Andreas Jakobsson

ELX Solution har tagit fram världens första justerbara skoterdrag

Affärsutveckling, Lån

ELX Solutions

  1. Behov

    ELX Solution behövde finansiering och affärsutveckling för att utveckla sin nya produkt.

  2. Lösning

    Almi kunde stötta ELX Solution med både finansiering och affärsutveckling.

  3. Resultat

    "Jag hade absolut inte varit där jag är idag utan stödet från Almi. Ekonomiskt stöd är absolut bra för ett litet företag men stöd i form av bollplank är minst lika viktigt."

När Andreas Jakobsson fick barn saknade han en lösning till skotern för att koppla en pulka till den och slippa en för skakig färd för familjen.
Nu lanserar han ELX Solution – världens första justerbara skoterdrag.

Företagarvärlden är inte ny för Andreas Jakobsson. Han har drivit företag inom event, assistans och har arbetat inom teknisk konsultation för bygg, teknik och entreprenad de senaste 12 åren.

– Jag snubblade in på det jag gör nu och det har varit en helt ny värld att försöka få fram en ny produkt jämfört med att sälja mina konsulttimmar som är min absoluta hemmaplan, berättar Andreas.

Han har tidigare i livet haft en skoter, men när barnen kom blev det färre turer så först för två år sedan när han köpte en ny och ville dra barnen i pulka efter insåg han hur höga skotrarna faktiskt är i relation till pulkorna.

– Det fanns en lösning, som en svanhals som du kopplar på pulkan, men den var ändå inte helt optimal för en ryckfri skoter- eller kälkfärd. Jag tänkte: Varför inte justera skoterns drag istället för pulkan? En sådan produkt fanns inte.

Kroken som väntar på pulverlackering.
Den här kroken väntar på pulverlackering.
Andreas Jakobsson
Från idé till produkt har Andreas första prototyp minst sagt utvecklats och gått från en “rak liten plåtbit” till en mer avancerad lösning med fjädring.

Andreas “pulade hemma i sin vrå” och kände att idén var bra – folk är bekväma och vill ha en lösning som passar för alla skotrar och kälkar. Han fick kontakt med en konstruktör som ritade upp en modell. Sedan dess har den reviderats många gånger.

– Jag tror att jag har avverkat prototyp 12 nu. Det krävs verkligen att du testar din lösning.

Ganska tidigt fick Andreas kontakt med Almi. Det var hans konstruktör som själv samarbetat med Almi som tipsade Andreas.

– Jag gick in på Almis hemsida och läste på om vilken hjälp som fanns. Jag vill ha att göra med människor som jag tycker om och hittade Almis rådgivare Martin som jag träffat på ett sjöräddningsuppdrag.

Andreas och Martin Bröms fick kontakt och Almi kunde stötta ekonomiskt och med affärsutveckling.

– Det har varit väldigt, väldigt värdefullt. Jag hade absolut inte varit där jag är idag utan stödet från Almi och Martin. Ekonomiskt stöd är absolut bra för ett litet företag men stöd i form av bollplank är minst lika viktigt. Martin har utmanat mina idéer och tankar vilket är jätteviktigt när du driver ett företag själv.

Det är ganska exakt två år sedan Andreas köpte skotern som gav upphov till idén. För ett år sedan bestämde han sig för att satsa på produkten och sökte då stöd i ett projekt hos Region Norrbotten.

Andreas råd till dig som tar fram en ny produkt

“Du måste verkligen tro på din produkt – annars är det svårt att sälja in den. I mitt huvud har det hela tiden varit en fantastisk idé, men det har varit viktigt att lyssna in från dem jag vågat pitcha idén för. Du behöver vända och vrida på din affärsidé och få fram vilken som är din marknad. Här har Almi varit till stor hjälp. Det är också viktigt med en marknadsundersökning för att inte lägga ned för mycket tid och pengar på fel produkt.”

Krok från ELX Solution.

– Jag behövde mer ekonomiska muskler och insåg att det kommer att kosta om det ska bli något bra.

Projektet beviljades en bit in på 2022 och då tog produktutvecklingen fart på allvar. I maj, innan skotersäsongen var slut, testades produkten och förfinades under sommaren.

En av de största utmaningarna med att produktutveckla tycker Andreas har varit att göra det helt själv:

– Där har Almi och Martin varit ett enormt stöd. Visst kan jag bolla mina idéer med min fru och kompisar, men de är fortfarande inte lika engagerade som jag är. Jag söker också nya samarbeten kring min produkt.

Den 5 och 6 november deltar Andreas med ELX Solution på Europas största skotermässa i finska Rovaniemi och då möter skoterdraget för första gången en större publik och möjliga kunder.

– Nu är jag redo för att prova marknaden. Draget är testat väldigt mycket i olika simuleringar och jag känner att jag är väldigt nära mål.

Fokus nu ligger på att se vad marknaden säger och försöka få ut en kontrollerad release den här skotersäsongen, men målet är inte att sälja jättemånga, kanske 50-100 skoterdrag, och ha detta som en testsäsong.

Så, har det blivit fler skoterfärder med familjen?
– Ja, de har ju fått vara en del i produktutvecklingen. Vi har varit tvungna att åka ut och testa. Vi bor precis nere vid havet i Luleå och har lätt att åka. Ibland när vi ska handla, åker vi även till mataffären med skotern, säger Andreas.

Fakta: Norriviken Consulting AB

Varumärke: ELX Solution

Grundare och ägare: Andreas Jakobsson

Säte: Luleå

Gör: ELX Solution är ett skoterdrag som passar olika skotrar och pulkor, enkelt att ta på och av, ger en ryck- och stötfri färd genom innovativ konstruktion och material

Aktuell: Medverkar vid Europas största skotermässa den 5-6 november 2022 i Rovaniemi

Webb: elxsolution.com/

 

Andreas Jakobsson