Filip Åkerblom, skräddare.

Almi hjälpte Filip att sy ihop sin dröm

Affärsutveckling

Skrädderi Åkerblom

  1. Behov

    Filip Åkerblom hade aldrig drivit företag tidigare och behövde hjälp från grunden när han köpte ett företag med dess inkråm.

  2. Lösning

    Almi hjälpte honom genom rådgivning i allt från finansiering till bolagsformer. Almi hjälpte även till med att hitta lokal.

  3. Resultat

    Almis hjälp var helt avgörande för att Skrädderi Åkerblom skulle kunna öppna i december 2023.

Under tonåren famlade Filip Åkerblom i blindo och saknade riktning i livet. Efter ett par avhoppade gymnasieutbildningar hittade han till textilprogrammet, och han fastnade direkt. Nu har han öppnat sitt skrädderi i Visby.

Filip Åkerblom, 33, är nyligen tillbakaflyttad till barndomsön efter flera år i Göteborg. Trots att det ­­var slumpen som förde in honom på sömnadsspåret har intresset aldrig svalnat.

– Jag var lite vilsen under mina tonår. Jag hoppade på en gymnasieutbildning, jag hoppade av. Jag hoppade på en ny, jag hoppade av… Sedan, till slut, hamnade jag på sömnad och jag fastnade direkt för det kreativa. Jag upptäckte något jag inte visste om mig själv och jag tyckte att det var så fruktansvärt kul. Sedan har jag bara kört stenhårt på det spåret, säger Filip när Almi besöker hans skrädderi.

Efter gymnasiet studerade Filip ett år på Textilakademin på Värnamo folkhögskola. Därefter följde tre år på Tillskärarakademin i Göteborg och sedan flera år som yrkesverksam i branschen.

I somras hoppade Filip in som skräddare i en ateljé i Visby och när ägaren på hösten förklarade att hon skulle stänga insåg Filip att det här var hans chans. Så han köpte inkråmet och flyttade hem. I december öppnade Skrädderi Åkerblom i H10-gallerian i Visby innerstad.

– Det känns så fantastiskt! Det här är en dröm.

Skrädderi Åkerblom huserar i H10-gallerian i Visby innerstad.

I sitt skrädderi kan Filip laga, ändra, lägga upp, sy in, sy ut och sy upp nya plagg. Han erbjuder även uthyrning av kostym, frack samt smoking och säljer sytillbehör.

– Det roligaste är att få hjälpa mina kunder. Det är många utmaningar i det här jobbet, man måste tänka mycket problemlösning, det tycker jag är kul!

Jag hade ingen erfarenhet och kände att jag behövde stöd. Almi gav mig otroligt mycket hjälp med alla företagsfrågor, vilket jag är väldigt tacksam för.

Filip Åkerblom, skräddare
Efter gymnasiet studerade Filip ett år på Textilakademin på Värnamo folkhögskola. Därefter följde tre år på Tillskärarakademin i Göteborg och sedan flera år som yrkesverksam i branschen.

Eftersom Filip saknade erfarenhet av att driva företag kontaktade han tidigt Almi, som bland annat var med och hjälpte honom att hitta lokalen.

– Jag hade ingen erfarenhet av företagsbiten och kände att jag behövde stöd. Ni gav mig otroligt mycket hjälp med alla företagsfrågor, som bolagsformer och finansiering. Så jag är väldigt tacksam över all hjälp jag fått av Almi.

Fakta Skrädderi Åkerblom

Öppnade: December 2023.

Säte: Visby.

Gör: Lagar, ändrar, lägger upp, syr in, syr ut och syr upp nya plagg. Han erbjuder även uthyrning av kostym, frack samt smoking och säljer sytillbehör.

Drömbeställning: Sy upp något coolt till någon kändis.

Drömprojekt: En päls från grunden.