Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Orientaliska matupplevelser i Västanåfallets naturreservat

Hon är advokaten från Syrien som flydde undan tortyr och förföljelse för att så småningom slå sig ner i Västernorrland – och starta eget företag. I somras förverkligade Jumana Youssef en dröm om att skapa något själv, från grunden, när hon drog i gång sitt företag The Rising Sun med mat- och kaféverksamhet vid Västanåfallet utanför Härnösand.

Från midsommar och två månader framåt kunde besökare vid det vackra naturreservatet njuta av syrisk mat med orientalisk karaktär. Det var full fart när Jumana öppnade sin food truck och gästerna kunde antingen sitta utomhus eller i gästhuset som också inretts helt i orientalisk stil. Jumana är nöjd med sin första säsong och planerar nu för att utveckla konceptet ytterligare.

 

–  Min ambition är locka både svenska och utländska turister till området. Första årets erfarenheter tar jag med mig framåt. Det roliga var att så många uppskattade maten och gästhuset. Jag hade besökare från olika delar av landet, med olika nationaliteter. Det fanns ett stort intresse och många hade frågor, så det var lite utmanande att samtidigt hinna servera gästerna snabbt och effektivt. Men det var det värt, de gillade verkligen både platsen och matupplevelsen.

 

Från Damaskus till Härnösand

 

Jumana bor i Härnösand med sin yngsta son. Hon växte upp i Syrien och utbildade sig till advokat vid Damascus University med  kompletterande kurser vid University of Pennsylvania. Hon hann jobba nio år som advokat innan hon lämnade Syrien efter att ha blivit arresterad och torterad i sex månader. Hennes man var arresterad i sex år.

–  Jag tvingades lämna Syrien permanent efter en lång tids förföljelse och arbetade först tio år som säljchef på en reklambyrå i Förenade Arabemiraten. 2013 började jag jobba på Förenade Arabemiratens ambassad i Stockholm som HR-chef. Fyra år senare flyttade jag vidare till Härnösand, dels för att träffa min familj, dels för att hitta ett mentalt lugn.

 

Affärsutveckling och finansieringslösning

 

När idén om att satsa på en egen verksamhet började ta form, fick Jumana tips av sin bror att kontakta Almi. Både för att få stöttning i att utveckla sin affärsidé och för att hitta en finansieringslösning.

 

– Efter lite egen research skickade jag in en online-ansökan via Almis webbsida. Redan dagen efter hörde Joseph Daibess på Almi Mitt av sig och sa att han skulle återkomma när han gått igenom allt. Därefter hade vi flera längre samtal och diskussioner om mitt projekt. Han såg vilka delar som kunde förbättras, kom med viktiga nya idéer och hjälpte mig att göra rätt från början. Josephs var snabb och professionell. Utan honom och Almi skulle jag aldrig ha uppnått mitt mål. Vi har fortfarande kontakt för att följa upp och se vilka områden som kan utvecklas ytterligare inför framtiden.

bild på syrisk mat
Jumana Youssef, The Rising Sun.
Joseph var snabb och professionell. Utan honom och Almi skulle jag aldrig ha uppnått mitt mål.
Almi logga
vattenfall sommartid

Läs mer om företaget 

The Rising Sun

Januari 2022