Anneli Viklund, rådgivare hos Almi.

När lån och affärsutveckling är helt rätt kombination

Lån, Affärsutveckling

Har du behov av finansiering och coachning? Det är precis då du ska höra av dig till Almi. Det vet Anneli Viklund, efter drygt 22 år som rådgivare. Här ger hon några tips till dig som vill växa med ditt företag.

Som företagare kan du ibland behöva kapital för att växa och ibland någon att bolla din affär med. Många gånger är det alldeles ypperligt att kombinera finansiering och lån med affärsutveckling.

– Finansiering är viktigt när det gäller tillväxten. Man behöver investera sig till framgång och det är ofta svårt att åstadkomma organiskt. Då är Almi en fantastisk möjlighet för företag att göra det och samtidigt ta fram en tydlig plan och resurssätta den, säger Anneli Viklund, rådgivare hos Almi.

För att kunna växa tycker hon att företag bland annat behöver titta på:

  • Vad kräver vår affärsmodell för att bli skalbar? Vad är det viktigaste?
  • Vilket nytt och unikt värde tillför ditt bolag till marknaden?
  • Vilka nyckelresurser behövs för att åstadkomma den här tillväxten?
  • Vilka aktiviteter behöver vi prioritera och fokusera på?
  • Vad kostar det att växa för oss?

Eftersom Almi har rådgivare som är experter både på finansiering och affärsutveckling kan de tillsammans ge företagaren en helhet.

– Syftet är att se vad som är mest prioriterat i en tillväxtresa, var företaget kan generera mest värde och verkligen få det att hända, säger Anneli.
Företaget kan jobba med sin affärsutveckling i olika steg och göra ingående analyser av bolagets möjligheter till tillväxt med hjälp av sin rådgivare.

– Vi belyser affären från alla möjliga håll: Ledarskap, personal, produktion, omvärldskunskap, förmåga till försäljning, teknikkunnande och så vidare. Allt för att se hur företaget kan ta sig an en tillväxt. Utifrån detta sätter vi upp ett erbjudande om vad vi som rådgivare föreslår som åtgärder. Här har vi självklart en dialog med företaget, bollar och hittar en formula för just dem och sätter upp en strategi.

Finansiering från Almi kan redan vara beviljat eller så prövas det parallellt.

– Händer det något för företaget kan vi rådgivare stötta upp. Det blir som parallella möjligheter – att både få sparring, kompetens och strategi plus finansiering för att kunna växa.