Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Projekt Qlara -
Medfinansieras av
Region Västernorrland och
Region Jämtland Härjedalen.

Vi vill ge bättre förutsättningar för fler kvinnor att driva och leda framgångsrika företag!

Nu har Almi Mitt tagit initiativet och startat ett tvåårigt projekt för att dels ta reda på vad kvinnor tycker, dels möta de behov som finns på ett bättre sätt.

– Vi har sett att företag som drivs av kvinnor i mindre utsträckning tar del av lån, riskkapital och utvecklingsmedel för att växa. Vi undrade varför? Och hur vi på Almi kan bli bättre på att visa vilka möjligheter som finns för att utveckla sitt företag. Därför startade vi projektet Qlara!

Eva Högdahl är vd på Almi Mitt och har ett stort engagemang för både jämställt företagande och styrelsearbete. Hon berättar att företag som drivs av kvinnor i mindre utsträckning tar del av lån, riskkapital och utvecklingsmedel.

 

– Undersökningar visar att tillväxt oftast inte finns på agendan. Projektet vänder sig därför till företag som drivs av kvinnor i Västernorrland och Jämtland, där en övervägande andel av företagen är små. Vi ser att kvinnor äger och driver i mindre utsträckning tillväxtföretag än män. I vår region är det bara 17 % av aktiebolagen med en omsättning över 500 tkr som har vd eller ägare som är kvinna. Det är i grunden en jämställdhetsfråga som handlar om makt och ägande. 

 

Projektet medfinansieras av Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen.

kvinna_och_man_ler_mot_kameran
Katrine Leyonberg, projektledare i Västernorrland och Magnus Bjurling, projektledare i Jämtland för Qlara projektet.

 

Intervjua och samla kunskap


Som ett första steg intervjuade Almi Mitt ett 60-tal kvinnor driver företag för att få bättre kunskap om vilka behov och hinder som finns. Är det gamla strukturer i samhället, affärsmodeller eller ekonomiska termer som inte stämmer med hur dagens kvinnor ser på sitt företagande? Här fick Almi många värdefulla svar. Nu handlar det om att utveckla riktade insatser som gör nytta. Som aktiverar, ger kunskap och inspirerar.

 

– Det kan vara att skapa arenor för kunskap och nätverkande genom seminarium och workshops, kroka arm med andra för att inspireras, lära av varandra och hitta förebilder. Det kommer även att vara individuella insatser för att öka förståelsen för det egna företagets ekonomi och vilka möjligheter som finns för att finansiera sin utveckling, säger Katrine Leyonberg, projektledare i Västernorrland.

Få fler kvinnor att satsa på sina företag 


Målet är att förbättra förutsättningar för fler kvinnor att driva och leda framgångsrika företag.

 

– Vi ska långsiktigt bli bättre på att attrahera kvinnor som driver företag att ta del av affärsutveckling och finansieringslösningar. Så alla ni som vill att ert företag ska växa, få kunskap och inspiration – hör av er till oss på Almi! Nu vänder vi det här, säger Magnus Bjurling, projektledare i Jämtland.

Jag vill bli kontaktad

Missade du vårt inspirationsevent med Pernilla Gravefors?

Föreläsning och workshop med "prova på vd-grupp".

Här kan du läsa om dagen 

 

Jag vill att Almi ska vara en stark drivande kraft till ett mer jämställt näringsliv, både vad gäller ägande och makt!
Eva Högdahl, vd Almi Mitt