Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Sundsvallsföretaget som har en unik AI-lösning på gång

Aigoeye är Sundsvallsföretaget som med banbrytande teknik och avancerade AI-baserade algoritmer utvecklar en produkt som kan få stor betydelse för videoövervakning. Här har Ali El-Najjar och Stig Grip, från två olika branscher, korsat sina kunskaper och står på tröskeln till att lansera en världsunik lösning som eliminerar falska larm – ett stort och kostsamt problem för många företag.

Ali El-Najjar var egen företagare inom dataanalys med flera anställda när han i mars 2020 tog kontakt med Stig Grip som jobbar i övervakningsbranschen. De möttes på ett kafé i Birsta och utbytte idéer.

 

–  Stig hade tänkt i samma banor, men saknade förutsättningar inom teknologi. Vi såg att om vi samarbetade kunde vi göra mycket. Där började resan!

Ali kom till Sverige från Libanon för drygt 30 år sedan och utbildade sig till elektronikingenjör vid Mittuniversitetet. Efter ett antal år som systemspecialist vid Telia pluggade han vidare och tog en master i företagsekonomi i England. Han jobbade vidare inom Telia med inriktning mot dataanalyser, hur man ska dra nytta av analyser av data, skapa rätt information som underlag för att fatta beslut som leder till lönsamhet i företag.

 

– Här fick jag användning för mina tekniska färdigheter och kunskaper inom affärsadministration. Jag såg att marknaden skrek efter den typen av kompetens och bestämde mig för att starta eget 2015.

 

Proof of concept

 

Efter mötet med Stig startade Ali och hans team ett gediget arbete med att ta fram proof of concept. De kopplade upp en teststation med kamera och lät algoritmen identifiera en person i bild.

 

– Den var så noggrann att den identifierade upphängda kläder på en krok som en person.

 

De gick vidare för att forma teamet och valde att ha lösningen i molnet. Eftersom de har känsliga data som inte får lämna landet föll valet på Amazon som har ett datacenter i Sverige. De tecknade avtal och byggde plattformen där.

 

–  Vi skapade miljöer och letade efter en partner som kunde utveckla kringliggande microtjänster för att ekosystemet ska fungera. Det blev ett företag i Indien. Vi utvecklade videoanalys och algoritmen själva.

 

Ett separat bolag startades

 

Efter ett antal möten med Almi registrerades ett separat bolag för produkten 2021, Aigoeye.

 

–  Almi har stöttat oss väldigt mycket under hela resan. De erbjöd sig bland annat att göra en marknadsanalysverifiering. Det var av oerhört stort värde för oss. De intervjuade fem stora övervakningsbolag i Sverige och 1,5 månad senare hade de satt ihop en gedigen rapport.

 

Det visade sig att alla fem bolagen var intresserade av att delta i en

foto: Stig Grip och Ali El-Najjar, Aigoeye
Almi logga
Almi har stöttat oss väldigt mycket under hela resan.
Ali El-Najjar, Aigoeye

Jag vill bli kontaktad

Läs mer om Aigoeye

oktober 2022