Offentlig upphandling – så ökar du chanserna att vinna!
Varje år annonseras 18 000 upphandlingar i Sverige och värdet av upphandlingarna beräknas till 706 miljarder årligen. Om du gör din upphandling - och affär! - hållbar har du större chans att vinna. Läs hur!
De vanligaste anbudsgivarna i offentliga upphandlingar är företag med färre än 50 anställda och aktiebolag, enligt Upphandlingsmyndigheten.
Inom den offentliga upphandlingsstrategin finns det ett mål att vara miljömässigt ansvarsfull i sin upphandling och Upphandlingsmyndigheten har därför tagit fram flera kriterier som kan användas som hållbarhetskrav inom upphandlingen.
Det gör att det finns en stor potential och affärsmöjlighet för ditt företag om du uppfyller dessa hållbarhetskrav.
Så vilka kriterier gäller?
Upphandlingsmyndigheten har kriterier inom nio olika områden:
- Arbetsrättsliga villkor
- Bygg och fastighet
- Fordon och transport
- Giftfri förskola
- IT och telekom
- Kontor och textil
- Livsmedel och måltidstjänster
- Sjukvård och omsorg
- Städ och kemikalier
Beroende på vilken bransch ditt företag verkar inom finns mer information och råd. Här hittar du alla kriterier och du kan även se vilka pågående kriterier som myndigheten arbetar med, så att du kan ligga i framkant.
Lyssna på ett upphandlingsproffs
Vivian Obaid på Blomsterhallen i Uppsala har vunnit upphandlingar i snart två decennier. I detta avsnitt av företagarpodden “Nästa steg” åkte programledaren Per Grankvist dit för att förstå hennes vinnande strategier och ta reda på vad upphandlingarna egentligen kan ge - och hur man vinner dem.

Att vinna upphandlingen kan trygga framtiden
Camilla Ahlsson är affärschef, Almi Uppsala, och arbetar mycket med att hjälpa företagare i frågor kring offentliga upphandlingar. Hon känner väl till svårigheterna: att det kan vara jättesvårt, jobbigt och tidskrävande. Samtidig handlar det om väldigt mycket pengar och att ta hem en offentlig upphandling kan ge säkra affärer i flera år framåt. Hon har många goda tips för den som vågar och vill. Här är några:
- Börja i tid.
Man har ofta 30 dagar på sig och det är mycket att göra. Läs igenom underlaget noga och ställ frågor kring upphandlingen. - Förstå processen.
Lär dig hur anbudet utvärderas. Ofta är det inte bara priset som spelar roll. Det kan ofta utgöra en femtedel av totalpoängen. Andra faktorer är förmåga att leverera och kompetens. - Vänta med inlämningen.
Det kan vara klokt att vänta med att lämna in anbudet till slutet av upphandlingstiden. Då hinner du se alla frågor och svar som kommer in, vilket kan leda till nya insikter.
Du vet väl att vi också gör upphandlingar?
Se om det är någon som passar för ditt företag på: almi.se/upphandlingar