Gustaf Stenbeck, entreprenör och investerare.

Så får du in de globala målen i din affärsplan

Affärsutveckling

Vill du använda de globala målen i din affärsplan och strategi? Få tre bra tips från Gustav Stenbeck, entreprenör och investerare.

För Gustav Stenbeck, känd miljöaktivist som omvandlades till riskkapitalist, är det helt rimligt att koppla an sin verksamhet till de globala målen.

– De globala målen hjälper mig som bolagsägare att välja en riktning åt vilket håll vi måste gå. Jag bygger bolag med tesen att jag inte vill välja mellan hållbarhet och lönsamma affärer, säger Gustav och håller upp sin tatuerade arm med raden: “I want it all” där sista ordet är understruket med rött.

Som småföretagare får du inte ha dåligt samvete eller tro att du ska vara en expert. Kom igång – det är det viktigaste!

Gustav Stenbeck

Hans grundtips för att ta sig an de globala målen på ett vettigt sätt är att göra det enkelt för sig:

– Börja titta på vilka av de sjutton målen som ditt bolag påverkar positivt. Nästa steg handlar om att göra något åt det. Som småföretagare får du inte ha dåligt samvete eller tro att du ska vara en expert. Kom igång – det är det viktigaste!

Här är Gustavs tre tips på saker du kan göra om du vill börja använda de globala målen i din affärsplan och strategi:

  • Titta på vad du och företaget gör idag och hur det mappar mot hållbarhetsmålen. Börja med det som är mest relevant för din verksamhet. Målen hjälper dig att prioritera.
  • Gör en person som arbetar i din organisation till hållbarhetschef ganska snabbt – någon som både kan målen och din verksamhet. Då får du en bra kombination när du skapar något som i grunden är hållbart utifrån den produkt eller tjänst som du tillhandahåller.
  • Inse att saker inte blir perfekta vid första försöket. Företagare får ofta rådet att mäta. Det är viktigt, men är du entreprenör eller verksam i ett mindre bolag, måste du förstå att mätningarna inte ser jättebra ut direkt. Du måste ha ett agilt synsätt: Kom igång, testa, utveckla och med tiden få till ett riktigt bra hållbarhetsarbete.

Att hålla klaffen om ditt hållbarhetsarbete är nog det mest korkade du kan göra. Hållbarhet bygger fantastiska historier. Håller du på dem gör du dig själv en otjänst.

Gustav Stenbeck

Tre saker som du bör undvika enligt Gustav:

  • Anställ inte en hållbarhetsexpert för tidigt. En expert har definitivt en viktig roll, men i mindre bolag driver den mer administration än värde. Lita på den kompetens som finns i bolaget.
  • Att inte våga komma igång och göra något.
  • Att hålla klaffen om ditt hållbarhetsarbete är nog det mest korkade du kan göra. Hållbarhet bygger fantastiska historier. Håller du på dem gör du dig själv en otjänst.

Titta på Gustav

Gustav Stenbeck är med i Almis serie “Från ord till handling”, en serie korta program från Almi där vi pratar om hållbarhet, eller rättare sagt pratar om hur man går från att bara prata, till att faktiskt göra saker.

Se avsnittet som handlar om hur du får in de globala målen i din affärsplan här

Även som podd! 

Har du inte tid att titta på vårt webinar eller föredrar att lyssna så finns avsnittet även som podd. 

Lyssna på avsnittet här:

Apple Podcast 
Spotify