Dora Palfi och Beatrice Ionascu

Över 100 000 barn kodar med ImagiLabs app

Affärsutveckling, Lån

ImagiLabs AB

  1. Behov

    ImagiLabs behövde finansiering för att kunna växa.

  2. Lösning

    Almi har gått in med finansiering och affärsrådgivning.

  3. Resultat

    ImagiLabs fick en strategi för bolaget för att kunna växa, men också för att kunna nå kärnan. Varför gör de det här? Vad är värdet?

ImagiLabs vill göra kodning roligt och tillgängligt för barn och framförallt unga tjejer och icke-binära. De har lyckats – över 100 000 barn kodar med deras app.

– Flest tjejer och vi ser att det är viktigt för framtiden att fånga deras intresse tidigt, säger Dora Palfi, en av grundarna.

Dora Palfi och hennes medgrundare Beatrice Ionascu har båda examen från New York University, men det var när Dora flyttade till Sverige för att läsa en masterutbildning på KTH som idén till ImagiLabs väcktes.

Beatrice Ionascu och Dora Palfi har grundat ImagiLabs med verktyg för att lära barn, men också lärare, att programmera.
Beatrice Ionascu och Dora Palfi har grundat ImagiLabs med verktyg för att lära barn, men också lärare, att programmera.

Under studierna utvecklade Dora verktyg för underrepresenterade grupper och här såg hon att kodning var ett viktigt område för just unga tjejer och icke-binära.

– Jag har egentligen en examen i neurodesign, men det var när jag själv lärde mig att koda som jag blev förälskad i det – att bygga något användarvänligt och konkret, säger Dora.

Hon deltog bland annat i ett hackathon, ett event där programmerare träffas för att just programmera och inspireras av varandra.

– Efter det ville jag jobba mer inom tech. Jag blev fascinerad av industrin.

Dora har bland annat jobbat som UX-designer och utvecklare, men att själv driva tech-företag fanns inte på agendan.

– När jag kom till Stockholm märkte jag att det var en sådan buzz kring startups här. Jag deltog bland annat i ett investerarevent som var väldigt inspirerande.

Doras bästa vän Beatrice, med examen som elektroingenjör, hjälpte till att göra en prototyp av det verktyg för kodning som Dora tänkte sig. De fick en investering för att utveckla idén och snart hade de också en kund som ville betala. Så plötsligt var företaget grundat!

Som grundare av ett bolag är det viktigt att ta emot coachning. Att ge sig själv utrymme och tid för att diskutera saker som är viktiga men inte akuta. Vi har kunnat utveckla oss med hjälp av Almi.

Dora Palfi, ImagiLabs

Genom ett program finansierat av Stockholm stad kom Dora i kontakt med rådgivaren Anneli Viklund på Almi och bolaget fick både finansiering och coachning.

– Vi satte en strategi för bolaget, för att växa, men också för att kunna nå kärnan. Varför gör vi det här? Vad är värdet? Som grundare av ett bolag är det viktigt att ta emot coachning. Att ge sig själv utrymme och tid för att diskutera saker som är viktiga men inte akuta. Vi har kunnat utveckla oss med hjälp av Almi, säger Dora Palfi.

Som företagare ser hon att det finns många utmaningar – den största är att så få kvinnliga företagare får riskkapital och investeringar, bara någon enstaka procent.

– Det är ett stort problem, även här uppe i Norden, säger Dora.

Redan från start hade ImagiLabs en global marknad, där USA är den största och Sverige näst störst. Över 100 000 barn kodar numera med deras app och de flesta är tjejer eller icke-binära.

– Väldigt kul! Sedan hösten 2022 har vi fokuserat på utbildningsmarknaden där vi nu växer i USA. Här ser vi att vi kan hjälpa lärare att utbilda sig inom kodning. Många lärare som ska lära ut kodning har ingen utbildning. En studie i England visar exempelvis att 67 procent av lärarna som lär ut kodning inte känner sig bekväma med det och här har vi ett viktigt jobb att göra.

Fakta: ImagiLabs AB

Grundades: 2018  

Grundare: Dora Palfi och Beatrice Ionascu  

Ägare: Dora och Beatrice med investerare  

Säte: Stockholm  

Gör: Utvecklar utbildningsprodukter som appar och hårdvara för att lära barn, främst unga flickor och icke-binära, att koda  

Kunder: Främsta marknaden är USA, näst största är Sverige, med både konsumenter och utbildningssektorn bland kunderna  

Anställda: Sju på heltid  

Webb: imagilabs.com/

Dora Palfi och Beatrice Ionascu

Almis rådgivare om ImagiLabs


Anneli Viklund är rådgivare hos Almi och kom i kontakt med ImagiLabs när de vann Stockholms stads Accelerations-stipendium:  

 

– Redan när jag såg jurymotiveringen kände jag: Wow, det här är en så viktig affärsidé och spännande att jag får möjlighet att supporta Dora i hennes framåtlutande situation och utveckling. Bolaget har under coachingperioden gått från klarhet till klarhet.  

Ägargruppen är otroligt duktiga som entreprenörer och adresserar extremt viktiga utmaningar för framtiden – att nå flickor och kvinnor till IT-världen. Något som jag själv brunnit för sedan länge.  

 

Hur har du coachat dem?  

– Det har handlat om coaching kopplat till skalbarhet, att sätta en konkret handlingsplan för vilka strukturer som krävs för att göra det här företaget tio gånger större. Här har de också haft både internationella coacher och stöd från andra coacher på Almi, såsom Daniela Dimitrova, och så har de ett viktigt nätverk som stöttat dem.

Anneli Viklund, rådgivare Almi