Yrkesstolthet och lagarbete i fokus för byggföretaget

Lån, Affärsutveckling

MGBYGG i Småland AB

  1. Behov

    Finansiering för att överta företaget och inspiration för att utveckla företaget.

  2. Lösning

    Övertagandet av företaget finansierades med hjälp av Almis Företagslån tillsammans med ett banklån. Affärsutveckling med fokus på bland annat organisation och ledning. Medverkan i Almis nätverk Almi Inspira som riktar sig till kvinnliga företagsledare i Kronobergs län.

  3. Resultat

    Bättre struktur tack vare rådgivning inom affärsutveckling och nya insikter och inspiration från Almi Inspira.

Linda Granflo-Granath är vd och delägare i MGBYGG, ett företag som utför byggarbeten åt såväl privata kunder som företag, offentlig verksamhet och försäkringsskador. Linda tog över företaget tillsammans med Martin Alriksson, entreprenadchef, 2013 och i samband med det tog de även Almis Företagslån. Sedan dess har även Samuel Edvardsson, byggprojektledare och ansvarig för design, gått in som delägare och företaget har hunnit bli 25 anställda. Men trots den positiva trenden i företagets utveckling är det inte tillväxten i sig som driver Linda och hennes kompanjoner framåt.

Vi har inga stora tillväxtmål och vill inte bli stora och många utan istället optimera det vi har. Så har vi velat ha det sedan starten. Det ska vara vår passion och vi vill istället utveckla det vi har och värna om yrkesstoltheten. Att våra snickare har den med sig när de bygger och att det ska finnas tid för kvalitet i arbetet.

Linda Granflo-Granath, vd och delägare MGBYGG.

En annan drivkraft som Linda beskriver är att de ska ha roligt på jobbet. Både i ledningen och bland snickarna. Därför ordnar de mycket gemensamma aktiviteter och har kvartalsmöten där alla samlas. På så sätt skapas en gemenskap trots att många av snickarna jobbar mycket individuellt. Det är viktigt både för de anställda men också för att se till att de kan locka till sig kompetenser som det just nu råder brist på i branschen. Ett sätt som Linda har löst kompetensbristen på har varit att ta in personer direkt från lärlingsprogrammen och det har ofta varit lyckosamt.

- Ibland uppstår det problem i projekt och står vi alla tillsammans och funderar kring problemet så kan lika gärna lärlingen vara den som kommer på den bästa idén. Alla bidrar och alla på företaget är viktiga. Här hjälps vi åt och hittar lösningar.

Just teamet och organisationen är något som Linda lyfter fram som en av företagets framgångsfaktorer och det är något de har jobbat aktivt med sedan de tog över företaget 2013.

- Vi vill att alla ska ge det där lilla extra för att kunden ska känna det lilla extra och rekommendera oss vidare.

Samarbetet med Almi

Övertagandet av företaget finansierades med hjälp av Almis Företagslån tillsammans med ett banklån och i samband med detta fick Linda även rådgivning och stöttning kring bland annat organisation, ledning och nystarten i helhet från Almis rådgivare. Det har varit en lång resa sedan dess men hon är glad att hon har gjort den tillsammans med Samuel och Martin.

Jag känner en styrka i att vara tre ägare och det är roligt att driva något tillsammans. Det blir ett lagarbete och vi kan komplettera varandra, kan be om hjälp eller bolla utmaningar. Man står aldrig ensam och det är jätteskönt och ger en trygghet, säger Linda Granflo-Granath, vd och delägare MGBYGG.

Att Linda verkar i en mansdominerad bransch råder det inga tvivel om men trots mångas fördomar har hon aldrig själv stött på några problem utan uppskattar snarare den raka kommunikationen som ofta råder. Hon har dessutom kunnat dra nytta av att vara ensam eller en av få kvinnor i olika sammanhang då hon sticker ut som kvinna och många redan vet vem hon är. Hon skulle dock gärna se att fler kvinnor kom in i branschen men till dess ser hon till att nätverka med kvinnliga företagare på andra sätt. Nu senast har hon gått med i Almi Kronobergs nya satsning Almi Inspira som är en grupp som riktar sig till kvinnliga företagsledare i Kronobergs län och hon har redan efter första träffen fått ny inspiration och insikter från kvinnor som verkar i andra branscher.

Vad är ditt bästa tips till andra som driver företag?

- Gör det med hjärtat och ha roligt under tiden – det är en livsstil och man måste älska den och älska resan, inte bara målet.