Anna-Karin startar ett av de första glutenfria bagerierna i Norrland
Hon visste redan som 12-åring att hon ville bli bagare och så blev det. Under nio år på 90-talet drev Anna-Karin Näslund Sundsvalls äldsta bageri. Sedan valde hon en annan bana och studerade till energiingenjör. Men hon kunde inte släppa bakningen helt. Sedan i våras är hon tillbaka vid bakbordet med nystartade Martells Glutenfria bageri – ett av de första i sitt slag regionen.
När Anna-Karin upptäckte att hon var glutenintolerant för ett antal år sedan, insåg hon att utbudet av glutenfritt bröd inte alltid var så gott. Ofta fryst och smaklöst. Därför började hon testa sig fram med olika bröd och bakverk hemma. Idén om ett eget företag växte fram och efter att ha jobbat 20 år med energifrågor är hon nu åter ett namn i bageribranschen.

Beställa online
Eftersom Anna-Karin än så länge är ensam i bageriet, är lösningen att kunderna förbeställer online och sedan hämtar under vissa dagar. Då kan hon fokusera på produktion och produktutveckling, samtidigt som hon alltid levererar färskt bröd. Dessutom minskar svinnet.
– Jag bakar alltid lite extra bröd för säkerhets skull, så om man inte har beställt i webbutiken brukar det ändå finnas något. Dessutom har vi under öppettiderna alltid småkakor och fröknäcke till salu i kakhyllan.
Större sortiment och marknad
Med sin långa erfarenhet och specialkompetens har hon byggt upp en känsla för vad som fungerar. Bakning handlar till stor del om kemi. Anna-Karin lägger mycket tid på att experimentera och ta fram nya produkter för att utöka sitt sortiment. Hon pratar ofta med sina kunder, om näringsinnehåll och råvaror.
– Allt fler intresserar sig för vad maten innehåller och förstår hur vi påverkas av det vi äter. Jag har huvudsakligen riktat mig till privatpersoner via sociala medier. Nästa steg blir att nå ut till ett större geografiskt område och att samarbeta med fler företag, caféer och restauranger.
Stöttning och finansieringslösning
Innan allt stod klart och bageriet kunde öppna, behövdes cirka 1,5 år av förberedelser. Tillsammans med Nyföretagarcentrum sattes affärsplan och budget. Sedan fick hon rådet att gå vidare till Almi.
– På Almi fick jag kontakt med Helena Nilsson, som fanns med som rådgivare under hela processen. Hon ställde alla jobbiga och viktiga frågor, som ibland gjorde att jag behövde tänka i nya banor. Jag fick också många tips, råd och kontakter. Dessutom sydde Helena ihop finansieringslösningen, där Almi, banken och mitt eget kapital ingick. Jag saknade faktiskt den löpande kontakt vi hade när allt var klart.
Anna-Karin känner sig hoppfull inför framtiden. Det här är något hon verkligen vill göra och satsa sin tid på.
– Det är otroligt kul. Samtidigt som jag ibland frågar mig hur det ska gå, blir jag glad av kundernas positiva kommentarer. Nu har jag lokalen färdig, ett bra råvarulager och jag har börjat få ordning på alla rutiner. Bara under den stund vi pratat nu har det kommit in tre beställningar på glutenfria tårtor.


Almi vill ge bättre förutsättningar för fler kvinnor att driva och leda framgångsrika företag - Läs om Qlara - Projektet medfinansieras av Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen.

Vill du ha kontakt av Almi?
Augusti 2022