Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Ida Lilja – en rutinerad pionjär inom maskintransporter

Ida Lilja är åkaren och vägtransportledaren som tillsammans med sin man Peter kör lastbil och även sjötransporter. Sedan 2009 äger och driver de Törna Maskin & Transport AB som specialiserat sig inom ett område – maskintrailer. En nisch där de lyckats etablera sig och växa.

Företaget ligger i Ullånger vid Höga kusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Här har verksamheten utvecklats under åren. Det som började med ett ekipage för att frakta skogsmaskiner har idag utökats med både dragbilar, trailrar, följebilar och båtar. Just båttransporterna är en gren som efterfrågas allt mer.

 

–  Vi har en stor skärgård här, där det bor folk ute på öarna. Det är många företagare som ska göra jobb där och behöver transportera sina maskiner. Vi har utökat med ett antal arbetsbåtar och även en pråm för att klara alla förfrågningar som kommer.

Från idé till verklighet med Almi

 

Varje gång de fått en idé om att investera i och utveckla verksamheten har paret haft Almi som första kontakt.

 

– Johan Ingman på Almi har varit helt fantastisk att bolla med genom åren. Hur vi ska lägga upp ekonomin för att genomföra något. De har lyssnat och tagit sig tid att förstå. Vi har haft mer kontakt med Almi än med banken. Johan har sytt ihop lösningar för finansieringen.

 

Både Ida och hennes man har lång erfarenhet i branschen. Ida växte upp i en familj där i princip alla har kört lastbil och själv tog hon kortet 2008. Maken har kört lastbil i 30 år och även bogserbåt.

 

– Vi tycker om att jobba mycket, men ingen av oss vill ha ett sju till fyra-jobb. När vi träffades märkte vi att vi tänkte lika!

kvinna står framför en gul bil

Kompletterande kompetenser

 

I företagandet har de kompletterat varandra. Ida är vd och ansvarar för de administrativa delarna. Det var även hon som tog de kurser som behövdes för att starta eget och gjorde provet för trafiktillståndet.

 

– Mannen är duktig på det mer praktiska, att skruva och köra. Till en början skötte jag allt pappersarbete vid sidan av ett annat heltidsjobb. Efter ett tag kunde jag börja jobba 50 procent i företaget och nu har vi båda heltid med körningar av olika slag.

 

Vuxit med sina kunder

 

För Ida har uppdragen som vägtransportledare för stora transporter blivit allt fler. När hon började var det något enstaka då och då, nu är det varje dag. I takt med att deras kunder fått fler och större jobb, har även Törna Maskin & Transport fått mer att göra. Under 2021 omsatte företaget närmare 3,7 miljoner.

 

– Vi har haft tur, både att Peter redan hade en egen kundkrets när vi startade och att några av våra största kunder utvecklats och tagit oss med på resan, exempelvis Jonsson & Söner inom stenkross. Men vi har också kämpat hårt och det tar tid att skapa ett bra rykte.

 

Företagare och kvinna i branschen

 

På frågan om hur det är att driva företag och jobba i en mansdominerad bransch svarar Ida att det varit spännande. Både svårt och enkelt.

 

–  Det är en viss jargong, man får inte ta åt sig. När jag började var det inte så många tjejer som körde, så jag har verkligen fått bevisa att jag kan. Man får inget gratis. Nu är det vanligare och mer accepterat. Och det blir helt klart bättre stämning när tjejer är med.

Almi logga
Johan Ingman på Almi har varit helt fantastisk att bolla med genom åren.
Ida Lilja, Törna Maskin & Transport AB
När jag började var det inte så många tjejer som körde, så jag har verkligen fått bevisa att jag kan.

Vill du bli kontaktad och bolla dina ideér med oss?

Jag vill bli kontaktad

december 2022

Almi vill ge bättre förutsättningar för fler kvinnor att driva och leda framgångsrika företag - Läs om Qlara - Projektet medfinansieras av Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen.