Spruta som injicerar en prototyp av ett ben.

Inossias världsunika produkt hjälper bensköra patienter

Riskkapital

Inossia

  1. Behov

    Malin Nilsson och Cecilia Persson hade behov av kapital för att kunna utveckla sin produkt i företaget Inossia.

  2. Lösning

    Almi Invest har gått in med riskkapital två gånger.

  3. Resultat

    Almi Invests investering var en viktig kvalitetsstämpel. Det gjorde också att de kunde starta upp med allt även om det var pandemi.

Inossia har utvecklat en helt ny produkt för bensköra. Med företagets nya mjukgörare för bencement kan patienter slippa nya frakturer och få bättre behandling.

Almi Invest har valt att investera i bolaget vid två tillfällen.

Bencement har funnits sedan 1960-talet och skapades för att hålla fast proteser. Under 1990-talet såg man att det även kunde användas vid frakturer på kotor och som smärtlindring – bland annat för bensköra, där det fungerade ungefär som ett gips på insidan av kroppen. 

Men – materialet var då för hårt för bensköra. Bencementet provocerade nya frakturer på kotorna runt omkring.

Cecilia Persson, professor inom biomaterial vid Uppsala universitet, tyckte att det borde gå att ta fram en mjukgörare. Hon testade flera olika ingredienser för att få fram ett material som gör bencement mjukare när det har härdat, men utan att göra det för rinnigt när det injiceras.

– Hon hittade en magisk ingrediens, som i väldigt liten mängd har väldigt stor effekt på styvheten i materialet. Materialet blir mjukare och anpassar sig till benet vilket motverkar att nya frakturer uppstår runt omkring, berättar Malin Nilsson, medgrundare av Inossia.


Malin har en bakgrund inom industrin och har jobbat med liknande produkter och även forskat. Hon och Cecilia bestämde sig för att utveckla produkten vidare och bildade bolag 2013.

Nu har de alltså tagit fram en unik mjukgörare för bencement.

– Vi har också jobbat för att produkten ska vara så enkel som möjligt att använda vid operation. Operationssköterskan eller läkaren behöver inte genomgå någon speciell utbildning för att använda den.

Inossias produkt testades först på får där den visade goda och säkra resultat.

I början av 2020 var de redo för kliniska studier, men i och med pandemin stannade allt upp. 

Så snart som möjligt satte de ändå igång och har nu genomfört kliniska studier i fyra länder – Spanien, Tyskland, Polen och Kanada – med 180 patienter. Hälften med Inossias produkt, hälften med kontrollmaterial utan mjukgörare.

– Inga oförutsedda händelser har inträffat med vårt material. Vi har färre frakturer jämfört med kontrollgruppen, precis som vi ville visa. Alla statistiska analyser görs när patienterna haft materialet i ett helt år, berättar Malin.

Så under början av vintern 2024 är all data på plats och under Q1 2025 är planen att publicera resultaten.


Parallellt med studien ansöker Inossia nu om CE-godkännande vilket tar ungefär ett år. 

– Man måste vara uthållig när det gäller medicinteknik. Vi har blivit utmanade de här åren, med pandemi och krig, och det har varit svårt att äska pengar. Men vi får spela på den spelplanen som finns och göra det bästa av situationen. Vi är duktiga på att fokusera på det viktigaste och att göra rätt saker. Och glädjas åt de små stunderna av framgång, säger Malin.

De har också haft framgångar under åren. Exempelvis när de bestämde sig för att ta in externt kapital under 2020.

– Almi Invest gick in som en av de första investerarna av sex. Det var jätteviktigt och ingav förtroende – en väldigt viktig kvalitetsstämpel för oss. Det gjorde också att vi kunde starta upp med allt även om det var pandemi. 

 

 

Vi har också jobbat för att produkten ska vara så enkel som möjligt att använda vid operation. Operationssköterskan eller läkaren behöver inte genomgå någon speciell utbildning för att använda den.

Malin Nilsson, medgrundare av Inossia.

 

I december 2020 gjorde Inossia en andra investeringsrunda där Almi Invest tog ledningen igen. Totalt tog Inossia in 12,5 miljoner kronor under 2020. 

De har också fått EU-medel.

– Utan Almi Invest hade vi haft det svårare. Almi Invests Allan Asp har även suttit i vår styrelse från allra första början och har jättemånga bra synpunkter. Han ser till så att vi har fokus på framtiden, ser möjliga förbättringar och han har också ett stort kontaktnät, säger Malin. 

Kapital har gått till produktutveckling, kliniska studier och rekrytering av ett team.

Vilka utmaningar har ni framåt?

– Finansiering är fortfarande en utmaning för att kunna satsa och accelerera inför lansering 2025. Vi försöker jobba proaktivt och stängde vår senaste runda i juni 2023 och kommunicerar fortfarande med investerare sedan dess. Det regulatoriska jobbar vi parallellt med och känner oss trygga i vår plan att ha en produkt på marknaden under 2025. 

 

Fakta: Inossia AB

Grundades: 2013 av Malin Nilsson och Cecilia Persson  

Ägare: 49 aktieägare där Malin och Cecilia äger mer än 50 procent, Almi Invest är tredje största aktieägare och sedan kommer statliga Saminvest  

Säte: Uppsala  

Gör: En ny typ av mjukgörare för bencement för att bättre kunna behandla bensköra patienter  

Anställda: Fyra just nu, i februari 2024 är de sex personer

Webb: inossia.com/

Malin Nilsson och Cecilia Persson

Allan Asp, Investment Manager Almi Invest

Allan Asp är Investment Manager på Almi Invest och numera styrelsemedlem i Inossia. "Min svärfar gick bort i sviterna av frakturer och benskörhet, så jag har verkligen sett problemet på nära håll och vad det kan leda till. Så när Inossia dök upp med en möjlig lösning ville jag verkligen ta del av deras resa att ta lösningen ut på marknaden."

Allan Asp är Investment Manager på Almi Invest