Så kommersialiserade Myoroface sin uppfinning
Under en stor del av sitt yrkesliv har Mary Hägg forskat på sväljsvårigheter och ur forskningen skapade hon en helt unik produkt och behandlingsmetod. Nu satsar hennes döttrar Ylvali Gerling och Linn Hägg på att kommersialisera innovationen.
– Dysfagi är en väldigt vanlig sjukdom, troligen är två miljoner drabbade bara i Sverige även om mörkertalet är stort. Sjukdomen innebär att man har ät- och sväljsvårigheter eller refluxproblem som halsbränna och klumpkänsla i halsen, och många som lider av den isolerar sig eftersom sociala tillställningar ofta är kopplade till att äta och dricka vilket dessa personer har svårt med.
Men det finns hjälp att få. Ylvali Gerling som är den ena i duon bakom Myoroface berättar att dysfagi beror på förslappad muskulatur i ansikte, mun, svalg, matstrupe eller diafragma.
– Och precis som med yttre muskler går även de inre musklerna att träna upp om man gör det på rätt sätt. Och det är där vår produkt IQoro kommer in.
Ja, för det har definitivt varit ett kämpande sedan familjeföretagets uppstart 2012. I över 20 år hade då Ylvalis mamma Mary Hägg forskat på behandlingsmetoder mot sväljsvårigheter och en återkommande diskussion vid middagsbordet var hur man skulle kunna kommersialisera hennes uppfinning.
– 2011 skickade vi in vår affärsidé till Venture Cup och hamnade då bland de 12 bästa. Det gjorde oss peppade att starta upp och våga satsa.
Hade ni en färdig produkt då?
– Ja, men vi hade ingen massproduktion igång utan vardera exemplar som användes under sekretess i forskningsstudierna skrev vi ut i en 3D-printer. Första steget när vi bestämde oss för att starta upp vårt företag blev att söka patent för uppfinningen. Parallellt tog vi också hjälp av en industridesigner som hjälpte till att slutföra produktdesignen och förpackning.
Under två år jobbade Ylvali och hennes syster och medgrundare Linn Hägg kvar på sina tidigare arbeten, men lade all fritid på Myoroface.
– Förutom arbetet med patent och design så behövdes informationskanaler så som en webbplats och kanaler för sociala medier, samt broschyrer, logotyper och att bestämma hur vår kommunikation skulle se ut.
Hur finansierade ni kostnaderna i uppstarten?
– Vi sökte en massa mjuka bidrag, alltså stipendier av olika slag utan återbetalningsskyldighet. Ungefär 600 000 kronor kostade själva uppstarten med produktdesign, patentprocessen, patienttester och hemsidearbetet – och då var vi ändå väldigt kostnadsmedvetna.
Inför lanseringen i juni 2014 tog både hon och Linn tjänstledigt från sin jobb för att kunna lägga allt fokus på företaget. I samband med det tog de in Almi Invest som delägare och fick in 1,5 miljoner i kapital. Men starten blev ändå väldigt tuff.
Vad hade ni gjort för missbedömningar?
– Den svenska sjukvården var inte lika lätt att nå som vi trodde. Vi hade företag och sjukhus som hade intresseanmält sig innan vår uppstart vilket gjorde att vi var säkra på att de skulle köpa, men sen kom aldrig några beställningar. Problemet för oss inom sjukvården är att den avdelning som ska göra inköpet bara får en extra kostnad och inte ser besparingen som oftast hamnar på en annan avdelning när patienten kan komma hem snabbare. Det försvårar säljet för oss en hel del.
I väntan på långa säljprocesser fick de helt enkelt testa nya vägar för att sälja. Att approchera slutkunderna direkt genom digital information har varit en framgångsrik väg.
– Det gör att patienterna berättar om oss för sina läkare och sen ringer inköpare från både sjukhus och tandläkare och vill handla av oss. Det blir en slags push-and-pull-effekt.
Och nu satsar ni på att nå den brittiska marknaden. Hur kommer det sig?
– Det började med att vi gick ett program hos inkubatorn STING Go Global Medtech i Stockholm som resulterade i att vi skapade en expansionsstrategi. I det arbetet landade vi i att Storbritannien är en intressant marknad för oss. Många invånare, Europas viktigaste medtech-land, hög nivå på sin sjukvård, positiva till innovation och dessutom en förebild för många andra länder.
Hur ska ni gå tillväga för att lyckas där?
– Under slutet av 2016 tog vi in 3,6 miljoner från Almi Invest samt två affärsänglar för kunna satsa där och under hela 2017 har vi nu jobbat med en konsult som hjälper oss. Vi deltar på fackmässor, är ute i vården och demonstrerar vår produkt, träffar key opinion leaders och även vissa privatkunder för att få igång den säljkanalen. Och allt detta arbete kommer vi nu fortsätta under 2018. Under förra året ökade vi omsättningen med 100 % så vi har stora förhoppningar inför kommande år och hoppas att satsningen i Storbritannien ska göra oss lönsamma snart.
Om Myoroface
Startade: 2012
Är: Ett medtech-företag som äger patentet till och säljer produkten IQoro. IQoro stärker naturligt muskulaturen från ansikte, munhåla, övre luftvägar ner till diafragma och magsäck utan biverkningar. Den hjälper personer med ät- och sväljsvårigheter, snarkningar och refluxproblematik.
Var: Huvudkontor i Hudiksvall samt en filial på Sahlgrenska Science Park i Göteborg.
Grundare: Mary Hägg, Linn Hägg och Ylvali Gerling
Ägare: Grundarna samt Almi Invest och två affärsänglar, Henrik Rammer och Roger Leijonqvist.
Antal medarbetare: 3
Omsättning: 3,8 miljoner under 2017