Jonas Reyes Forsberg och Emil Forsberg

Drömmen gick i uppfyllelse med Almis lån

Lån

Gott Bröd i Örnsköldsvik AB

  1. Behov

    Gott Bröd i Örnsköldsvik AB behövde finansiering för att kunna växa och investera i en 300 kvadratmeter stor frys bland annat.

  2. Lösning

    De fick kontakt med Almi genom sin bank och beviljades finansiering av Almi.

  3. Resultat

    Med Almis lån kunde Gott bröd satsa, fortsätta växa och nå sina ambitioner vad gäller hållbarhet och tillväxt.

När bröderna Jonas Reyes Forsberg och Emil Forsberg tog över Polfärskt bröds verksamhet i Umeå och Örnsköldsvik med omnejd planerade de direkt bolagets tillväxtresa. Och nu är ett stort mål uppnått: Den 300 kvadratmeter stora frysen med över sex meter i takhöjd.
– Den gör att vi kan växa vidare, men utan Almis finansiering hade vi inte kunnat satsa, säger Jonas.

Han hade en bakgrund inom branschen efter jobb på Polarbröd när han och brorsan Emil för fem år sedan bestämde sig för att köpa Gott Bröd i Örnsköldsvik AB. Det är ett av 24 bolag som hör till Polfärskt bröd och som förvarar och förser dagligvaruhandeln med bröd.

Travar med kartonger på Gott Bröds lager.
Ny frys! Ett viktigt delmål i företagets tillväxtresa. “Arbetsmiljön är förbättrad för personalen, vi kan ge kunderna en bättre service och vi kan fortsätta växa”, berättar Jonas.

De jobbar med bröd från olika varumärken – i företagets bilar kan det finnas bröd från Polarbröd, Korvbrödsbagarn, Hatting, Hägges och Gille och från senaste tillskotten: Fazer och Skogaholm.

– Bolaget hade drivits på samma sätt i 30 år när vi tog över 2018 och vi såg stor potential. Affärsmodellen är densamma idag, men vi har gjort förändringar för att öka trivseln hos personalen, bättre genomslag på marknaden och bättre ekonomi, berättar Jonas.

Han och Emil lade direkt upp en plan för bolagets tillväxt med fokus mot effektivisering och modernisering.

– Redan innan vi köpte verksamheten såg vi att lokalerna i Umeå var alldeles för små och hämmade tillväxten. Så samtidigt som vi tog förvärvslånet hos banken sa vi att vi kommer tillbaka om tre år för en investering om 30-35 miljoner kronor i en ny lokal. Precis så blev det.

Ja, i oktober 2022 flyttade de in i nya lokaler med en frys om 300 kvadratmeter och med den senaste frystekniken.

Vi hade inte kunnat fortsätta växa och nått våra ambitioner vad gäller hållbarhet och tillväxt. Almi hittade en väldigt bra lösning tillsammans med oss och banken och säkerställde helheten i finansieringen.

Jonas Reyes Forsberg

– Det har verkligen varit en dröm som gått i uppfyllelse. Det kändes helt surrealistiskt att gå in där första gången – platsen, miljön, belysningen – ja, det var som natt och dag jämfört med våra tidigare lokaler. Och det var häftigt och viktigt att vi fick jobba tillsammans med personalen mot denna målbild.

I tidigare lokaler hade de exempelvis en heltidsanställd vars enda jobb var att kompensera för deras icke-ändamålsenliga lokaler, bland annat flytta varor mellan sex olika, mindre frysar.

– Det är tid som vi idag använder till att driva verksamheten framåt.

Jonas radar upp fler fördelar med de nya lokalerna: De kan göra smartare inköp, slipper jobba dag för dag utan kan ha en mer långsiktig planering och de har större buffertlager och backup för att undvika störningar i leveranskedjan.

Med den senaste frystekniken kan de också göra hållbara vinster – de tidigare frysarna krävde mer energi än hela fastigheten kräver idag. All spillvärme som genereras av kylan i frysen används för att värma upp fastigheten som energiklassas som passivhus.

I kylen är det minus 23 grader och personalen där inne fryser inte så länge de rör på sig och har rätt kläder.

Lastbil framför fabriken, i väntan på att bli lastad.
Lastbil i närbild.
Går det att ha ett favoritbröd när du ska sälja så många olika brödsorter bland dina samarbetspartners? Jodå, det går, enligt Jonas Reyes Forsberg, delägare av Polfärskt bröds verksamhet i Umeå och Örnsköldsvik: “Du kan ha olika favoriter för olika tillfällen – bröd är det som vi konsumenter varierar mest. Du köper oftast samma mejeriprodukter eller ketchupmärke, men väljer olika bröd ur ett stort och brett sortiment. Så jag har olika favoriter under året och vid olika tillfällen.”

Inget gnäll alltså över att det var 17 minus ute idag?

– Nej, då har man samma kläder utomhus som inne i frysen. De varierar också arbetsuppgifter så att de inte är där hela tiden. Kallast blir det om man exempelvis kör truck i frysen för då sitter du still.

När bröderna hade drivit bolaget i ett par år och såg ökad omsättning och lönsamhet drabbades de av en stor motgång – deras största partner, Polarbröd, fick se sin fabrik och största bageri brinna ned i Älvsbyn i augusti 2020.

– Det blev ett dramatiskt år även för oss. Vi tappade 40 procent av vår omsättning över en natt och behövde hitta ersättningsprodukter att sälja. Det blev ett år med väldigt mycket jobb, också mentalt jobbigt, men tittar vi tillbaka så blev det väldigt bra till slut. Vi tappade bara lite försäljning och fick bredda vår portfölj. Vi hade en bra försäkring som gjorde att vi kunde övervintra och gå stärkta ur det.

Planerna om nytt lager sköt de inte heller upp utan hade det kvar i sikte.

– Vi gjorde allt vad vi kunde för att lösa finansieringen själva, både med sparade pengar i bolaget, privata pengar och lån från banken i så stor utsträckning som det gick. Men vi nådde ändå inte hela vägen fram. Vi kom till ett läge där vi inte kunde ro hem vår satsning. Och i det skedet kom vi i kontakt med Almi, berättar Jonas.

Elisabeth Rönnblom är rådgivare hos Almi och beviljade lån för brödernas satsning i ny lokal

– Det var bolagets bank som kontaktade oss på Almi, när bolaget ville göra den här affären. De ville bygga upp ett helt nytt industrikomplex – ett mycket mer hållbart alternativ än vad de hade. Vi såg att de är jättedrivna och har idéer, är steget före – ja, de är entreprenörer som man vill jobba med. De försöker hela tiden utveckla i den takt som de har möjlighet till och som är lämpligt. De har stenkoll på sin verksamhet jämfört med många andra bolag.

Elisabeth Rönnblom har jobbat som rådgivare på Almi i fem år och har en bakgrund inom bankvärlden.

Samarbetet med Almi

Tillsammans med bolaget och banken kunde Almi finansiera investeringen.

– Annars hade vi inte kunnat fortsätta växa och nått våra ambitioner vad gäller hållbarhet och tillväxt. Almi hittade en väldigt bra lösning tillsammans med oss och banken och säkerställde helheten i finansieringen, säger Jonas.

Han tycker att man som företagare måste tro på sin idé tillräckligt för att våga stå för basen av investeringen – och banken kan också bidra.

– Kan man ändå inte nå hela vägen fram men har en bra affärsidé kan Almi vara med och möjliggöra den här typen av investeringar. Almi har en väldigt god kompetens och hög förståelse för vår affärsidé. När vi gjorde vår slutvärdering såg vi ganska snabbt att vi snart kunde stå för finansieringen själva tillsammans med banken och det är också en stor styrka i Almis tjänst – att de oavsett tidsperspektiv har stor flexibilitet och hittade en bra lösning utifrån våra förutsättningar.

Idag omsätter bolaget dubbelt så mycket som när Emil och Jonas tog över det. 2022 landade omsättningen på 97 miljoner kronor.

Framåt ser Jonas en utmaning som är hyfsat vanlig för alla företagare:

– Att prioritera rätt. Som egenföretagare finns det alltid oändligt med saker som man kan göra. Men du måste prioritera några saker som du vill fokusera på och inte göra tio saker samtidigt. Som ledare väljer jag max tre-fyra saker att förbättra under ett år. Det är det svåraste – att se vad som är viktigast. Prio framåt för oss är att ta tillvara på de fantastiska förutsättningar som vi har och omsätta våra tunga investeringar i ökade vinster. Det ska bli ett fortsatt spännande jobb.

Fakta: Gott Bröd i Örnsköldsvik AB 

Ägare: Bröderna Jonas Reyes Forsberg och Emil Forsberg sedan 2018.

Säte: Umeå och Örnsköldsvik.

Gör: Säljer och distribuerar bröd till dagligvaruhandeln. Är en del av Polfärskt bröd AB som är uppbyggt av 24 Polfärskt-bolag på 31 brödterminaler i hela Sverige.

Kunder: Ica, Axfood, Coop, Bergendahls, Lidl, Mathem, bland andra.

Anställda: Ett 20-tal heltidsanställda.

Webb: polfarskt.se/

Lastbil med reklam från Gott bröd på sidan.