsligt var det något som triggade henne att ta ett första litet steg och snart vågade hon också börja berätta för andra om sin dröm. Dörrar öppnades, den ena personen ledde till den andra, kompetens som hon saknade fanns plötsligt runt henne och fler ville vara med och engagera sig. I dag, några år efter det där första steget, lever hon sin dröm, en dröm som utvecklats och byggts på till något hon inte kunde föreställa sig där i det som hon beskrev som livet i ”väntrummet”. Vem det är? En ung entreprenör i dryga 30-årsåldern i norra Sverige.

 

Vi på Almi arbetar med att idéer ska utvecklas och bli till livskraftiga företag som växer och utvecklas utifrån kundernas behov. Men ofta säger vi till varandra att det egentligen är entreprenörerna, dvs människorna som vi stödjer i utveckling. Vi borde, i vårt kundsystem, på samma sätt som vi idag följer ett företags utveckling över tid följa entreprenörens utveckling över tid. Vi börjar få många serieentreprenörer i Uppsala och när vi tittar på ett antal företag eller idéer bakåt så är det sällan ett pärlband av succéer utan en blandning av misslyckanden, nya försök och så en och annan framgång. Faktum är att det rätt sällan rör sig om monstersuccéer, de finns förstås, men det gradvisa lärandet, förståelsen för att bygga bra team och nätverk och att lyssna 10 gånger mer på kunderna än man gjorde i början visar sig vara ett bra recept för framgång. Sällan ser vi dock entreprenörer som går tillbaka till sina gamla liv …

 

Almi Uppsalas sommarkampanj handlar i år om att våga följa sina drömmar och att våga tänka nytt. Ibland använder vi ordet innovation runt nya idéer. Ett ord som kanske kan skrämma bort en del som tror att det måste vara hightech eller att det bara kan finnas innovation i vissa branscher. Men en innovation är bara något som löser ett problem på ett nytt och bättre sätt än tidigare där det dessutom finns någon som är beredd att betala. Innovationer finns i alla branscher och i alla delar av samhället och för alla tidpunkter i livet. Tänk; på vilket sätt gör det här oss bättre, Uppsala bättre, Sverige bättre? Innovation är det som driver utveckling framåt både för företag och samhälle och något av det viktigaste och mest meningsfulla som finns att arbeta med, tycker vi på Almi.

 

”Tro inte på allt du tänker” var det någon som sa. Om du har en dröm att starta eget/bli entreprenör lyssna inte på de eventuella tankar som säger att ”det kan aldrig gå”.  Det kan det visst – det finns så många exempel – och hur ska du förresten veta om du sitter kvar där i väntrummet och inte provar?

 

Nu ser vi fram emot att fler vågar ta det där första steget och sedan ytterligare steg för att finna lösningar in i framtiden. Vi hoppas på era drömmar och er lösningsförmåga runt de utmaningar som finns för att göra samhället mer hållbart och jorden till en ännu bättre plats att leva på.  Välkommen till oss för att diskutera hur dina drömmar kan förverkligas och, för dig som redan driver ett företag, att bolla idéer för hur din affär kan framtidssäkras och göras hållbar.

 

Med hopp om en bra sommar till er alla!

 

Hälsningar,

Bengt-Åke Ljudén
vd, Almi Uppsala

#divingdeeper är vår sommarkampanj där vi riktar strålkastaren mot våra rådgivare. Först ut är David Jonson som är rådgivare hos oss på Almi Uppsala. David föddes in i en företagarfamilj och har även startat upp ett par företag själv, vilket är något som han har stor nytta av i sin rådgivarroll.

 

Hej David, vilken uppfinning önskar du att du hade uppfunnit?

Kompilatorn, som för övrigt uppfanns av en imponerande sjöofficer från New York, vid namn Grace Hopper. Kompilatorer har skapat stor nytta för vår digitala värld.

 

Vilken innovation önskar du skulle finnas inom kort?

Tänk om vi hade en billig och klimatneutral energikälla för hela världen – det skulle ge fina effekter för både fattigdom och konflikter

 

Vilken uppfinning önskar du som läser detta att du själv hade uppfunnit? Svara gärna i kommentarerna. Inlägget hittar du hos @almiuppsala på Instagram, Linkedin och Facebook.

#divingdeeper är vår sommarkampanj där vi riktar strålkastaren mot våra rådgivare. Näst på tur är Pia Bürén, som är rådgivare hos oss på Almi Uppsala. Pia har företagande i blodet, då hennes morfar startade och drev konfektionskedja i norra Sverige under 40-60-talet. Själv har hon drivit konsultföretag inom affär- och säljutveckling i 12 år, kompetens och erfarenhet som är värdefull i rollen som rådgivare.

 

Hej Pia, vilken uppfinning önskar du att du hade uppfunnit? Dambindorna Libresse – då hade jag varit rik! De uppfanns av Solgun Drevik, produktutvecklare och innovatör på papperskoncernen SCA:s utvecklingsavdelning i Göteborg. Hon är en av världens ledande innovatörer inom området kvinnliga intimhygienprodukter och är den kvinnliga svenska uppfinnare som har flest patent – hela 33 egna och 15 tillsammans med andra! (2010)

 

Vilken uppfinning önskar du som läser detta att du själv hade uppfunnit? Svara gärna i kommentarerna. Inlägget hittar du hos @almiuppsala på Instagram, Linkedin och Facebook.

#divingdeeper är vår sommarkampanj där vi riktar strålkastaren mot våra rådgivare. Den här gången lyfter vi Anna Bondeson, som är rådgivare hos oss på Almi Uppsala.

 

Hej Anna! Vilken innovation önskar du att du stod bakom?

Några av de häftigaste innovationerna jag vet är sociala innovationer, innovativa lösningar på samhällsproblem som berör många människor. Ett exempel på en sådan innovation är förskolor som möjliggjorde för föräldrar att arbeta eller studera, något som vi idag ser som självklart. Förskolan har också betytt mycket för barnens utveckling och för ökad jämställdhet.

 

Vilket är det bästa rådet som du har fått karriärmässigt?

En nära vän påminde mig om att be om hjälp inte är tecken på svaghet utan en styrka. Inga företag eller karriärer har byggts utan hjälp från andra. Att skapa tillsammans är roligare och blir oftast bättre. Vänlighet och hjälpsamhet är kraftfulla verktyg för att boosta andra och det kostar inget.

 

Vilket är det bästa karriärmässiga rådet du som läser detta har fått? Svara gärna i kommentarerna. Inlägget hittar du hos @almiuppsala på Instagram, Linkedin och Facebook.

#divingdeeper är vår sommarkampanj där vi riktar strålkastaren mot våra rådgivare. Låt oss presentera Sven-Eric, som är rådgivare hos oss på Almi Uppsala. Det problem i samhället som han skulle vilja hitta en lösning för är Unga människors psykiska ohälsa.

 

Hej Sven-Eric, vilket är det bästa rådet som du fått karriärmässigt?

Jag fick ett råd av en chef på gamla Upsala Sparbank när jag hade jobbat där några år och rådet löd: ”lägg aldrig ansvaret för din egna utveckling i andras händer”. Det tycker jag är en bra devis.

 

Vilken innovation önskar du skulle finnas inom kort?

En innovation som kunde göra att man förstod vad ett husdjur tänker.

 

Vilket är det bästa karriärmässiga rådet du som läser detta har fått? Svara gärna i kommentarerna. Inlägget hittar du hos @almiuppsala på Instagram, Linkedin och Facebook.

#divingdeeper är vår sommarkampanj där vi riktar strålkastaren mot våra rådgivare. Låt oss presentera Mehran Tehranchi, som är rådgivare hos oss på Almi Uppsala.

 

Hej Mehran, Om du skulle starta ett företag, vilket typ av företag skulle du starta då?

Då skulle jag starta ett företag inom hållbarhet som skulle återvinna krigsmateriel till råmaterial för att kunna skapa fredliga produkter. Kanske att vi på så sätt kunde sitta och prata med varandra istället för att kriga med varandra. På så sätt kanske vi kan hitta en lösning på det största problemet som finns i världen som dessutom är förknippat med hållbarhet.

 

Vilket företag skulle du själv vilja starta? Svara gärna i kommentarerna. Inlägget hittar du hos @almiuppsala på Instagram, Linkedin och Facebook.

#divingdeeper är vår sommarkampanj där vi riktar strålkastaren mot våra rådgivare. Låt oss presentera Bengt-Åke, som är vd för Almi Uppsala. Om han fick välja vem som helst att ha som mentor så skulle han välja Pippi.

 

Hej Bengt-Åke, vilket problem/utmaning i samhället skulle du vilja hitta en lösning för?
Antibiotikaresistens

 

Vilken innovation önskar du skulle finnas inom kort?

En konstgjord menisk

 

Vilken innovation önskar du själv skulle finnas inom kort? Inlägget hittar du hos @almiuppsala på Instagram, Linkedin och Facebook.

#divingdeeper är vår sommarkampanj där vi riktar strålkastaren mot våra rådgivare. Låt oss presentera Linus Andersson, som är rådgivare hos oss på Almi Uppsala.

 

Hej Linus, Vilket problem/utmaning i samhället skulle du vilja hitta en lösning för?

 Den gröna omställningen. Jag hoppas att lösningarna inte bara ska rädda miljön utan också bidra till arbetstillfällen och ett samhälle med en trygg och långsiktigt hållbar affärsmodell. 

 

Vilken innovation önskar du skulle finnas inom kort?

Jag hoppas att få se många olika innovationer som gemensamt kan bidra till den gröna omställningen inte bara i Sverige utan även i andra delar av världen. Förhoppningsvis kan det också skapa många nya framgångsrika exportföretag.

 

Vilket problem i samhället skulle du själv vilja hitta en lösning för? Inlägget hittar du hos @almiuppsala på Instagram, Linkedin och Facebook.

#divingdeeper är vår sommarkampanj där vi riktar strålkastaren mot våra rådgivare. Låt oss presentera Ywonne Bölja, som är maknadsansvarig hos oss på Almi Uppsala. 


Hej Ywonne, Vilken uppfinning önskar du att du hade uppfunnit?/Vilken innovation önskar du att du stod bakom?
Vattenrenaren Solvatten. Brist på rent vatten leder till att 1,8 miljoner människor världen över avlider varje år på grund av diarrésjukdomar. Solvatten är en vattenrenare som är billig och enkel att använda. Det tar tre till fem timmar att rena tio liter vatten från skadliga mikroorganismer. Petra Wadströms innovation imponerar stort på mig och räddar många liv världen över.

 

Vem skulle du vilja ha som mentor, och varför?
Pippi är alltid en förebild. Stark, modig och snäll, det vill väl alla vara
Som mentor skulle jag gärna vilja ha Michelle Obama, hon verkar vara en generös kvinna och jag uppfattar henne som smart och snabbtänkt. Hon sa en gång att ”Success isn’t about how much money you make. It’s about the difference you make in people’s life” och det är något att leva efter tycker jag!

 

Vem skulle du själv vilja ha som mentor? Svara gärna i kommentarerna. Inlägget hittar du hos @almiuppsala på Instagram, Linkedin och Facebook.

#divingdeeper är vår sommarkampanj där vi riktar strålkastaren mot våra rådgivare. Låt oss presentera  Christer Edström, som är rådgivare hos oss på Almi Uppsala. Christer har sett entreprenörskap på nära håll, bland annat när han arbetade hos sin svärfar, som drev eget inom övervakningssystem.

 

Hej Christer, Vilken uppfinning önskar du att du hade uppfunnit?

Som sann bryggkaffe-drickare så hade jag önskat att det var jag som uppfann kaffefiltret. Kaffefiltret uppfanns tidigt på 1900-talet av Melitta Bentz!

 

Om du skulle starta ett företag, vilket typ av företag skulle du starta då?

Helst skulle jag vilja starta ett företag som har en unik lösning på ett större samhälles – eller världsproblem eller där det finns ett uppdämt / dolt behov men jag har inte kommit på vad det är än 

  

Vem skulle du vilja ha som mentor, och varför?

Selma Lagerlöf – skulle varit spännande att ha lärt känna henne. Hennes författarskap och de sätt hon uttryckte sig på är fascinerande. Hon skulle kunna ha lärt mig mycket.

 

Vilken innovation önskar du skulle finnas inom kort?

Ett botemedel för all typ av cancer

 

Vilken innovation önskar du själv skulle finnas inom kort? Svara gärna i kommentarerna. Inlägget hittar du hos @almiuppsala på Instagram, Linkedin och Facebook.

#divingdeeper är vår sommarkampanj där vi riktar strålkastaren mot våra rådgivare. Låt oss presentera Ulf Åkre, som är rådgivare hos oss på Almi Uppsala. 

 

Hej Ulf, Om du skulle starta ett företag, vilket typ av företag skulle du starta då?

Om jag skulle starta ett företag idag så skulle det involvera utveckling av människor och organisationer. Det bästa jag vet är att se hur människor växer med en uppgift och klarar utmaningar som för en stund sen kändes oöverkomliga.

 

Vilken innovation önskar du skulle finnas inom kort?

Tänk om vi kunde hitta ett allt igenom säkert sätt att åka motorcykel på vintern. Det skulle innebära vardagsäventyr, glädje och smidigare pendling året runt.

 

Vilket företag skulle du själv vilja starta? Svara gärna i kommentarerna. Inlägget hittar du hos @almiuppsala på Instagram, Linkedin och Facebook.