Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Drömmen om att bygga upp något eget – och lyckas

För tio år sedan tog han över Matfors Industriservice. Ett litet företag med några få anställda. Lars Sjöholm var 22 år och resande servicemekaniker när han och en annan anställd nappade på erbjudandet att köpa bolaget. Båda ville driva något eget och tänkte att det skulle bli skönt med lite friare arbetstider. Fast det blev tvärt om, mer jobb. För där började en företagsresa som präglats av hårt arbete, men också stark tillväxt. Förra året blev man utsedda till Gasell företag 2020 av Dagens Industri.

Den första tiden som egna företagare handlade mycket om att få ordning på kalkyler och finansiering. Här fick de god hjälp av både banken och Almi.

 

–  Tillsammans med privata medel gjorde det att vi kom igång. Vi började göra kundbesök, inget märkvärdigt, men upptäckte att vi fort fick in jobb på det sättet. Där fattade vi vikten av att bygga relationer och skapa förtroende

 

Två stora beslut

Efter fem år löste Lars ut den andra delägaren för att kunna utveckla verksamheten efter sina idéer. Nästa stora beslut var att investera i en ny fastighet för att få större verkstadslokaler. Det var ett avgörande steg för företagets utveckling.

 

–  Det hände mycket 2016. Katrine Fillberg på Almi har varit med mig i varje steg av mitt företagande. Det har varit jätteviktigt att ha en partner att diskutera både företagsutveckling och finansiering med. Via dem var jag även med i en ledningsutbildning, där vi i gruppen agerade skuggstyrelse i varandras bolag. Det var bland annat det som kickade igång mina tankar att ta egna beslut. Jag blev mer närvarande och medveten om vad som behövde göras.

 

Vad är framgångskonceptet?

Verksamheten är idag inriktad på service och underhåll inom processindustrin, med specialisering på roterande enheter. Man kombinerar egen tillverkning av produkter och reservdelar i Kvissleby med att rita och konstruera delar som tillverkas i andra länder. Kunderna finns inom bland annat aluminium- pappers- och massaindustrin och inom vind-, vatten- och kärnkraft.

 

Företaget har nästan vuxit ur lokalerna som kändes så stora från början. Man har gått från sex till 34 anställda. Omsättningen har ökat från 17 till 60 miljoner. En av anledningarna till den starka tillväxten är enligt Lars att de tagit alla tillfällen som getts.

Vi har grävt där vi stått och fått göra mer av det vi är bra på. Det är ingen raketforskning utan ganska simpelt. Men det kräver mycket engagemang att smida medan järnet är varmt. Man måste bara orka, lägga allt åt sidan och köra på för att få det att funka.

Framtid och lärdomar

Tanken är att fortsätta växa även i framtiden, fast först ska organisationen trimmas ytterligare. Förra året fick företaget ett stort uppdrag genom ett industriprojekt för Kubal i Sundvall som innebar 15-20 nyanställningar på kort tid. På det privata planet har Lars på senare tid insett vikten av att ta det lite lugnare. Och prioritera om.

 

–  Mitt stora intresse är att bygga bilar och tävla inom dragracing. Jag har även en sambo och två bonusbarn som jag vill umgås med plus att jag insett att det är bättre att sova än att jobba till halv tio varje kväll. Då blir man bara seg och ineffektiv. Jag vill hinna med andra saker också.

Man måste bara orka, lägga allt åt sidan och köra på för att få det att funka.
Lars Sjöholm, Matfors Industriservice

Så kan Almi stötta dig som företagare

 

Lån & övrig finansiering

 

Affärsutveckling

 

Mentorprogram

 

Digitalisering

 

Innovation

Här kan du läsa mer om Matfors Industriservice

Vill du utveckla ditt företag? 

Kontakta oss på Almi