Henrik Höjman, rådgivare på Almi.

Fyra tips hur du och företaget tacklar tuffa ekonomiska tider

Lån

Många företag har det kämpigt ekonomiskt just nu. Henrik Höjman är rådgivare hos Almi och har även många år inom bankvärlden bakom sig. Om ditt företag har ekonomiska utmaningar är Henriks viktigaste råd att du tar tag i dem direkt för att få kontroll över företagets ekonomi. Här ger han fyra tips för hur du kan få bättre koll på ditt företags ekonomi.

1. Ha en dialog med dina leverantörer och kunder

Här och nu gäller det bara att överleva för många företag. Då är en dialog mellan företag, leverantörer och kunder det viktigaste. Alla måste vara medvetna om vad som sker, prata och hjälpa varandra. Om du behöver höja priser eller överföra vissa kostnader som beror på högre energipriser behöver du ha en dialog om det. Fråga dina kunder hur de tacklar en höjning.

2. Få koll på resultat- och balansräkning

Det gäller att förstå, ha insikter och kunskap om hur det ser ut i din resultat- och balansräkning och hur omvärlden just nu påverkar den. Har du inte kontroll är det jätteviktigt att be om hjälp. Kontakta oss på Almi där vi har väldigt bra verktyg för att visualisera hur din ekonomi ser ut på ett mycket pedagogiskt sätt i färger och modeller.

Du ser till exempel hur mycket kapital som är bundet och hur det skulle påverka ditt företag om du fakturerar snabbare än idag. Det ger ofta en wow-känsla hos företag när de ser sin ekonomi så tydligt.

3. Se över vad som kan påverka ditt företag framåt

Vi kan också simulera hur det skulle kunna se ut om något förändras i ditt företag både på kort och lång sikt vilket hjälper dig att fatta rätt beslut. Exempelvis vad som händer om du gör en specifik investering – vad händer med kassan då? Eller vad sker med det egna kapitalet om marginalen sjunker på grund av högre kostnader som vi ser idag?

Verktyget som vi använder är väldigt lättförståeligt och du har alltid med en rådgivare från Almi som förklarar. Det kan ge dig och ditt företag insikter – kanske besvärande sådana, men viktiga. Då kan du uppmärksamma risker och utmaningar, få ett beslutsunderlag och kunna agera i tid.

4. Våga ta kontakt

Sticka huvudet i sanden är det sämsta du kan göra om du känner att du inte har kontroll över ekonomin och lönsamheten i företaget. Våga ta kontakt, få rådgivning och den hjälp som exempelvis vi på Almi erbjuder. Vi har även andra saker för att stötta ditt företag.

Så ta hjälp, för även om du har en bra produkt eller tjänst, kan ta betalt och visa positivt resultat är kassaflöde och likviditet superviktigt och något du måste ha ständig koll på, säger Henrik Höjman.