En bild med blåtonad bakgrund och gul text som säger "AI Act Redo". Bilden används för att visa att materialet eller verksamheten är förberedd för att följa kraven i EU:s AI-förordning.

Så blir du AI Act redo

Övrigt

Den 1 augusti 2024 trädde EU:s nya AI Act i kraft. Det är världens första heltäckande lag för artificiell intelligens. Den ställer krav på hur AI får användas – med fokus på säkerhet, transparens och skydd för individens rättigheter.

För dig som driver ett litet eller medelstort företag kan det kännas långt borta, men AI Act påverkar inte bara techjättar. Det är avgörande att förstå och förbereda sig för dessa regler för att säkerställa efterlevnad och konkurrenskraft.

Därför har AI Sweden – i samarbete med Almi och med experter från PwC Sverige, Scania och Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) – tagit fram sex videos för att öka kunskapen och underlätta förberedelserna inför det nya regelverket för svenska organisationer. 

1. Introduktion till AI-juridiken

Introduktion till AI-juridiken med Charlotte Arnell, Rådgivare, PwC, Patrik Kägu, Innovationsrådgivare, Almi och Tilde Skånvik Bolagsjurist, AI Sweden/Lindholmen Science Park.

Se Introduktion till AI-juridiken på YouTube - textad på svenska

Watch Introduction to AI Law on YouTube - English subtitles

En bild med blåtonad bakgrund och gul text som säger "1. Introduktion till AI-juridiken". Bilden används för att introducera rättsliga aspekter kopplade till artificiell intelligens och ge en översikt över hur juridiken påverkar utveckling och användning av AI-system.

2. Introduktion till AI-förordningen

En bild med blåtonad bakgrund och gul text som säger "2. Introduktion till AI-förordningen". Bilden markerar fortsättningen på introduktionen av AI-förordningen, med fokus på regelverkets struktur och innehåll.

3. Olika roller i AI-förordningen

Olika roller i AI-förordningen med Tilde Skånvik, Bolagsjurist, AI Sweden/Lindholmen Science Park.

Se Olika roller i AI-förordningen på YouTube - textad på svenska 

Watch Different Roles in the AI Act on YouTube - English subtitles

En bild med blåtonad bakgrund och gul text som säger "3. Olika roller i AI-förordningen". Bilden används för att beskriva de olika aktörer och roller som definieras i AI-förordningen, såsom leverantörer, användare och tillverkare av AI-system.

4. Riskklassificering av AI-system

En bild med blåtonad bakgrund och gul text som säger "4. Riskklassificering av AI-system". Bilden introducerar hur AI-förordningen kategoriserar AI-system utifrån olika risknivåer och vilka krav som gäller för respektive klass.

5. Fördjupning: Om ansvar och krav

En bild med blåtonad bakgrund och gul text som säger "5. Fördjupning: Om ansvar och krav". Bilden används för att inleda en fördjupning om ansvarsfördelning och krav på aktörer enligt AI-förordningen, exempelvis utvecklare, leverantörer och användare av AI-system.

6. Tillämpning av AI-förordningen

Tillämpning av AI Act med Tilde Skånvik, Bolagsjurist, AI Sweden/Lindholmen Science Park.

Titta på Tillämpning av AI Act på YouTube - textad på svenska

Watch Application of the AI Act on YouTube - English subtitles

En bild med blåtonad bakgrund och gul text som säger "6. Tillämpning av AI-förordningen". Bilden används för att visa hur AI-förordningen ska implementeras i praktiken och vilka skyldigheter olika aktörer har vid användning av AI.

Om AI Act Redo

AI Sweden i samarbete med Almi och med experter från PwC Sverige.

  • Format: Sex inspelade videosessioner (5-7 minuter per session).
  • Språk: Svenska (med engelsk textning).
  • Innehållsexperter: Från AI Sweden, Almi, PwC Sverige, IMY och Scania.
En bild med blåtonad bakgrund och gul text som säger "AI Act Redo". Bilden används för att visa att materialet eller verksamheten är förberedd för att följa kraven i EU:s AI-förordning.