
VD har ordet
Vårt marknadskompletterande uppdrag blir så mycket viktigare i tuffa tider. Almi har fortsatt stärkt sin position på marknaden och nått ut i hela Sverige med finansiering och rådgivning.
Britta Burreau, VD och koncernchef Almi AB
Betydande utmaningar i vår omvärld
Även hushållens köpkraft minskar, vilket påverkar företagssektorns marknadsförutsättningar negativt. Almis målgrupp, små och medelstora företag, påverkas i varierande utsträckning av konjunkturnedgången, inflationen och de höga energipriserna.

Almis uppdrag är att stärka det svenska näringslivets utveckling
Almis uppdrag är att stärka det svenska näringslivets utveckling och verka för hållbar tillväxt genom att medverka till att utveckla och finansiera små och medelstora företag med lönsamhets- och tillväxtpotential. Verksamheten ska utgöra ett komplement till den privata marknaden och vara tillgänglig i hela landet. Under året ändrade moderbolaget i koncernen namn från Almi Företagspartner AB till Almi AB.
Fördelning av Almis anslag per insatsområde 2022
Almis verksamhet är organiserad i två affärsområden fördelade på tre insatsområden. Inom affärsområde Företagspartner erbjuder Almi lån och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Inom affärsområde Invest investeras riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential och en skalbar affärsidé.
Affärsutveckling
Affärsutveckling innebär rådgivning som syftar till att utveckla ett företags affärsdrivande verksamhet. Almi erbjuder även seminarieverksamhet inom olika områden av företagande. Affärsutvecklingen är anpassad för både företag i start- och tillväxtfas. En del av affärsutvecklingsinsatserna riktas till företag som också erhållit finansiering i olika former från Almi.
Nyckeltal under året:
- 14 600 insatser inom affärsutveckling
- 9 900 ärenden i kundtjänst
- 511 seminarier
Utlåning
Almis lån är riktade till företag med potential för hållbar tillväxt. Utöver sedvanlig finansiell bedömning läggs stor vikt vid företags möjligheter till utveckling, lönsamhet och långsiktig bärkraft. Viktigt är också entreprenörens och företagets förmåga att utveckla och förvalta affärsidén eller investeringen.
Nyckeltal under året:
- 2,4 mdr i utbetalda lån
- 5,7 mdr totalt i lånestocken
- 2 800 nya lånekunder
Riskkapital
Koncernens riskkapitalverksamhet, Almi Invest, investerar i företag med skalbara idéer och möjlighet till långsiktig hållbar värdetillväxt samt förmåga att konkurrera såväl nationellt som internationellt. Investeringarna sker i tidiga faser där tillgången på kapital ofta är en bristvara.
Nyckeltal under året:
- 165 investeringar
- 348 mkr i investerat riskkapital
- 362 portföljbolag
Hållbar tillväxt i små och medelstora företag
Hållbar tillväxt i små och medelstora företag är Almis övergripande uppdragsmål. Almi ska genom att erbjuda lån, riskkapital och affärsutveckling bidra till fler hållbara tillväxtföretag i hela Sverige.
Exempel på grön insats under året
Nordic SeaFarm i Göteborg har utvecklat en unik metod för att odla tång i havet och får på så sätt fram en klimatsmart och ätbar sockertång, en näringsrik produkt som kan ätas som den är eller ingå som ingrediens i andra livsmedel.
Almis insats: Finansiering i form av riskkapital.

Ny strategi för hållbart värdeskapande
Strategi 2027 - fyra utmanande mål med utgångspunkt i två perspektiv
Koncernstyrelsen fastställde under året - Strategi 2027 – med fyra utmanande mål där en mätbar förflyttning ska åstadkommas. Framtagen strategi är ett omtag för att säkerställa att de strategiska områdena för hållbart värdeskapande är i linje med Almis vision, affärsidé och värdegrund.
Almi som arbetsplats ska präglas av engagemang, jämställdhet och mångfald
Vikten av ett jämställt Almi går inte att underskatta och är centralt sett till Almis övertygelse att ett aktivt internt jämställdhetsarbete gynnar samhället i stort och Almis möjligheter att öka andelen insatser till företag som leds av bland annat kvinnor.
- Könsfördelning ibland chefer var 54% män och 46% kvinnor 2022.
- Könsfördelning ibland styrelseledarmöter var 52% män och 48% kvinnor 2022.