Saliou Sall, grundare Tickital

“Det är tryggt att ha Almi som partner”

Lån, Affärsutveckling

Tickital AB

  1. Behov

    När Tickital skulle ta fram en helt ny tjänst för användare att hyra och hyra ut digitala biljetter behövde de kapital för att kunna utveckla sin app.

  2. Lösning

    Almi gick in med affärsutveckling och finansiering.

  3. Resultat

    Lånet från Almi var oerhört viktigt, särskilt i ett tidigt skede när det krävs väldigt mycket pengar och det finns en stor risk. Med lånet kunde Tickital utveckla sin app.

Vad gör du med ditt månadskort eller trafikbiljetter när du inte använder dem? Inte så mycket? Det vill Saliou Sall och hans Tickital förändra.
Deras innovativa tjänst och app gör det möjligt att hyra ut eller hyra biljetter som inte används.

När Saliou var yngre ville han bli fotbollsspelare, men när han insåg att han inte skulle bli nästa Zlatan satsade han på studierna istället, bland annat inom ekonomi.

Han jobbade på bank, men under sina fyra år där la han all sin lediga tid på att reka vilken typ av företag som han skulle kunna starta.

– Jag lyssnade på jättemånga poddar, många om entreprenörskap och det jag kom fram till var att delningsekonomin växte sig väldigt stark. Jag undersökte om det fanns något område inom det som inte var etablerat, berättar Saliou.

Det känns tryggt att ha med Almi som partner, särskilt i ett tidigt skede när det krävs väldigt mycket pengar och det finns en stor risk.

Saliou Sall om samarbetet med Almi

Han såg också ett missnöje mot kollektivtrafiken och dess utmaningar, men också möjligheter i takt med större hållbarhetstänk hos människor.

– Den kombon fick mig att komma på idén att det måste gå att hyra och hyra ut sin biljett eller sitt månadskort – och att försöka skapa en tjänst för att dela biljetterna digitalt.

Saliou valde att säga upp sig från sin anställning, hans nya bolag registrerades i slutet av 2019 och appen Tickital lanserades i juni 2020.

Genom Tickital har bolaget nu skapat en ny marknad för att dela eller hyra ut digitala biljetter. Deras primära fokus är kollektivtrafiken, men det går exempelvis också bra att hyra ut biljetter för fotbollsmatcher.

– Vi har skapat något nytt och vi ser att det behövs en förändring för att få ännu fler att vilja resa hållbart exempelvis, säger Saliou.

De har lanserat i flera av landets olika regioner, men inte i Stockholm ännu. Det är en målsättning inom en snar framtid.

– Våra första år har varit väldigt lärorika – jag har lärt mig extremt mycket. Jag hade inte kunnat lära mig allt detta om jag inte hade varit inne i det. Det är så mycket att tänka på och göra. Det har varit tufft privat också. Du kan inte ta ut så mycket pengar när du satsar på något nytt som detta.

Saliou har till en början mötts av skepsis hos trafikbolagen och beslutsfattare sedan appen lanserats.

– Att vara ny har många utmaningar – att skapa opinion, visa proof of concept och få många användare. Allt samtidigt. Men vi ser fler och fler ljusglimtar.

Idag är Tickital den enda appen som erbjuder denna tjänst. För användarna är det smidigt att både annonsera och boka biljetter – och swisha sina betalningar. Och även om en del biljetter är personliga hos trafikbolag är inte alla det.

"Det är så bra utifrån hållbarhetsperspektiv och Saliou är så passionerad. Han och teamet har svar på alla frågor. Det är tydligt att de står för allt som de säger, de har ett starkt och tydligt ”why” och är värderingsstyrda."

Marie Gillstam, rådgivare på Almi, om Saliou och Tickital

Marie Gillstam, rådgivare på Almi.

– Det skiljer sig från stad till stad och land till land. SL-kort (i Stockholmsregionen, reds. anm.) går exempelvis att dela med vem du vill. Jag tror också att de flesta trafikbolagen kommer att inse att vi måste bli tvungna att dela mer i framtiden, säger Saliou.

Redan innan han startade upp sitt aktiebolag kom han i kontakt med Almi. Han fick träffa en rådgivare och företaget fick senare finansiering.

– Det har självklart gett oss trygghet. Almi är vana vid att jobba med bolag i vårt skede. De ger humana villkor och det känns tryggt att ha med Almi som partner, särskilt i ett tidigt skede när det krävs väldigt mycket pengar och det finns en stor risk.

Saliou ser att de största utmaningarna just nu är att få med alla beslutsfattare, såsom trafikbolag.

– Få dem att förstå idén och värdet som vi skapar. Till en början var det väldigt tyst från trafikbolagens sida, men nu har vi mer av en dialog. Jag ser ljust på framtiden och dialogen kommer att leda till något bra.

Fakta: Tickital AB

Grundades: I slutet av 2019 av Saliou Sall.

Ägare: Saliou med investerare.

Säte: Stockholm.

Gör: Genom deras app kan användare hyra ut och hyra biljetter digitalt.

Kunder: “Från början trodde vi att det skulle vara flest studenter, men vi lanserade under covid när många studenter hade remote-föreläsningar så idag har vi en ganska blandad kompott av användare i stora delar av Sverige och på sikt tänker vi även etablera oss utomlands.”

Anställda: Tre heltidsanställda och två anställda vid behov samt några konsulter.

Webb: tickital.com/

Saliou Sall, grundare Tickital