
Vizcon: “Vi vill göra byggbranschen enkel”
Riskkapital
Vizcon
-
Behov
Vizcon hade behov av riskkapital för att vidareutveckla sin mjukvara och satsa på försäljning av den.
-
Lösning
Almi Invest gick in med riskkapital tillsammans med andra investerare.
-
Resultat
Vizcon har kunnat fokusera på att utveckla sin plattform Bygghub och på försäljning av licenser. Almi Invest sitter numera i bolagets styrelse och bidrar med sitt nätverk och som bollplank.
Alla som har byggt ett hus, tillbyggnad eller renoverat vet att det krävs en del turer för att allt ska bli rätt mellan byggföretag och slutkund.
Här kommer Vizcons mjukvarulösning Bygghub in som en räddare – både för små och medelstora byggföretag, byggvaruhandlare och deras kunder.
Almi Invest gick in med riskkapital i bolaget under 2024.
Vizcons grundare träffades av en härlig slump. Mjukvaruutvecklarna Lucas Adolfsson och Baltzar Mattsson hade startat sitt bolag 2017 där de jobbade med 3D-konfiguratorer. Lite förenklat beskrivet hjälpte de kunderna att visa sina produkter i 3D.
En dag satt Lucas i ett öppet kontorslandskap i Malmö och vände och vred på en stol i 3D. Tidigare snickaren Martin Grimberg, som startat konsultföretag mot byggbranschen, gick förbi och undrade om det gick att lösa samma 3D-konfiguratorer: men med hus.
Det gick och blev starten på ett samarbete mellan bolagen.
– Det fungerade jättebra och rullade på. Vi jobbade som två separata bolag, men mot samma kunder. Vi fick till exempel två av landets största hustillverkare, Mjöbäcksvillan och Västkuststugan, som kunder på samma dag, berättar Lucas.
Grundarna av Vizcon

Lucas Adolfsson

Martin Grimberg

Baltzar Mattsson
Två bolag blev ett
2020 fattade de beslut om att slå ihop bolagen till ett – Vizcon, med en konsult-gren och en mjukvaru-gren.
– Mjukvaran tyckte vi var mest spännande, för här kunde vi påverka byggbranschen på ett helt nytt sätt.
Under 2021 och 2023 bedrev de sina två delar i verksamheten, men under 2023 fattade de beslut om att renodla bolaget till att helt fokusera på mjukvaran. Deras fokus skulle ligga på plattformen Bygghub som är riktad mot små och medelstora byggföretag och byggvaruhandlare.
– Vi hjälper våra kunder att få in affärer, hantera och beräkna kostnader för sina projekt. Vi säljer den som en SaaS-lösning, där våra kunder betalar en månadsavgift för att få tillgång till den.
Kunderna får tillgång till försäljningsmaterial, till exempel färdigprojekterade bostäder och kan bedriva hela byggprojekt genom plattformen.
– Ett byggföretag kan få in en kund via Bygghub och sedan sköta och dela all information kring projektet där. Byggföretaget kan även beställa tjänster av oss om en slutkund exempelvis vill göra ändringar. Då ritar vi om byggnad – allt i 3D och ritningarna kan användas till bygglov och snickare.
Snickare kan också göra offertförfrågningar via byggvaruhandeln så att de får en direktkanal med leverantörer.
– Vi vill göra byggbranschen enkel och hjälpa de mindre byggföretagen. De har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Mindre byggföretag har många fördelar och kan anpassa sig efter kundernas önskemål. Vi hjälper dem längs vägen.
Almi har ett fantastiskt nätverk och andra tjänster som är viktiga för oss. I styrelsen får vi väldigt värdefulla råd och det är ordning och reda. Som entreprenörer har vi mycket att tänka på och det är tryggt att ha med Almi Invest.
Lucas Adolfsson, medgrundare av Vizcon
Hörde av sig till Almi Invest
När Vizcon gjorde om sin affärsmodell 2023 bestämde de sig för att försöka ta in riskkapital för att göra sin satsning på mjukvaran mer rejäl – att vidareutveckla den och fokusera försäljning mot den.
De tog kontakt med investerare i början av 2024 och under sommaren hade de kommit överens, bland annat med Almi Invest.
– Vi hade en ingång på Almi sedan tidigare, då vi fått lån. Martin hade också använt Almis mentorsprogram. Relationen med Almi har alltid fungerat jättebra. Det kändes självklart att ta kontakt när vi fattade beslut att ta in riskkapital.
Almi Invest blev en av flera investerare och sitter numera med i Vizcons styrelse.
– Almi har ett fantastiskt nätverk och andra tjänster som är viktiga för oss – vi tittar till exempel på innovationscheckar just nu. I styrelsen får vi väldigt värdefulla råd och det är ordning och reda. Som entreprenörer har vi mycket att tänka på och det är tryggt att ha med Almi Invest.
Dubblade licensintäkterna
Att pivotera från att sälja både konsulttimmar och mjukvara till enbart mjukvara har påverkat omsättningen, vilket var väntat för bolaget.
– Vi känner oss väldigt trygga i vår nya affärsmodell, men vet också att den är otroligt svår att bygga upp. Det är ändå den mest attraktiva vägen för oss, och för våra investerare.
Siffrorna för licensintäkterna är i linje med bolagets mål. Under 2024 mer än dubblade de omsättningen för mjukvaran. Under 2025 räknar de med att dubbla igen.
– Under första kvartalet har det gått enligt plan. Och med riskkapitalet har vi kunnat satsa rejält på mjukvaruutvecklingen. Vi har kunnat ha högre kostnader än intäkter.
Vilka utmaningar har ni framåt?
– Den absolut främsta utmaningen är världsläget. Det påverkar alltid byggbranschen snabbt och allvarligt. Det händer nya saker varje dag på den fronten. Vårt kundsegment, med små och medelstora byggbolag, har mycket att göra ändå, ser vi. De större byggbolagen har det kämpigare. Utmaningen för oss är att förhålla oss till omvärlden och prioritera när det svänger, säger Lucas och fortsätter:
– Vi erbjuder byggbranschen att jobba på ett nytt men enklare sätt, men det är en konservativ bransch där digitala hjälpmedel inte är en självklarhet. Vi behöver övertyga branschen att det behövs modernisering. Det är en bransch som anställer hundratusentals människor och omsätter mångmiljardbelopp. Vi ser verkligen att vår lösning behövs för effektivisering och för att motverka svinn. Det går i rätt riktning och vi ser moderniseringen som något oundvikligt.