NOAQ - En vågbrytande innovation

Lån, Riskkapital, Affärsutveckling

NOAQ

  1. Behov

    Grundaren Sigurd Melin var i behov av kapital för att ta sin innovation till marknaden och kunskap för att omvandla sin uppfinning till ett lönsamt bolag.

  2. Lösning

    Almi gick in med lån, riskkapital och affärsutveckling.

  3. Resultat

    Tillväxten tog ordentlig fart och idag omsätter bolaget 41 miljoner kronor med återförsäljare i ett 40-tal länder.

För 30 år sedan kom grundaren Sigurd Melin på en idé som skulle revolutionera och skapa en helt ny bransch. Efter att ha sett ett tv-inslag där räddningstjänsten i Sollefteå kämpade med tunga sandsäckar för att stoppa vattenflödet, insåg han att det borde finnas ett bättre sätt att skydda sig mot översvämningar än att bygga sandsäcksvallar. Där och då föddes embryot till företaget: "Vatten är tungt, så varför kan man inte bygga vallar av vatten istället?"

Det visade sig vara startskottet för NOAQ, ett företag som tillverkar och utvecklar mobila skyddsvallar mot översvämningar. Tillsammans med Almi har företaget fortsatt att växa och utvecklas. Med finansiering, riskkapital och affärsutveckling tog Sigurd sin uppfinning från idéstadie till ett lönsamt bolag. Företagets säte ligger i Näsviken strax utanför Hudiksvall, och idag sker försäljningen till ett 40-tal länder, merparten i Europa och Asien.

Vi har haft mycket hjälp av Almi i det tidiga skedet när vi varken hade resurser eller kunskaper - då är Almi en bra hjälp både med ekonomi för att klara av sådana saker som nyhetsgranskning och prototypframställning.

Sigurd Melin, grundare NOAQ

Fakta: NOAQ Flood Protection

Grundades: 2013 men idén till produkten kom grundaren Sigurd Melin på redan 1993 efter att ha sett ett tv-inslag om översvämning i Sollefteå .

Erbjuder: Utvecklar och tillverkar mobila skyddsvallar mot översvämningar.

Säte: Näsviken, Hudiksvall.

Exportmarknad: Återförsäljare i ett 40-tal länder, merparten i Asien och Europa.

Omsättning 2022: 41 063 000

Webb: noaq.com/sv/hem/