Så här lyckades Crosser slå igenom internationellt som startup
Crosser är ett mjukvarubolag som erbjuder avancerade tekniska lösningar på ett enkelt sätt. En plattform som gör det möjligt för industrin att effektivisera, optimera och predicera genom en högpresterande och smart realtidsmotor. Internet of Things boomar och företaget har på kort tid nått ut på en internationell marknad med sin unikt användarvänliga och smarta Edge Computing-lösning. Hur gick det till egentligen och vad är nyckeln till att de lyckats så bra, så snabbt?
Johan Jonzon är marknadsansvarig och en av medgrundarna till Crosser. Han har 20 års erfarenhet som företagare i Sundsvall, har byggt upp en mindre butikskedja och även hunnit med att göra några startups-försök. Han menar att det för deras del har varit en kombination av rätt människor på rätt plats vid rätt tidpunkt. Det är teamet som är nyckeln.
De tre grundfunktionerna
Allt började när Uffe Björklund, som också är medgrundare, startade ett hobbyprojekt för att fördjupa sig i de nya förutsättningarna att skicka realtidsdata över internet 2009, sk Websockets. Han var en av pionjärerna att erbjuda modulbaserad realtidsdata med hjälp av sin egenutvecklade realtidsserver. Inom kort hade Uffes mjukvara laddats ned fler än 60 000 gånger. Det ledde till förfrågningar om en kommersiellt stödd version och kunder runt om i världen.
– Uffe kom till mig och berättade om sin idé och ville ha hjälp att gå vidare. Tillsammans var vi två hårdjobbare, han som tekniker och jag inom sälj och marknad. Vi visste från start att vi behövde få med någon med internationell erfarenhet och kompetens. Så vårt första steg var att leta efter en sådan person.
De tre grundfunktionerna
Allt började när Uffe Björklund, som också är medgrundare, startade ett hobbyprojekt för att fördjupa sig i de nya förutsättningarna att skicka realtidsdata över internet 2009, sk Websockets. Han var en av pionjärerna att erbjuda modulbaserad realtidsdata med hjälp av sin egenutvecklade realtidsserver. Inom kort hade Uffes mjukvara laddats ned fler än 60 000 gånger. Det ledde till förfrågningar om en kommersiellt stödd version och kunder runt om i världen.

Efter en del sökande hittade man Martin Thunman, en serieentreprenör som under de senaste 20 åren jobbat inom IT och digitala produkter. Han var även medgrundare till en startup som nådde över 300 mkr i omsättning på fem år. Martin klev snabbt in i bolaget och blev den självklara vd:n med ansvar för företagets ledning och strategiska delar. Med sitt nätverk, erfarenhet och värdefulla kunskaper om riskkapital, öppnades helt nya dörrar.
– Därför utökades teamet med Göran Appelquist, doktor i fysik och väldigt erfaren teknisk ledare, som tillsammans med Uffe ritade upp arkitekturen för hela Crossers nuvarande plattform.
Internationellt mindset
För att lyckas internationellt är rätt mindset A och O. Johan förklarar att man måste förstå affärsprinciperna och internationell organisationsstruktur. Man måste också förstå hur man bygger förtroende och tryggar affärer med hjälp av starka avtal i ett globalt perspektiv.
– Det är stor skillnad på Sundsvall, Stockholm och till exempel München när det gäller affärsperspektiv. För Martin och Göran, som gjort den här resan tidigare, är varje beslut förankrat i ett flerårigt tillväxtperspektiv. Ett perspektiv som skulle uppfattas som orealistiskt i Sundsvall, men självklart i München. Martin vet vad som krävs för att kunna resa kapital flera gånger för snabb tillväxt. Från dag ett har han samlat statistik för att visa hur allt utvecklats, en viktig komponent för att skapa trygghet och förståelse hos investerare.
Crosser hade tidigt kontakt med Almi Invest som trodde på idén och ville hjälpa till med riskkapital.
– Almi Invests investment manager, Mats Håkansson, hade samma mindset som teamet och mappade bra in i vår kultur. Almi Invest har
Framtid och goda råd
Johan ser ljust på framtiden. Det pågår flera dialoger med globala kunder och partners.
– Så som trenden ser ut är vi på väg mot något väldigt stort, så just nu ser det extremt bra ut.
De lärdomar han främst vill dela med sig av är uthållighet, ”treenigheten” och prestigelöshet.
- Uthållighet, både i pengar och tid, men även socialt. Det är hårt jobb och många timmar som gäller. Så familj och vänner måste acceptera och förstå det. Det gäller även investerare som inte kan förvänta sig utdelning direkt. Att starta bolag är ett marathon, inte 100 meter häck.
- Teamets tre grundfunktioner; superviktigt med eget know-how, att själva sitta på funktionaliteten och teknikkunskapen. Att kunna driva sälj och marknad och ha ett strategiskt, långsiktigt helikopterperspektiv. Fråga sig själv, vem är jag – och vilka två till behövs? Du behöver ett starkt lag.
- Viktigt också att vara prestigelös mot sig själv, produkten och kunderna. Ingen har den bästa lösningen direkt. Du behöver vara lyhörd för att du, produkten och företaget ska kunna utvecklas och snabbt förändras vid behov. Kunden är den bästa värdemätaren på din idé – lyssna på vad de säger.


Så kan Almi stötta dig som företagare
Vill du utveckla ditt företag?
Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi är ett riskkapitalbolag som investerar i hela landet via åtta regionala riskkapitalbolag samt ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech.
Läs mer om Crosser