Gilbert Rautio, grundare av Tandkliniken i Kiruna, framför ett undersökningsrum.

Nya tandkliniken: ”Fullbokat innan vi öppnat”

Lån

Tandkliniken i Kiruna

  1. Behov

    Tandkliniken i Kiruna behövde finansiering för att bygga upp verksamheten från grunden.

  2. Lösning

    Almi gick in med lån i två omgångar.

  3. Resultat

    I slutet av mars 2023 välkomnade Tandkliniken i Kiruna sin första patient och sedan dess har bokningarna strömmat in.

Långa köer och brist på tandläkare är ett faktum i hela landet, inte minst i Kiruna. För att kunna hjälpa fler med tandvård bestämde sig Gilbert Rautio för att starta en egen klinik.

– Att vi var fullbokade redan innan vi öppnade visar på det stora behovet av tandvård, säger Gilbert.

Efter att ha arbetat som tandläkare i drygt ett decennium insåg Gilbert Rautio att det fanns ett stort tomrum att fylla i branschen. Hans vilja att erbjuda tandvård till vuxna patienter och samtidigt ta nästa steg i karriären ledde honom till idén om att starta en egen klinik.

– Det är en stor tandläkarbrist i hela landet och Kiruna är inget undantag. Jag överdriver inte när jag säger att vårdbehovet var enormt. När jag arbetade på Folktandvården kunde vi inte ta emot vuxna patienter på grund av bristande resurser, och det var då jag bestämde mig för att starta eget, berättar Gilbert.

Tandkliniken i Kirunas entré, vinterlandskap.
Gilbert Rautio bredvid en tandläkarstol.
Gilbert Rautio

Så finansierade han sitt nya företag

Utmaningen med att starta eget företag låg inte bara i att bygga upp verksamheten från grunden, utan också i att säkerställa tillräcklig finansiering. För Gilbert var det ett självklart val att vända sig till Almi för vägledning, rådgivning och finansiering utöver bankens lån.

– Som ny inom egenföretagande var det en stor trygghet att ha med Almi från start. De har gett mig stöd och värdefulla råd längs hela vägen, och samarbetet har fungerat utmärkt från första stund, säger han.

Björn Kärnebro, finansieringsrådgivare på Almi, är den som hjälpte till att starta upp företaget och har haft ett tätt samarbete med Gilbert sedan starten.

– Gilbert presenterade en stark affärsplan och med tanke på både tandläkarbristen och de långa köerna så kändes det självklart för oss att vara medfinansiärer. Vi tar ofta högre risker än vad bankerna gör, och vårt uppdrag är att hjälpa företagare i Sverige att utveckla bra och hållbara verksamheter, förklarar Björn.

Han belyser även att Almi har en stark närvaro ute i regionerna och i de mindre städerna.

– Många har uppfattningen om att vi bara verkar i storstäderna, men vi finns överallt i hela landet för att hjälpa företag i olika storlekar med allt från finansiering och affärsplaner till rådgivning och hållbarhet.

Almis rådgivare om Tandkliniken i Kiruna

"Gilbert presenterade en stark affärsplan och med tanke på både tandläkarbristen och de långa köerna så kändes det självklart för oss att vara medfinansiärer." 

Björn Kärnebro, rådgivare på Almi

Björn Kärnebro, rådgivare på Almi

”Fullbokat redan innan vi öppnade"

I slutet av mars 2023 välkomnade Tandkliniken i Kiruna sin första patient och sedan dess har bokningarna strömmat in.

– Responsen har varit överväldigande. Patienterna är tacksamma för att kliniken har öppnat, och att vi var fullbokade redan innan öppningen visar på det stora behovet av tandvård, säger Gilbert och fortsätter:

– Att vara egenföretagare är utvecklande, utmanande och framför allt roligt. Almi har varit en avgörande partner för mig – utan finansieringsstödet från dem hade jag inte kunnat starta verksamheten.

I dagsläget är de fyra personer i teamet – en tandhygienist, två tandsköterskor och Gilbert som tandläkare. Han ser ljust på klinikens framtid och berättar att det finns planer på att växa.

– Det känns fantastiskt att kunna göra en samhällsinsats och hjälpa människor med tandvård. Lokalen är redan förberedd för att utöka personalstyrkan, och på sikt kommer vi att rekrytera fler för att kunna möta den stora efterfrågan.