Välkommen till Uppsala International Business Week den 26-29 januari 2021!
Missade du Uppsala International Business Week? Nu går det att se stora delar av programmet i efterhand - se länkar nedan.
Uppsala International Business Week består av ett antal kostnadsfria, tematiska webinarier med kunskapsdelning, inspiration och digitala dialoger på teman kring internationell handel, produktion för export och digitala arbetsmetoder för att nå ut i Sverige och internationellt.
Veckans program
Grand Opening
#UIBW2021 #internationellhandel
Tisdag 26:e januari 2021 kl. 10-12
Digitalt via webplattform
Moderator: Sabinije von Gaffke
Bengt-Åke Ljudén, VD Almi Uppsala län
Introduktion till Uppsala International Business Week och till öppningstalare
Kalle Sandhammar, Chefredaktör, UNT
Inledande ord från vår Mediapartner UNT
Emilie Orring, Regionråd, Ordförande regionstyrelsen
Öppningstalare - Regionens arbete för ökad internationell handel
Anna Hallberg, Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, Sveriges regering
Öppningstalare – Regerings arbete för internationell handel och viktiga frågor för ökad internationell handel 2021
Annika Winsth, Chefekonom, Nordea
Huvudtalare - ”Sverige står pall i en turbulent omvärld”
Lena Sellgren, Chefekonom, Business Sweden
Huvudtalare – Världsekonomin efter pandemin – en ny era eller kaos
Sabinije von Gaffke, moderator och föreläsare
2020 – året då allt blev digitalt. Sabinije hade ett späckat schema som moderator och föreläsare i event och konferenser när allt plötsligt blev digitalt. Sabinije delar erfarenheter och lärdomar från att arbeta digitalt i internationella konferenser och event.
Uppsala International Business Week består av ett antal tematiska webinarier med kunskapsdelning, inspiration och digitala dialoger på teman kring internationell handel, produktion för export och digitala arbetsmetoder för att nå ut i Sverige och internationellt. Linus Andersson introducerar veckans program.
Sharkonomics & ONE
#UIBW2021 #Sharkonomics #ONEsamarbeta #StefanEngeseth
Onsdag 27:e januari 2021 kl. 10-12
Digitalt via Zoom
Moderator: Linus Andersson
Föreläsare: Stefan Engeseth
Stefan Engeseth har skrivit böckerna Sharkonomics och ONE som blivit internationella storsäljare. I Sharkonomics har Stefan hämtat inspiration från hajvärlden och tagit fram 10 attackstrategier och 10 försvarsstrategier som han överfört till affärsvärlden. Det här är en föreläsning som inspirerar att tänka nytt och hitta sätt att simma snabbare. När marknader och affärsmodeller är under snabb förändring är det extra viktigt att fundera över vilka möjligheter och vilka utmaningar det skapar. Utöver Sharkonomics kommer Stefan att dela insikter om ONE som handlar om samarbeten och att bli ett med kunden och med viktiga partners. Det gäller att välja arbetssätt efter situation och genom nära samarbeten med kunder och partners kan företag nå större framgångar och skapa hållbara och tillitsfulla affärsrelationer. Webinariet kommer även inkludera interaktiva frågeställningar till deltagare att fundera kring och svara i chat eller diskutera i mindre uppdelade digitala grupper. Det är därför bra om du sitter någonstans där du kan ha ljud och kamera på i samband med dessa mindre gruppdiskussioner.
Produktion för export
Producerande företag med stor export skapar stora värden för regionen
#UIBW2021 #produktion #export #internationalisering
Onsdag 27:e januari 2021 kl. 14-16
Digitalt via Zoom
Moderator: Linus Andersson
Företag med produktion för export ger viktiga bidrag till jobb och välfärd och det är därför intressant att få insikter kring hur framgångsrika producerande företag kan växa fram och utvecklas i regionen. Till att börja med kommer vi få lyssna på Sandvik Coromant Gimo och Cytiva, två stora och redan framgångsrika producenter och exportörer i regionen. Vi får också insikter från Scandinova Systems vars produktion är primärt för export och Graphmatech som utvecklar och producerar nya material i Uppsala. Erik Asplund från Region Uppsala kommer sedan att berätta mer om vilka branscher och styrkeområden som håller på att identifieras i Uppsala län där man ser potential för ny internationellt konkurrenskraftig produktion att växa fram. Webinariet avslutas med gruppdiskussioner där deltagare får möjlighet att ge input kring regionens styrkeområden, vilka stöd som behövs för att utveckla dessa och hur de kan kopplas ihop med nationella och internationella värdekedjor och kompetenser. Den input som ges kommer att tas tillvara i det fortsatta arbetet för att bidra till större exportvärden från produktion i regionen.
Inspiration från bolag i regionen
Sandvik Coromant Gimo
– ett utav världens 54 ”WEF Lighthouses”
Claes Nord
Sandvik Coromant är ett svenskt varumärke och företag som säljer verktyg och tjänster inom skärande bearbetning. Produkterna används för att forma metallkomponenter inom exempelvis maskintillverkning, flygindustri, bilindustri, medicinteknik och energiproduktion. Huvudkontoret ligger i Sandviken. Sandvik Coromant är ett eget varumärke som ingår i Sandvik-koncernen som en del av affärsområdet Sandvik Machining Solutions. Sandvik Coromant har cirka 7 600 anställda och finns representerat i 150 länder. Produktionsanläggningen i Gimo är världens största i sitt slag, både vad gäller produktion av skär och av hållare som tillsammans utgör kompletta verktyg.
World Economic Forum har utnämnt Sandvik Coromants produktionsanläggning i Gimo till en avancerad Industry 4.0-anläggning. Den har valts till ”lighthouse-anläggning”, vilket betyder att den använder ett stort antal Industry 4.0-teknologier i stor skala och att det mänskliga- och hållbarhetsperspektivet står i centrum för innovation. Enligt World Economic Forum har Gimo-anläggningen skapat en digital tråd genom sina produktionsprocesser som har ökat produktiviteten avsevärt. Claes Nord från Sandvik Coromant Gimo berättar mer om hur de arbetar och vad som är på gång framåt.
Cytiva – Lotta Ljungqvist
Vår vision är en värld där tillgången till livsavgörande behandlingar förbättrar människors hälsa. Livsavgörande för att våra produkter gör skillnad och förbättrar människors hälsa. Det handlar om att ge tillgång till livsavgörande behandlingar som botar eller förebygger sjukdomar och har betydande påverkan på människors liv.
Cytiva är ett ledande globalt biotechbolag verksamt i ca 40 länder med cirka 1800 medarbetare i Sverige. Cytivas säte i Uppsala är en av världens största anläggningar för produktion av grundkompententer (kromatografimedel och utrustning) inom biologiska läkemedel, vilken används för att bl.a. behandla patienter med diabetes, reumatism, Alzheimers och cancer. Från Uppsala exporteras dessa produkter till läkemedelsbolag i över 160 länder.
Med intäkter på 3,3 miljarder dollar årligen och nästan 7000 medarbetare i 40 länder, stödjer vi utvecklingen av nya behandlingar. Genom nära kundrelationer bidrar Cytiva med verktyg som gör utvecklingsprocessen av läkemedel snabbare, effektivare och ökar kapaciteten för forskning och tillverkning. Genom förbättrade arbetsflöden möjliggörs utveckling, tillverkning och leverans av transformativa mediciner till patienter.
Besök www.cytiva.com för mer information.
Scandinova Systems – Fredrik Mella
Based in Uppsala, Sweden, ScandiNova is developing the cutting edge pulsed power systems of tomorrow. Our unique products and applications originate from years of groundbreaking solid-state research. With our patented technology, outstanding reliability and perfect precision we are changing the playing field of a whole industry.
A revolutionary technological shift that already has awarded us collaborations with internationally recognized organizations such as CERN, Elekta and Varian Medical Systems. Proving that our unique technology is rapidly becoming the new market standard among the world’s largest suppliers of radiotherapy equipment, industrial x-ray and other industrial applications (scandinovasystems.com)
Graphmatech – Mamoun Taher
Graphmatech AB is a materials technology company that invents, develops and sells graphene-based materials. We are a proudly Swedish company made up of a diverse, international team spanning 9 nationalities. Our focus is advanced materials for a brighter tomorrow - We develop next generation materials tailored with graphene, to help transform the way we work, travel, build and live. (graphmatech.com)
Produktion för export – regionala styrkeområden för framtida tillverkande industri
Erik Asplund, Region Uppsala
Inom vilka teman, kompetensområden och branscher har Uppsala län störst potential för innovation, produktion och hållbar tillväxt på internationella marknader? Region Uppsala leder ett arbete som syftar till att identifiera och beskriva sådana regionala styrkeområden som vi kan sätta i ”skyltfönstret” internationellt. Det gör vårt län tydligare gentemot omvärlden - för internationella investeringar, etableringar och kunder på globala marknader. Erik ger en översikt över processen och styrkeområden i arbetsversion. Fritt fram för Dina synpunkter!
Ett regionalt styrkeområde - Hur skapar vi de bästa produktionsförutsättningarna i landet? Förstudie- ”Innovationsplattform för material & produktion” – på G.
Anders Brantnell Uppsala Universitet & Erik Asplund Region Uppsala ger en bakgrund
Vi är duktiga på materialutveckling och produktion i Uppsala län. Materialutvecklingen inom t ex akademin måste ske i symbios med produktionsförutsättningarna i industrin – inte minst för att ge banbrytande material en chans att komma ut i industriella tillämpningar, till gagn för våra företag och samhället. Vi tror att Uppsala har en ”sweet pot” i gränslandet mellan material och produktion. Hur kan Region Uppsala, Uppsala Universitet och företagen samverka för att skapa de mest gynnsamma produktionsförutsättningarna i landet?
Gruppdiskussioner
(deltagare delas upp i digitala grupper om 4 för att diskutera kring nedan frågor)
- Vilka styrkeområden har Uppsala län för ”framtida produktion för export” och hur ser produktionsförutsättningarna ut för dessa områden?
- Vilket stöd behövs från det offentliga, universitet och andra för att bidra till framtida produktion för export inom dessa områden?
- Vilka nationella och internationella hubbar är viktiga samarbetspartners och / eller möjliga investerare för att bidra till utvecklingen inom dessa områden?
Digital B2B försäljning
#UIBW2021 #digitalB2Bförsäljning #arbetadigitalt #internationellhandel
Torsdag 28:e januari 2021 kl. 10-12
Digitalt via Zoom
Moderator: Linus Andersson
Covid en drivkraft för ökad digitalisering
Linus Andersson, Almi
Inledning - Undersökningar visar hur Covid har drivit på en ökad digitalisering av arbetssätt, vilket är naturligt på kort sikt när vi inte får träffas fysiskt. Nu finns undersökningar som visar att bara 20% av B2B köpare önskar återgå till en modell med fysiska möten med säljare efter pandemin och det gäller även traditionellt fysiska branscher såsom medicinska produkter (Enligt en undersökning från McKinsey). Att bli duktig på att bygga affärsrelationer digitalt är därmed inte bara ett kortsiktigt behov utan något företag behöver bli duktiga på för att hantera och skapa affärsrelationer även efter pandemin.
Digital B2B Försäljning
Thomas Svensson, Svea Ekonomi
I flera år har Svea Ekonomi sammanställt en rapport över B2B företagens digitala försäljning. Frågeställningarna har bland annat inkluderat varför företag etablerat digital B2B försäljning, varför de inte gjort det och vilka effekter de sett av förändringen. Thomas delar lärdomar och insikter kring trender och framgångsfaktorer som man sett i sina undersökningar
Digitala event & webinarier för att nå ut till internationella kunder
Martin Klöfver, Trippus
Med lösningar för event och konferensindustrin var Trippus hårt drabbade när pandemin slog till och konferenser och event ställdes in eller blev digitala. Genom att själva snabbt ställa om till digitala lösningar har man inte bara lyckats vända sin egen utveckling och hjälpa kunder. Med nya arbetssätt och tjänster kan man även bidra till andra företag som vill nå nya och existerande kunder genom att själva eller tillsammans med partners skapa egna digitala webinarier, konferenser eller event. Martin delar erfarenheter och lärdomar från omställningen och hur Trippus kan bidra för att nå ut till en internationell målgrupp genom digitala mötesplatser
Inbound Marketing & kundens digitala köpresa
Christer Pettersson, Författare och föreläsare & ansvarig för e-handel och digitalisering på Hultafors Group
I den här föreläsningen delar Christer erfarenheter och tankar kring hur B2B företag kan driva kunderna genom köpresan i en digital miljö och genom företagens digitala kanaler. Oavsett om det slutgiltiga köpet eller affärsrelationen etableras genom ett köp online, digital self-service eller om det i slutändan sker genom digitala eller fysiska möten och förhandlingar så blir de digitala beröringspunkterna i kundresan allt fler och allt viktigare. Här finns det mycket som företag kan göra för att underlätta för köpare att få den information som krävs för att de ska gå vidare i köpresan. Relationsbyggandet börjar allt oftare i det digitala redan innan vi har träffats eller skapat de första affärerna och fortsätter med digitala beröringspunkter även efter köp.
Christer Petterson är ekonom, författare och föreläsare med fokus på content marketing, e-handel, inbound marketing, marketing automation och SEO. Han arbetar som ansvarig för e-handel och digitalisering på Hultafors Group med verksamhet i Europa och USA. Christer har bland annat skrivit boken ”Gräv guld i dina egna kanaler” - som beskriver hur du kan bygga egna starka digitala kanaler - och "SEO för alla", en ljudbok för dig som vill lära dig grunderna i sökmotoroptimering.
Digitala affärer
#UIBW2021 #digitalaaffärer #digitalförhandling #legaltech #cashmanagement
Fredag 29:e januari 2021 kl. 9-10.30
Digitalt via Zoom
Legal tech och förhandlingar i en digital miljö
Mikael Smedeby och Disa Almqvist, Advokatfirman Lindahl
När Covid-19-pandemin briserade ställdes möten och arbetssätt snabbt om till en digital miljö. Lindahl har före pandemin, och i ökande utsträckning under pandemin, varit djupt involverad i ett flertal internationella affärsförhandlingar vilka helt eller delvis har genomförts i digital miljö. Under föreläsningen kommer Lindahl att dela insikter och lärdomar från förhandlingar och transaktioner i digital miljö samt belysa legal tech, dvs. digitala verktyg som underlättar genomförandet av digitala förhandlingar och transaktioner. Legal tech är ett område som präglas av snabb utveckling och som medför flera fördelar, men som också kräver vissa legala och kommersiella överväganden.
Mikael Smedeby
Delägare
Mikael har mer än 20 års erfarenhet av att jobba med företagsöverlåtelser, kapitalanskaffningar och börsnoteringar samt som rådgivare till styrelser och företagsledningar. Mikael har även lång erfarenhet av styrelsearbete i såväl börsnoterade bolag som bolag under tillsyn av Finansinspektionen. Mikael har under perioden 2010–2019 haft en rad ledande uppdrag inom Advokatfirman Lindahl, bl.a. som VD och styrelseordförande.
För vidare information se https://www.lindahl.se/medarbetare/uppsala/mikael-smedeby/
Disa Almqvist
Biträdande jurist
Disa ingår i Lindahls kompetensgrupp för corporate finance, kapitalmarknad och publik M&A samt integritetsrätt och arbetar huvudsakligen i ärenden med anknytning till dessa områden. Därutöver arbetar Disa med bolagsrättsliga frågor och ärenden av allmän affärsjuridisk karaktär.
För vidare information se https://www.lindahl.se/medarbetare/uppsala/disa-almqvist/
Cash Management
Johan Wennerberg, Danske Bank
Johan Wennerberg är ansvarig för Danske Banks svenska cash management och arbetar mycket med fokus på hur företag kan arbeta effektiv och kundorienterat. Just nu sker det mer än någonsin på betalmarknaden inom digitalisering men även förändringar i infrastrukturen. Hur kan företag se till att man nyttjar de nya möjligheterna som ges?
Summering av veckan
Bengt-Åke Ljudén, Almi Uppsala län
Bengt-Åke Ljudén är VD för Almi i Uppsala län och summerar tankar och insikter från veckans webinarier och dialoger. Det har varit omvärldsbevakning kring internationell handel, workshops kring att tänka nytt och kring produktion för export samt kunskapsdelning och inspiration kring digital B2B försäljning och digitala arbetssätt. Med dagens webinarium avslutas också Uppsala International Business Week 2021 och vi tackar alla partners och alla som varit med och lyssnat och bidragit i dialoger under veckan!
* Med reservation för förändringar i programmet som i sådana fall kommer synliggöras på denna eventsida
Arrangeras av Regional Exportsamverkan i Uppsala län i samarbete med finansiärer och partners
Regional Exportsamverkan i Uppsala län
Medfinansiärer och partners
Media Partner
Finansiering från
Uppsala International Business Week är en del av Smart Tillväxt som är ett affärsutvecklingsprojekt för hållbar tillväxt i små och medelstora företag i Östra Mellansverige. I projektet ska fler företag dra nytta av regionens prioriterade områden för smart specialisering och fler företag etablera sig på en internationell marknad. Projektet utvecklar även nya metoder för framgångsrik affärsutveckling. Projektet finansieras av Almi, Region Uppsala och Europeiska Unionens Regionala Utvecklingsfond
Foto: Göran Ekeberg (Sabinije von Gaffke, Bengt-Åke Ljudén, Linus Andersson), Kristian Pohl/Regeringskansliet för bilder (Anna Hallberg), Thomas Svensson (Stefan Engeseth), Mehdi Bagherzadeh (UKK-fasad), m fl.