Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.

Det är vi som är Almi Blekinge

Som ett led i att synliggöra oss som jobbar på Almi Blekinge presenterar vi här våra medarbetare.

 

Almi Blekinge presenterar stolt 

Martin Åkesson, VD

Kriströtthet och optimism

Att vi alla på något sätt påverkats av den pågående pandemin står helt klart. Vissa mer, andra mindre men alla berörs av situationen vi befinner oss i. När vi på Almi möter företagen är också bilden där diversifierad. Det står mer och mer klart att branscher med tydligt beroende av mänskliga möten har det tuffast. Om vi även i framtiden vill ha en levande flora av restauranger, besöksmål, hotell, kultur, lokal handel och idrott så behöver vi rikta offentliga insatser för att stötta dessa branscher ännu mer. Men vi behöver också som privatpersoner tänka om och i större utsträckning handla och spendera i vår lokala närhet.

Det finns flera goda anledningar till det, en viktig sådan är alla arbetstillfällen som dessa företag skapar för våra ungdomar. Sommarjobb och förstagångsjobb som är så otroligt viktiga för ungdomars tro på framtiden.

 

Almis uppdrag i den pågående krisen är att erbjuda dig som företagare rådgivning och finansiering. I grunden är det vår ordinarie verksamhet men kopplat till krisen så har vi tagit fram särskilt anpassade tjänster som stimulerar till hållbar omställning och möjliggör finansiering. Kontakta oss så berättar vi mer!

 

Trots en utbredd trötthet kring allt vad pandemi och kris heter så är vår bild att företagen och entreprenörerna i Blekinge faktiskt är optimistiska inför framtiden. Man kämpar och sliter både för sin egen, sin personals och sina kunders skull.


Våren har börjat visa sig, snart kommer sommaren och ett vaccin. Vad det nya normalläget kommer att innebära är det många som spekulerar i. Jag nöjer mig för stunden med att konstatera att allt annat än nuläget blir bättre. Dessutom har vi alla möjlighet att påverka och forma vår framtid. Det inger hopp och optimism.


Vi på Almi Blekinge finns här för dig som företagare och för att göra det så enkelt som möjligt att nå oss kommer vi under våren att presentera våra rådgivare på Linkedin. En tillhörande intervjuserie kommer att följa här på sidan, håll utkik.

 

Med önskan om en frisk och riktigt god påskhelg!

 


Martin Åkesson
VD Almi Blekinge

 

 

 

Amani El-Ali Mazloum, rådgivare

Amani är rådgivare och hållbarhetsansvarig här på Almi Blekinge. Tack vare att hon är trespråkig erbjuder hon rådgivning både på svenska, engelska och arabiska.
Amani har jobbat på Almi i snart 7 år. Dessförinnan drev hon eget inom den ekologiska skönhetsbranschen. Hon är utbildad inom Internationell sälj och affärer och föreläser ofta på olika arenor om entreprenörskap – ett ämne hon verkligen brinner för.


Amani, berätta närmare om din roll här på Almi och hur du stöttar företagen
Som rådgivare stöttar jag dels blivande entreprenörer från idé till start, dels etablerade företagare som vill växa och utvecklas. Alla utgår från olika kunskapsnivåer så inget möte är det andra likt – det är jätteroligt och inspirerande!
Jag jobbar med individuell rådgivning, rådgivning i grupp, seminarier, företagarskolan på lätt svenska och andra inspirerande aktiviteter. På Almi finns något för alla oavsett vilken fas man befinner sig i brukar jag säga. Vi har alltid spännande och utvecklande aktiviteter på gång!


Berätta om ditt arbete inom hållbarhetsutveckling
Ja, det här viktiga arbetet drivs nationellt inom hela Almi. Jag är projektledare och vi jobbar brett både med sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter. Just nu befinner vi oss i en intensiv utvecklingsfas med fokus på hållbara intraprenörer.


Vad är en hållbar intraprenör och på vilket sätt inverkar Almi?
Jo en hållbar intraprenör är kort sagt en person som vill förnya och utveckla sig själv, sin organisation och sitt företag på ett hållbart sätt inifrån – så att företaget kan bli ännu bättre utåt.
Här agerar jag ögonöppnare för att hjälpa entreprenören och företaget att skapa hållbar tillväxt, bland annat genomför jag en så kallad Framtidsdialog.


Vad är det bästa med ditt jobb?
Att träffa så många fantastiskt drivna personer, vara med och utveckla spännande affärsidéer och inte minst att få se någons dröm bli verklighet.


Vilka är dina tre bästa tips?

 • Tro på dig själv
 • Våga utmana ditt jag
 • Omge dig med människor som vill få dig att växa


Avslutningsvis skulle vi vilja höra något personligt
Jag har även en utbildning som skönhetskonsult. Är utbildad på en internationell skönhetsskola och har bland annat blivit erbjuden jobb som makeup-artist till en prinsessa.

 

Kontakta Amani 
Läs mer om Hållbarhetsutveckling 
Läs mer om Företagarskolan på lätt svenska 

 

Helena Gottfridsson, rådgivare

Helena Gottfridsson är med sina 25 år på Almi en av våra mest erfarna medarbetare. Hon är en sann early-adopter och ligger alltid på framkant, något vi alla uppskattar och drar nytta av. Helena jobbar som rådgivare, projektledare och miljösamordnare.

 

Helena, berätta lite närmare om dina roller på Almi – hur stöttar du företagen?
Som rådgivare jobbar jag både med affärsutveckling och finansiering. Jag möter dels personer med idéer i tidig fas och dels företag som är etablerade. Jag vill verkligen uppmuntra alla företagare att ta chansen och våga testa våra rådgivningserbjudanden. Alla kan genomföras digitalt. Tex Smart omställning som är en jättebra ögonöppnare och som mynnar ut i en handlingsplan, konkreta aktiviteter och tips kring omvärldsbevakning. Behöver du på ett enkelt sätt förstå ekonomin kopplat till din affärsmodell är Visualisera din affär helt perfekt. Många uppskattar en rådgivares input och stöttning i att ta fram en handlingsplan eller med att strukturerat fascilitera olika teman tillsammans med sitt team, sin ledningsgrupp eller styrelse.

Utöver min roll som rådgivare är jag delprojektledare inom ett samverkansprojekt. Här sammarbetar vi med Blekinges övriga företagsaktörer i syfte att underlätta för länets företagare att få del av alla erbjudanden, utbildningar och stöd som finns i regionen. 


Som miljösamordnare håller jag ihop Almi Blekinges del i arbetet kring miljödiplomering Multisite som Almikoncernen årligen certifieras i, enligt Svensk Miljöbas. Dessa erfarenheter drar jag nytta av i mina kundmöten när vi diskuterar till exempel affärsmodell och påverkan ur de tre aspekterna miljö, social- och ekonomisk hållbarhet.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det absolut bästa är att träffa entreprenörer i olika skeden. Att få vara en del i deras utvecklingsresa, höra om deras planer, om varför de vill starta företag eller en gång i tiden valde att ta steget. Många delar gärna med sig och det är verkligen en förmån att få lyssna och ställa frågor kring affärsmodell, utmaningar och framtidsplaner för att sen komma med tips kring vidare utveckling.

 

Det är heller ingen nackdel att Almi är en så bra arbetsgivare. Det är spännande att få vara med om den förändring som vi genomgått sedan vi började implementera strategi 2018. Visst kan man tycka att ”vi erbjuder samma sak som vi alltid gjort” men faktum är att vi har gjort en jätteförändring både kring hur vi tar fram erbjudanden, hur vi leverar dessa och hur vi jobbar rent organisatoriskt.


Berätta mer om dig själv!
Jag älskar nya it-system och appar. Jag är en av dem som gärna testar och lär mig nya saker inom området. På fritiden är det familj, vänner och träning som står högst på listan. Å jag tycker mycket om djur, har både en hund och en katt. I min visionboard har jag bland annat en bild med en vy från en strand i södra Spanien …


Innan jag började på Almi har jag bland annat arbetat inom industrin och i ett team på arbetsförmedlingen som stöttade ungdomar till arbete och utbildning. Under mina år på Almi har jag jobbat med allt från kundservice, låne- och ekonomiadministration, kommunikation, IT, vård- och omsorgsprojekt samt tillväxtprogram för unga företag. Tack vare mina många roller har jag fått en god inblick och förståelse i alla delar av Almis verksamhet. Det har jag mycket nytta av i rollen som rådgivare.


Vilka är dina 3 bästa tips?

 

 • Ta hand om kunderna. Lös deras problem och överträffa deras förväntningar.
 • Ta hjälp av andra. Det är ok att inte vara bäst på allt.
 • Sätt upp mål. Både på lång och kort sikt. Följ upp och reflektera en stund över resultatet.


Kontakta Helena

 

Joakim Sandell, rådgivare och affärschef


Joakim är affärschef och rådgivare. Som affärschef fördelar, leder och följer han upp vårt interna arbete samt skapar leads genom olika aktiviteter. Rådgivarrollen är speciellt inriktad på organisation, ledarskap, ekonomi och tillväxtutmaningar i snabbväxande företag. Han coachar även dig som har en ny idé eller en innovation som du vill testa.


Joakim, du har jobbat på Almi ganska länge, låt oss ta det från början!
Det hela började med ett eget företag där jag 1994, ung och nyfiken hade förmånen att delta i Almis för mig unika starta-eget-utbildning. Det var där jag la grunden till förståelsen för entreprenörskapets komplexitet och började odla kontakter med andra entreprenörer, finansiärer, revisorer och tjänstemän. Jag lärde mig hur man genom rätt marknadsföring och paketering av sitt erbjudande skapar affärer både med privatpersoner och företag. Jag fick även erfara att det inte var helt lätt att vinna statliga och kommunala upphandlingar.

 

Efter ett par mycket lärorika år som egen företagare var det dags för vidareutbildning inom IT och ekonomi/management och direkt därefter fick jag en anställning på Länsstyrelsen i Blekinge där jag jobbade som projektledare och med strukturfonder och företagsstöd.

 

År 2006 började kontakterna med länets företagare på djupet genom att jag fick anställning på Almi Blekinge – och här befinner jag mig stolt än idag.


Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb och min roll på Almi är när en entreprenör ringer och säger ”kommer du ihåg mig, du hjälpte mig för 5 år sedan och nu behöver jag din hjälp igen”. Då vet jag att jag har gjort skillnad. Jag är oerhört stolt över möjligheten att kunna hjälpa till för stunden men det är först när någon ringer igen efter flera år som den riktiga utdelningen kommer. Att vara företagsrådgivare kräver långsiktighet och tålamod, precis som det för den som driver sitt eget företag – där finns inga tvivel!

 

En annan sak som jag uppskattar med mitt jobb är samarbetat med människor i skiftande roller. Det är i mötet, i samarbetet och med inspiration av dessa kvinnor och män som jag har får chansen att vara en del i helheten. Jag är ödmjuk och tacksam för dessa möten med kompetenta människor i olika befattningar och roller.


Vad brinner du extra för?
Efter alla dessa år har jag såklart hittat vissa inriktningar som jag brinner lite extra för. Jag är väldigt intresserad av varför vissa affärsmodeller fungerar och vissa inte. Jag är även intresserad av hur dynamiken uppstår på vissa företag och uteblir på andra. Samt hur företag organiserar sig och hur vissa företagsledare blir så duktiga på att vara förebilder och leda sina medarbetare till resultat som andra bara kan drömma om. Ekonomi, management, organisation och ledarskap har blivit är inriktningar som jag är extra intesserad av.


Tveka inte att höra av er med era utmaningar! Tills dess, kämpa på och ha det bäst där ute!Kontakta Joakim
Läs mer om affärsutveckling

 

Marcus Johansson, rådgivare och kreditchef


Marcus arbetar som kreditchef och rådgivare. En stor del av hans tid går till att arbeta med nya lån i möten med kunder och samarbetspartners. Han arbetar även med regelefterlevnad och uppföljning – både intern samt uppföljning av våra lånekunder.

 

Marcus är smålänning och kommer ursprungligen från Nybro. Efter studier i Karlskrona på BTH blev han kvar i stan, vilket förstås gläder oss. Marcus har arbetat på Almi sedan 2008, dessförinnan arbetade han på Ernst & Young och New Wave Group.


Marcus, berätta lite närmare om din roll på Almi – hur stöttar du företagen?
Vi på Almi erbjuder lån och affärsutveckling till företag med tillväxtpotential. Jag jobbar främst med finansiering och har ett nära samarbete med bankerna i Blekinge. Ofta kan inte företagen lösa all sin finansiering via banken utan behöver ytterligare en finansiär och där spelar vi en viktig roll. Det kan till exempel gälla finansiering vid ett företagsförvärv, en marknadssatsning, produktutveckling eller en investering i maskiner och inventarier. Målsättningen är att finansieringen skall hjälpa företaget att växa och utvecklas.


Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa är att kunna hjälpa företagen att utvecklas genom finansiering och rådgivning i olika former. Det är inspirerande att få följa ett nystartat företag på sin tillväxtresa till ett etablerat och framgångsrikt företag, med alla de utmaningar som finns längs vägen. .

 

Almi är dessutom en bra arbetsgivare och jag har kollegor som gör att det är lätt att trivas här!


Vad skulle du vilja berätta mer om dig själv?
Mycket av fritiden spenderas i ishallen. Mina tre pojkar spelar hockey och jag är själv engagerad som ungdomstränare i Karlskrona HK. Jag gillar träning och försöker röra mig så mycket som möjligt. På sommaren är det bålliv som gäller i Karlskronas skärgård.

 

Avslutningsvis, ge oss några kloka råd!

 

 • Jobba igenom din affärsplan noga – fokusera på hur produkten eller tjänsten skall säljas och varför kunden ska köpa av just dig
 • Det är viktigt att du har någon du kan bolla dina tankar och idéer med. Våga ta hjälp av andra som kan mer än du själv.
 • Ha koll på din egen och företagets ekonomi. Upprätta budget och anlita en redovisningskonsult eller revisor om du inte kan bokföring själv.

  Kontakta Marcus
  Läs och lär mer om finansieringsrådgivning

 

Lena Karlsson, rådgivare


Lena är rådgivare. Hon uppskattar dialogen med kunderna och får energi av att följa med på utvecklingsresan, att se företag växa.
Lena har varit med från Almistarten 1994. Med sin ekonomiska bakgrund, analytiska förmåga och nyfikenhet har hon under åren hjälpt många företagare att växa och utvecklas.

 

Lena, berätta om hur du stöttar företagen?

Det unika med Almi är vårt erbjudande som innefattar både företagsrådgivning och finansiering i kombination. Jag ger verktyg och stöttar företag så att dom kan komma vidare i sin affärsmodell. Vissa kunder kommer till oss och ber om finansiering men efter en inledande dialog landar vi ibland i att det är affärsutveckling som vore den bästa starten. Det är roligt att kunna vägleda in på rätt spår även om det emellanåt blir en annan väg än vad kunden först tänkt sig.


Jag vill också nämna att vi jobbar under tystnadsplikt – företagarna är helt trygga i sin kontakt och dialog med oss.
Min styrka ligger i att förmedla insikter på det ekonomiska planet. Jag går igenom företagets budget, resultat- och balansräkning och så jobbar vi oss vidare med detta som utgångspunkt. Det är verkligen ett jätteroligt jobb jag har!

 

Med din långa erfarenhet på Almi – ge oss något exempel där du gjort skillnad
För ganska många år sedan kontaktades jag av en kund som drev en heminredningsbutik och som behövde ett lån. Butiken var jättefin men kunden hade inte tillräckliga kunskaper inom ekonomi och företaget visade negativa siffror. Vi satte oss tillsammans och tittade på siffrorna och jag valde att ta det ytterligare ett steg. Jag benade upp och visade hur mycket pengar företagaren behövde varje månad för att klara sig privat, alltså pengar till boendekostnad, mat, nöjen och så vidare. Vi räknade sen på hur mycket pengar som behövde inkomma per timme, per vecka och månad. Det blev kort och gott en grundkurs både i privat- och företagsekonomi. Ekvationen visade att företaget inte gick ihop sig vilket blev en aha-upplevelse för kunden. Trots att mitt besked var negativt så var insikten viktig och kunden mycket tacksam. Vi lär av våra misstag och dom kan vara dyrköpta om vi inte tänker till innan.


Har du något tips du vill förmedla?
Något jag vill skicka med både till blivande och befintliga företagare är vikten av att göra en noggrann budget och marknadsundersökning samt analyser månads- eller kvartalsvis. På så vis kan man ”mota Olle” och undvika, eller åtminstone minska vissa hinder och ekonomiska bakslag. Vi på Almi hjälper gärna till!


Vad gör du när du inte jobbar?
Privat blir det många promenader med sambon, umgänge med familj och vänner, lek och bus med barnbarn och så är det ju lite jobb i trädgården.

 

Kontakta Lena

Mats Melander, rådgivare

Mats jobbar branschöverskridande med tillväxt- och finansieringsrådgivning inom företagsspannet från tidigt skede upp till 249 anställda. Han arbetar även med kompletterande företagsfinansiering tillsammans med banker och investerare. 

Kontakta Mats

Läs mer om hur du kan finansiera ditt företag med lån

 

Veckans medarbetare - Fredrik Johansson

Fredrik träffar alla slags bolag, från de med traditionella affärsmodeller till de som har skalbara, innovativa lösningar. Han jobbar med löpande affärsutveckling med befintlig kundstock, så väl som med kompletterande finansiering tillsammans med ägare, investerare och banker med flera. Grundfokus kretsar kring den ekonomiska företagsanalysen. 

Kontakta Fredrik

Läs mer om hur du kan finansiera ditt företag

 

Liselott Wentzel, rådgivare

 

Liselott är rådgivare och har jobbat på Almi sedan juni 2020 och kommer närmast från ett globalt tillväxtbolag i Karlskrona där hon arbetat med marknadsföring och projektledning under de senaste 10 åren.

 

- Det är väldigt roligt att tack vare min tjänst på Almi få lära känna och arbeta med företagen här i Blekinge efter många år med internationellt fokus hos tidigare arbetsgivare. 

 

Vad är det bästa med ditt jobb?
Som relativt nyanställd uppskattar jag Almis gedigna  onboardingprogram. Som rådgivare har jag dessutom genomgått Rådgivarprogrammet, en omtattande utbildning som ger en god grund till yrket. Jag har verkligen känt mig välkommen och introducerats väl även om jag påbörjade min anställning i början av pandemin. Sen är det spännande och häftigt att vara ny på jobbet så här mitt i livet. Att efter många år på samma arbetsplats, väl insatt i rutiner, med ett gott nätverk i ryggen och stor erfarenhet påbörja något nytt. Det är utmanande och så roligt att börja om - att lära nya rutiner och sätta egna, att bygga nya nätverk och samla nya erfarenheter. Det har varit utvecklande och jag trivs fantastiskt bra. Sist men inte minst har jag så fina kolleger!

 

Förutom utbildningar och att sätta dig in i arbetet, vad har du jobbat med under året?

Mitt första år har inneburit ett stort fokus på kommunikation och samarbeten med olika medaktörer i regionen. 

Bland annat har jag deltagit i juryn till Almis pris Årets unga entreprenör som delades ut under näringslivsgalan Guldeken i februari. Vidare är Almi partner i The Pot, WTC som öppnade i mars - en mycket inspirerande mötesplats. Vi träffas kontinuerligt inom styrgruppen och just nu jobbar vi fram The Pot Breakfast Club som syftar till att skapa en naturlig kunskapsarena.

Inom Almi driver vi projekt inom internationalisering där jag deltar som kommunikatör. Almi är medarrangör i en mängd intressanta events och aktiviteter som vänder sig till små och medelstora företag, det händer alltid spännande saker här och ingen dag är den andra lik.

 

Vad gör du på fritiden?
På fritiden umgås jag med familjen och så tycker jag mycket om rörelse och träning. I normala fall hade jag gärna umgåtts med vänner också, det finns ju så mycket kompishäng att ta igen!
Barnen och jag har upplevt många av Blekinges fina grillplatser nu under vinter och vår. Härliga promenader i olika vackra naturområden, en lunch vid lägerelden och sen är det rätt gött att hänga hemma. Det är tacksamt att ha både fantastisk natur och skärgård runt husknuten!

 

Ge oss dina 3 goda tips!

 • Våga utmana dig själv för du ångrar sällan det du gjort, oftare det du inte tog dig för
 • Struktur, fokus och micropauser underlättar
 • Med en positiv inställning blir livet så mycket roligare!

 

Klicka här för att komma i kontakt med Liselott

 

 

 

Christoffer Danliden, rådgivare

 

Hur känns det att jobba på Almi? Du började hösten 2021.
Det känns väldigt bra, jag har fått ett fantastiskt välkomnande från samtliga jag stött på under mina snart 2 månader på Almi. Mitt intryck av Almi är att det är prestigelöst. Alla finns här för att stötta varandra och det finns inga dumma frågor. Det märks att kollegor och medarbetare verkligen trivs och det ger så otroligt mycket energi!

 

Vilken är din roll på Almi, hur är det tänkt att du ska jobba med länets företagare?
Min roll är först och främst att fokusera på affärsutveckling. Det innebär att jag kommer att lägga all min tid och min själ på att bygga upp förtroendet och stärka bryggan mellan företagarna och Almi i Blekinge. Jag ser verkligen fram mot att få träffa alla drivna entreprenörer och få påbörja resan tillsammans med dem.

 

Berätta lite närmare om dig själv! 
Jag kommer ursprungligen från Malmö men har även bott några år i Trelleborg innan jag flyttade till Karlskrona 2011 tillsammans med en vän för att börja plugga. Jag läste företagsekonomi med fokus på innovation och affärsutveckling på BTH. Därefter påbörjade jag min yrkeskarriär på ABB som projektcontroller. Där blev jag  kvar i 6 år och lämnade med titel som Business Controller för den utländska Serviceverksamheten.

 

Vad gör du på fritiden?
Fritiden spenderar jag oftast tillsammans med min sambo och våra två hundar. Husrenovering eller gott häng med goda vänner står också högt på priolistan.

 

Ge oss ett gott tips!
Ha inte ananas på pizzan. Om du har, berätta det inte för någon. 😉

 

Kontakta Christoffer

 

Linda Hugosson, kommunikatör

Du är den nyaste medarbetarem på Almi Blekinge, hur känns det?

Jag började vintern 2022 och redan från första dagen kände jag mig som en i gänget. Jättehärligt att få vara en del av Almi! 

Jag ser fram emot alla spännande nätverk här i Blekinge, träffa entreprenörer och var en del av utvecklingen av företag i vår region.

 

Vad gör du här på Almi?

Jag jobbar med allt som rör kommunikation och marknadsföring. Nå ut med Almis budskap i Blekinge helt enkelt.

Men även jobba med våra olika samverkansprojekt och nätverk vi har. Allt från Region Blekinge och olika företagsutvecklande organisationer till The Pot och Guldeken.

 

Vad har du för bakgrund?

Jag är uppvuxen utanför Ryd i Småland. Mina första arbetsår jobbade jag som reservdelssäljare och kundmottagare på en bilfirma. Efter ett par års studier flyttade jag till Karlskrona och jobbade som projektledare/koordinator för event på Nordens största motortidningsförlag som bland annat ger ut tidningen Bilsport. Därefter blev det några år med marknadsföring på ett företag som driver primärvård.

 

Berätta gärna något personligt!

Jag har ett förflutet som rallyförare. Jag började tävla när jag var 19 år, med min syster som kartläsare. Vi höll på som aktiva i cirka åtta år. Det är många år sedan nu, men man vet aldrig när det är dags för ett återfall…

 

Vad gör du på fritiden?

Jag umgås mycket med familjen och släkten, både i Småland och Skåne. Framåt sommaren kopplar vi på husvagnen och åker på semester. Givetvis blir det också mycket rallytävlingar, då tar vi med oss fikakorgen ut i skogen och tittar på bilarna som far fram på grusvägarna.

 

Kontakta Linda