Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Mitt Käk minskar matsvinn och får elever att äta bättre

Sofia Nordell är matentreprenören från Bollnäs som vill minska matsvinnet i skolorna. Under de senaste sex åren har hon utvecklat appen Mitt Käk, där skolelever själva kan välja vad de vill äta. Idag används den av tusentals elever på skolor över hela landet. Men hon är inte nöjd än. Enligt hennes beräkningar går ca 800 miljoner kronor i form av matsvinn direkt i soporna varje år!

Tillsammans med en kompanjon driver Sofia företaget Mittgastronomi, som har ett antal elevrestauranger och ett konceptutvecklingskök i Bollnäs. Hon tyckte att matsvinnet var stort och det var så idén om Mitt Käk föddes.

 

Med konceptet Mitt Käk har Sofia vunnit Swedbanks ”Rivstart” och Årets innovatör vid Sundsvall Business Awards 2017. Hon tog även 1:a pris på Åre Business Forum som bästa pitch 2018.

 

Vet vad ungdomarna vill ha

 

Sofia är utbildad civilekonom och har även pluggat psykologi och ledarskap. Men i själ och hjärta är hon en glad ”mat-tant”, som hon själv säger. En skolmatsnörd som är övertygad om att det går att minska matsvinnet genom att förstå hur eleverna tänker och vill ha det.

 

–  Vi har två mål med Mitt Käk; att alla ska hitta något att äta varje dag och att vi tillsammans ska minska matsvinnet. Det är mer komplext än att bara erbjuda god mat, det är mycket psykologi och helhetstänk bakom. Vi har pratat med elever på 200 skolor för att ta reda på hur de funkar, så vi har bra på fötterna.

 

Bra mat på ett smart sätt

 

För att utveckla ett matkoncept med många nyttor och hållbara kalkyler ligger tusentals timmar av arbete. Sofia berättar om genomtänkta menyer med näringsrika maträtter som alla kan äta, mycket grönsaker, bra kvalitet – och exempelvis smakskedar ute i matsalarna. I appen uppmuntras eleverna att välja klimatsmart, med ett tydligt poängsystem. Det finns också belöningar, något extra, för den som använder appen regelbundet över tid.

 

–  Jag vill förtjusa matgästerna, att de ska känna sig mer än bara nöjda. Med vår tanke får skolorna råd med det.

 

Minska svinnet och öka vinsten

 

Mitt Käk är ett redskap för skolorna. De kan välja att antingen bara använda appen och sköta sig själva eller ta hela konceptet med recept, utbildning och menyplanering.

 

–  Idag finns vi på 25 skolor från Ystad upp till Sundsvall. Här har matsvinnet och sopkostnaderna minskat, bruttovinsten ökat samtidigt som fler ungdomar äter varje dag och får bättre mat, vilket gör att de orkar med skolan bättre. Vi ser att uppstarten gått bäst när rektor och skolledningen verkligen engagerat sig för mat- och miljöfrågor.

 

Det finns mycket att göra på det här området i framtiden. Sofia är övertygad om att bästa sättet att minska svinnet är att laga god mat. Hon vill fortsätta att utveckla appen och nå ut till fler elever.

 

–  Då behövs mer kapital. Inom vårt koncept äter 10 000 personer varje dag, men det finns totalt 1,5 miljoner som väntar på sin skollunch, så vi har en bit kvar. Det finns inget annat så väl genomarbetat koncept på marknaden i nuläget, så jag kommer inte att ge upp.

Så fick Sofia kontakt med Almi för affärsutveckling, lån och riskkapital

 

Almi har varit med under större delen av Sofias företagsresa. Redan vid uppstarten av första bolaget Mittgastronomi fanns de med som långivare.

 

–  Det var också Almi som kontaktade mig igen 2016 efter att jag hållit en föreläsning med mina antaganden om matsvinn. Det ledde bland annat till ett innovationslån för att utveckla appen. Att Laura Kettle, som är rådgivare på Almi, har följt mig har varit avgörande. Även Mats Håkansson på Almi Invest har gjort mycket kring riskkapital för mig som start up-företag med Såni Innovation. Så båda har varit ovärderliga.

almi logga
Sofia Nordell, Mitt Käk

Jag vill bli kontaktad

Almi vill ge bättre förutsättningar för fler kvinnor att driva och leda framgångsrika företag - Läs om Qlara - Projektet medfinansieras av Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen.

Läs mer om Mitt Käk

November 2022